Κατά μία βαθμίδα από Β- σε B αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο η Standard and Poor’s διατηρώντας παράλληλα σταθερές τις προοπτικές (outlook ).
Σημειώνεται ότι η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα τον Μάιο σε Caa1, ενώ τον Αύγουστο είχε ακολουθήσει και η Moody’s, αναβαθμίζοντας την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου σε Β.
Οι οικονομολόγοι της S&P σημειώνουν πως η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμησή τους για μείωση των ρίσκων δημοσιονομικής προσαρμογής.
Συγκεκριμένα, προβλέπουν πως από το 2015 η οικονομία θα αναδυθεί από επτά συνεχόμενα χρόνια αρνητικής ανάπτηξης, αναμένοντας αύξηση του πραγματικού και του ονομαστικού ΑΕΠ, με ταυτόχρονη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
«Περιμένουμε ότι η αύξηση του πραγματικού και του ονομαστικού ΑΕΠ θα επιτρέψει στη χώρα να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την περίοδο 2014-2017» αναφέρουν σχετικά.
Αν και το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο του 4,5% επί του ΑΕΠ που έχει ως στόχο η κυβέρνηση με βάση το πρόγραμμα της τρόικας, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι αυτή η χαμηλότερη εκτίμηση είναι ποιο ρεαλιστική πολιτικά και συνεπής με μια ήπια μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Αναμένει δε ότι η κυβέρνηση θα απορροφήσει αυξημένο ποσοστό κοινοτικών πόρων, θα αυξήσει τη φορολογική βάση και θα βελτιώσει την είσπραξη φόρων. Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι έχει λίγα περιθώρια για περαιτέρω συρρίκνωση των δαπανών.
Τέλος, ο οίκος εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ήπιες μειώσεις φόρων, αναγνωρίζοντας παράλληλα ως ένα από τα ρίσκα στις εκτιμήσεις που διατυπώνει τον κίνδυνο να παγιωθούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία.
Οι προοπτικές (outlook) παραμένουν σταθερές, γεγονός που αντανακλά σύμφωνα με τον οίκιο την πρόοδο της Ελλάδας στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής, την αδύναμη οικονομική ανάκαμψη και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει τις διαρθρωτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις.
Επίσης, ο οίκος υποθέτει ότι δεν θα υπάρξει νέα ανταλλαγή χρέους με δυσμενείς όρους.
Για να προχωρήσει η S&P σε νέα αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης θα πρέπει να:
– Αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική η ανάπτυξη σε σχέση με τις προσδοκίες
– Ενισχυθεί σημαντικά το θεσμικό πλαίσιο. Κάτι τέτοιο θα είχε σαν αποτέλεσμα να αποδώσουν ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων σε σχέση με τις προβλέψεις.
Επίσης, ο οίκος θα μπορούσε να προχωρήσει σε αναβάθμιση εάν η αποκατάσταση της υγείας του τραπεζικού συστήματος οδηγήσει σε πιο δυναμική αύξηση των χορηγήσεων.
Στον αντίποδα, η S&P θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου εάν η κυβέρνηση δεν πετύχει την σταθεροποίηση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, λόγω, επί παραδείγματι, μεγαλύτερων αποπληθωριστικών πιέσεων σε σχέση με τις εκτιμήσεις.
Επίσης, ο οίκος θα προχωρούσε σε υποβάθμιση της χώρας εάν εκτιμούσε ότι θα ζητηθεί από τους ιδιώτες πιστωτές να συμμετάσχουν σε τρίτη αναδιάρθρωση χρέους, είτε λόγω αλλαγής στην κυβερνητική πολιτική, είτε λόγω μιας ανάγκης ίσης μεταχείρισης μεταξύ του επίσημου τομέα και των ιδιωτών.