Με τη συμμετοχή οκτώ μοντέλων πραγματοποιήθηκε ο νέος κύκλος δοκιμών πρόσκρουσης του ανεξάρτητου οργανισμού EuroNCAP.
Ανάμεσά τους μόνο ένα αυτοκίνητο, η Mercedes-Benz GLA, απέσπασε την κορυφαία διάκριση των πέντε αστέρων, τέσσερα μοντέλα πόλης (Citroen C1, Peugeot 108, Renault Twingo και Toyota Aygo) επιβραβεύθηκαν με τέσσερα αστέρια, ενώ τα Citroen Berlingo, Nissan e-NV200 Evalia και Peugeot Partner βαθμολογήθηκαν με τρία αστέρια.
Οι τέσσερις τομείς στους οποίους αξιολογούνται τα αυτοκίνητα στις δοκιμές του EuroNCAP αφορούν την προστασία των ενηλίκων, των παιδιών, των πεζών αλλά και την ενσωμάτωση συστημάτων ασφαλείας σε κάθε μοντέλο.
Στους τρεις από αυτούς την κορυφαία βαθμολογία απέσπασε το γερμανικό SUV με 96% στην προστασία ενηλίκων, 88% στην προστασία παιδιών και 70% στην ενσωμάτωση συστημάτων ασφαλείας, ενώ το Renault Twingo αποδείχθηκε αποτελεσματικότερο όλων στην προστασία πεζών με ποσοστό 68%.
Ωστόσο το γαλλικό αυτοκίνητο πόλης εμφάνισε μέτριες επιδόσεις στις μετωπικές και πλευρικές συγκρούσεις, που σε συνδυασμό με το επίπεδο εξοπλισμού ενεργητικής ασφάλειας απέφεραν στο Twingo τέσσερα αστέρια.
Αντίστοιχα «φτωχές» σε σύγκριση με το Twingo ήταν και οι επιδόσεις στους επί μέρους τομείς αξιολόγησης των τριών άλλων μοντέλων πόλης, τα οποία βασίζονται στην ίδια πλατφόρμα, κατασκευάζονται στο ίδιο εργοστάσιο και διαθέτουν πανομοιότυπο εξοπλισμό ασφαλείας μεταξύ τους.
Αναλυτικότερα, τα C1, 108 και Aygo βαθμολογήθηκαν με 80% στην προστασία των ενηλίκων και των παιδιών, 62% στην προστασία πεζών και 56% στην ενσωμάτωση συστημάτων ασφαλείας.
Αναμενόμενα χαμηλή ήταν και η βαθμολογία των αυτοκινήτων που απέσπασαν τρία αστέρια καθώς αποτελεί πια παράδοση επιβατικά van που βασίζονται σε επαγγελματικά μοντέλα να μην καταγράφουν αξιοσημείωτες επιδόσεις στις δοκιμές πρόσκρουσης.
Το 2014 ο EuroNCAP έχει αξιολογήσει 17 αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα τέσσερα απέσπασαν πέντε αστέρια, τα έξι βαθμολογήθηκαν με τέσσερα αστέρια, ενώ στο κλαμπ των τριών αστέρων κατατάχθηκαν επτά μοντέλα.
Μικρά νέα
Εναν μήνα πριν από την πρεμιέρα του στην έκθεση αυτοκινήτου που ξεκινά στις 2 Οκτωβρίου στο Παρίσι, η Mazda αποκάλυψε στην Καλιφόρνια, υπό τους live ήχους των Duran-Duran, το νέο MX-5. Το ιαπωνικό roadster διατηρεί την κίνηση στους πίσω τροχούς και την υφασμάτινη οροφή ενώ θα εφοδιάζεται με μοτέρ 1,5 και 2,0 λίτρων, με πιθανή ισχύ 140 και 200 ίππων.

Νέα έκδοση για το Honda Civic
Με τα διακριτικά Black Edition και τιμή 25.570 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του οφέλους απόσυρσης, διατίθεται ήδη στη χώρα μας η πιο σπορ έκδοση του Civic, διαθέτοντας σπόιλερ οροφής και περιμετρικά αεροδυναμικά βοηθήματα, ματ τροχούς 18 ιντσών και ειδικά διακοσμητικά στους καθρέφτες και στην τάπα του ρεζερβουάρ.

Εκδοση RS για το Renault Captur
Παρά τον μίνι SUV χαρακτήρα του, το Captur αναμένεται να αποκτήσει μια γρήγορη έκδοση με την υπογραφή της RenaultSport που αυτή την περίοδο εξελίσσει μια έκδοση επιδόσεων του νέου πισωκίνητου Twingo. Ωστόσο, αν η τελευταία πάρει το OK για τη γραμμή παραγωγής, δεν θα έχει τα διακριτικά RS.

Σε φάση αλλαγής το Avensis
Με δοκιμές στους δρόμους της Νότιας Ευρώπης συνεχίζεται η εξέλιξη της τέταρτης γενιάς του Avensis. Προτεραιότητα της Toyota αποτελεί η αισθητική και μηχανολογική αλλαγή του, με αιχμηρότερη σχεδίαση και μια υβριδική έκδοση. Η κατασκευή του στην Αγγλία θεωρείται δεδομένη, ενώ δεν αναμένεται πριν από τα τέλη του 2015.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ