Νέο όνομα επιχειρηματία στην υπόθεση των δύο τόνων ηρωίνης

Ένα νέο όνομα επιχειρηματία εμφανίζεται ξαφνικά στην υπόθεση της μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης από το Ντουμπάι με το πλοίο «Noor 1» τον περασμένο Ιούνιο.

Ένα νέο όνομα επιχειρηματία εμφανίζεται ξαφνικά στην υπόθεση της μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης από το Ντουμπάι με το πλοίο «Noor 1» τον περασμένο Ιούνιο. Φέρεται να είχε νοικιάσει με απόλυτη μυστικότητα τον χώρο σε περιφερειακό σημείο της Ελευσίνας όπου κατέπλευσε λίγες εβδομάδες αργότερα το έμφορτο ηρωίνης πλοίο, με την επίκληση ότι «σε εκείνο το σημείο ήθελε να επισκευάζει μικρά δεξαμενόπλοια που έρχονταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».
Εξετάζονται πληροφορίες ότι ένας εκ των ήδη κατηγορουμένων της υπόθεσης σχετιζόταν και με την παράνομη μεταφορά πετρελαίου από τους αντάρτες της Λιβύης με το πλοίο «Morning Glory» τον Μάρτιο του 2014. Η υπόθεση αυτή είχε προκαλέσει παρέμβαση του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του αμερικανού Πενταγώνου, ενώ είχε ακολουθήσει επέμβαση αμερικανικών δυνάμεων στο τάνκερ όταν βρισκόταν σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Κύπρου.
Την ίδια ώρα υπάρχουν πληροφορίες ότι στο Βέλγιο έγιναν συλλήψεις τριών ατόμων -εκ των οποίων μία γυναίκα- τουρκικής καταγωγής οι οποίοι πιθανολογείται ότι εμπλέκονται στη μεταφορά της τεράστιας ποσότητας ηρωίνης. Η σύλληψή τους φέρεται να έγινε, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, για συμμετοχή τους σε εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις, πιθανόν για λόγους αντεκδίκησης σε σχέση με την υπόθεση της ηρωίνης.
Αυτές είναι ορισμένες από τις εντυπωσιακές εξελίξεις στην περιώνυμη υπόθεση της μεταφοράς των δύο τόνων της εν λόγω ναρκωτικής ουσίας που αποκαλύφθηκε στις 13 Ιουνίου 2014 με τη συνεργασία της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA), του Λιμενικού, του ΣΔΟΕ αλλά και της ΕΛ.ΑΣ. Μέχρι στιγμής έχουν κατηγορηθεί για αυτήν την υπόθεση περίπου 30 άτομα, από τους οποίους ένας 41χρονος επιχειρηματίας από τη Φιλοθέη που αρνείται κάθε εμπλοκή, μεσάζοντες που φόρτωσαν την ηρωίνη στον Περσικό κόλπο αλλά και ένας αρχιπλοίαρχος που εργαζόταν σε ναυτιλιακή εταιρεία στο Ντουμπάι και ο οποίος φέρεται -σε κρίσιμη κατάθεση- να επικοινωνούσε με τον ινδό πλοίαρχο του «Noor 1» την ώρα της φόρτωσης της ηρωίνης στον Κόλπο. Ο ίδιος έχει προσφύγει κατά της απόφασης της προφυλάκισής του πριν από 15 ημέρες και ο φάκελος της υπόθεσης εξετάζεται τις τελευταίες ημέρες από το δικαστικό συμβούλιο.
Ωστόσο τα τελευταία 24ωρα έχουν ανακύψει σημαντικά νέα στοιχεία και κυρίως η ανεύρεση ενός ιδιωτικού συμφωνητικού με το οποίο προ πέντε μηνών ενοικιαζόταν αντί 8.000 ευρώ μηνιαίως ο χώρος στην Ελευσίνα όπου έδεσε το «Noor 1». Εκείνο που έχει εντυπωσιάσει είναι ότι ο αναφερόμενος ως ενοικιαστής του χώρου επιχειρηματίας (σ.σ. το όνομά του δεν είχε εμφανισθεί μέχρι τώρα στην υπόθεση, είναι στη διάθεση του «Βήματος») φέρεται να είχε πει ότι «ήθελε εκεί να φέρνει δεξαμενόπλοια από το Ντουμπάι (…) να τα επισκευάζει».
Οι ερευνητές της υπόθεσης ανακάλυψαν ότι ο προηγούμενος κάτοχος του χώρου απέκρυψε την υπενοικίασή του όταν είχε καταθέσει για τη μεταφορά ηρωίνης από την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν είχε αναφέρει το όνομα του επιχειρηματία ούτε την υπενοικίαση.
Παράλληλα εντυπωσιακό στοιχείο θεωρείται ότι ένας ναυτιλιακός παράγοντας που έχει εμπλακεί στην υπόθεση ηρωίνης εμφανίζεται να είχε καθοδηγητικό ρόλο στο ταξίδι του δεξαμενόπλοιου «Morning Glory» που είχε φορτώσει στα μέσα Μαρτίου 2014 παράνομα 234.000 βαρέλια αργού πετρελαίου από το λιμάνι Ες Σιντρ της Λιβύης, το οποίο δεν ελέγχει η επίσημη κυβέρνηση.
Η φόρτωση του πετρελαίου φέρεται ότι ήταν έργο ανταρτών που σχεδίαζαν να το πουλήσουν -αξίας περίπου 30 εκατ. δολαρίων- παρακάμπτοντας την κυβέρνηση. Εκείνη την περίοδο ένοπλες ομάδες είχαν πάρει τον έλεγχο τριών σημαντικών λιμανιών στη Λιβύη, ζητώντας μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη του εμπορίου πετρελαιοειδών και πολιτική αυτονομία. Τότε είχε σημάνει διεθνής κινητοποίηση και κάλυψη του συμβάντος από όλα τα ΜΜΕ.
Το πλοίο εντοπίστηκε από αμερικανικές δυνάμεις στην Κύπρο και έγινε επιδρομή σε αυτό. Όπως αναφερόταν τότε σε ανακοίνωση του Πενταγώνου, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με εντολή του Μπαράκ Ομπάμα και ύστερα από αίτημα των λιβυκών και κυπριακών αρχών.
Πάντως λίγο μετά την αναχώρηση του πλοίου δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης προσπάθησαν να το σταματήσουν ανοίγοντας μάλιστα πυρ, αλλά ο καπετάνιος κατάφερε να διαφύγει. Η υπόθεση είχε προκαλέσει τριγμούς στην αφρικανική χώρα με αποτέλεσμα η Βουλή να εκδιώξει τον πρωθυπουργό Αλί Ζεϊντάν, ο οποίος τελικά εγκατέλειψε τη χώρα.
Αυτό το ταξίδι του «Morning Glory» εξετάζεται τις τελευταίες εβδομάδες για το αν συσχετίζεται με ναυτιλιακή εταιρεία στο Ντουμπάι που «εμφανίζεται» και στην υπόθεση της ηρωίνης.
Τώρα πλέον ερευνάται αν αυτή η υπόθεση μπορεί να συσχετισθεί και με τα προηγηθέντα στο Ντουμπάι της μεταφοράς της ηρωίνης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.