Κάθε γενιά έχει τις δικές της ντίβες. Τώρα που η Μπιγιονσέ, η Ριάνα, η Κέιτι Πέρι και η Μπρίτνεϊ Σπίαρς θεωρούνται πλέον κατεστημένο και η Μαντόνα έκλεισε στις 16 Αυγούστου τα 56 ας δούμε ποιες θα μπορούσαν να τις αντικαταστήσουν στις λίστες των επιτυχιών αλλά και στις καρδιές εκατομμυρίων νεαρών θαυμαστών που ψάχνουν διακαώς είδωλα για να λατρέψουν, να ταυτιστούν και να προβάλουν τις επιθυμίες τους. Επιλέξαμε 5 ονόματα. Η ηλικία τους κυμαίνεται από τα 17 ως τα 26, κάποιες είναι ήδη πασίγνωστες και κάποιες ετοιμάζονται να γίνουν.
Charli XCX

Η νέα Σίντι Λόπερ

Σάρλοτ Εμα Αΐτσισον, Βρετανίδα, μόλις έκλεισε τα 22. Τραγουδίστρια αλλά και τραγουδοποιός, με έφεση στη σύνθεση μεγάλων ποπ επιτυχιών: συνυπέγραψε, για παράδειγμα, το «I Love It» των Icona Pop, αλλά και το «Fancy» της Ιγκι Αζάλεα, ένα τραγούδι που έμεινε στην κορυφή του τσαρτ του Billboard για επτά συνεχείς εβδομάδες. Παρότι, ειδικά στην πατρίδα της, έχει κάνει σουξέ και μόνη της, δεν έχει καταφέρει να γίνει πρώτο όνομα. Ακόμη. Διότι το επόμενο άλμπουμ της κυκλοφορεί στο τέλος του μήνα και αν έχει όντως επηρεαστεί, όπως ισχυρίζεται, από τον θαυμασμό της για τους Siouxsie and The Banshees και τους Ramones, θα πρέπει να περιμένουμε καλοφτιαγμένη πανκ-ποπ, έναν συνδυασμό που πολύ μας αρέσει (και τον έχουν υπηρετήσει με έξοχο τρόπο τελευταία οι Joyce Manor). Η φανταστική διασκευή της στο «I Want Candy» των Strangeloves αποτελεί πολύ καλό οιωνό.

Αριάνα Γκράντε

Η νέα Μαράϊα Κάρεϊ

Φωνή που αισθάνεται πολύ άνετα όταν πιάνει τις ψηλές νότες, εικόνα ντροπαλού κοριτσιού, μια κάποια αμηχανία όταν χρειάζεται να χορέψει πάνω στη σκηνή, η δεσποινίς Γκράντε, 21 ετών, θυμίζει πολύ την απόλυτη ντίβα των 90s Μαράια Κάρεϊ στο ξεκίνημά της. Τη σπίθα του καλλιτέχνη άναψαν μέσα της τα κολακευτικά λόγια της Γκλόρια Εστεφαν για τη φωνή της, σε μια ερασιτεχνική της εμφάνιση όταν ήταν μόλις 8 ετών (η Αριάνα, όχι η Γκλόρια). Το ντεμπούτο άλμπουμ της, «Yours Truly», συνάντησε κριτική και εμπορική αποδοχή, δεν περιείχε ωστόσο αυτό το ένα εμβληματικό τραγούδι που θα τη δόξαζε στα πέρατα του κόσμου. Το πρόβλημα λύθηκε εφέτος, με το «Problem», το πρώτο σινγκλ από την επόμενη δισκογραφική δουλειά της και το πιο εθιστικό κομμάτι του καλοκαιριού του 2014. Κρίνοντας από το «Break Free» και το «Love Me Harder», δύο ακόμη τραγούδια από το «My Everything» που κυκλοφόρησε στις 25 Αυγούστου, η παγκόσμια κυριαρχία είναι δεδομένη.

Lorde

Η νέα Kέϊτ Mπους

Η 17χρονη από τη Νέα Ζηλανδία τάραξε πέρυσι τα νερά της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας με την τεράστια, ανέλπιστη σχεδόν, επιτυχία της. Το τραγούδι της «Royals» ακούστηκε (και διασκευάστηκε) όσο λίγα –τιμήθηκε μάλιστα με δύο βραβεία Γκράμι, το άλμπουμ της «Pure Heroine» πούλησε στις ΗΠΑ μόνο πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα μέσα σε διάστημα λίγων μηνών. Το εντυπωσιακό στην περίπτωσή της είναι πόσο απέχει από το στερεότυπο της έφηβης ποπ σταρ. Πιο πολύ μοιάζει με σκεπτόμενη τραγουδοποιό που φοράει μαύρα και θεωρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται η σεξουαλικότητά της είναι αυστηρά προσωπική της υπόθεση. Στις 31 Ιουλίου ανακοινώθηκε πως η μακρυμαλλούσα μουσικός θα επιμεληθεί το σάουντρακ του προτελευταίου μέρους της υπερεπιτυχημένης σειράς ταινιών «Αγώνες Πείνας» (με πρωταγωνίστρια την Τζένιφερ Λόρενς) και πως ένα δικό της καινούργιο τραγούδι θα ντύσει το τρέιλερ και τους τίτλους τέλους του φιλμ. Το φθινόπωρο προμηνύεται δικό της.

Μάιλι Σάιρους

Η νέα Μαντόνα

Κόρη διάττοντος αστέρα της (ελαφριάς) κάντρι μουσικής, η 21χρονη σταρ έγινε αρχικώς γνωστή ως πρωταγωνίστρια δημοφιλέστατης παιδικής σειράς και ακολούθησε στη συνέχεια μουσική καριέρα. Πραγματικά (και διεθνώς) διάσημη έγινε χάρη στις προκλητικές γυμνές εμφανίσεις της και στη γλώσσα της, που δεν της αρέσει καθόλου να μένει εγκλωβισμένη μέσα στη στοματική κοιλότητα. Αυτά φυσικά δεν θα αρκούσαν αν δεν υπήρχαν και κάποια καλά τραγούδια, όπως το «Wrecking Ball», μια ποπ μπαλάντα που κέρδισε ακόμη και εκείνους που δεν πολυσυμπαθούν το συγκεκριμένο είδος, ή το «We Can’t Stop». Η χρήση των αισθησιακών υπονοουμένων και των εικόνων σεξουαλικής φύσεως δεν σχετίζεται στην περίπτωσή της με κάποιου είδους γυναικεία χειραφέτηση. Η προσέγγισή της είναι ελαφρώς καρτουνίστικη: ούτε ουσιαστική ούτε χυδαία –μονάχα λίγο κακόγουστη ενίοτε. Η μεγάλη παγκόσμια περιοδεία της σκίζει πάντως και ίσως να είναι η μοναδική από τη γενιά της στην οποία θα αναφερόμαστε κάποια μέρα αποκλειστικά με το μικρό της όνομα.

FKA Twigs

Η νέα Sade

Η Τάλια Μπάρνετ, 26 ετών, ξεκίνησε την καριέρα της στη σόουμπιζ ως χορεύτρια, μπορεί μάλιστα να την εντοπίσει κανείς να ερμηνεύει τη μαριονέτα στο βιντεοκλίπ της Jessie J για το τραγούδι «Price Tag». Πρωτοξεκίνησε τη μουσική της καριέρα ως Twigs σκέτο, όταν όμως βρέθηκε κι άλλος τραγουδιστής με το ίδιο ψευδώνυμο, αποφάσισε να προσθέσει και το FKA (Formerly Known As) στο καλλιτεχνικό brandname της. Στις 12 Αυγούστου παρουσιάστηκε επισήμως το πρώτο άλμπουμ της, «LP1», μία από τις πιο πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες του καλοκαιριού. Η νεαρή Βρετανίδα με το ιδιαίτερο πρόσωπο γράφει αισθησιακά, υπνωτιστικά σχεδόν, r’n’b/trip hop τραγούδια τα οποία εικονοποιεί εν συνεχεία με σέξι, ευφάνταστα φιλμάκια. Μαστόρισσα των συγκρατημένων ερμηνειών, εκείνων δηλαδή που δουλεύουν υπογείως και ύπουλα, κερδίζει την προσοχή χωρίς να το προσπαθεί απεγνωσμένα, χωρίς να ιδρώνει για αυτό. Δείτε στο YouTube το «Two Weeks» και θα καταλάβετε τι εννοούμε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ