Tα μέτρα για ενίσχυση της παρουσίας του στην ανατολική Ευρώπη καλείται να αποφασίσει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, στην πρώτη απόλυτα ψυχροπολεμικού κλίματος συνάντηση ενώ η κρίση στην Ουκρανία έχει επαναφέρει την σύγκρουση με τη Ρωσία. Προσκεκλημένος για συναντήσεις, στο περιθώριο της Συνόδου, και ο ουκρανός πρόεδρος ενώ το σκηνικό διαβουλεύσεων για εκεχειρία στα ανατολικά είναι θολό.

Διάσταση απόψεων στο ΝΑΤΟ για τα επόμενα βήματα στη Βαλτική, επίδειξη ενότητας Ομπάμα-Κάμερον. Την ατζέντα της Συνόδου συμπληρώνει το χάος με την ενίσχυση των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία, το ζήτημα του Αφγανιστάν αλλά και οι αμυντικές δαπάνες των μελών της Συμμαχίας.

Την Πέμπτη, την πρώτη ημέρα της διήμερης Συνόδου στο Νιούπορτ της Ουαλίας, ο Πέτρο Ποροσένκο θα έχει συναντήσεις με αρχηγούς κυβερνήσεων στο περιθώριο των επίσημων εργασιών της Συνόδου.

Ο ουκρανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο, τον βρετανό πρωθυπουργό, τον γάλλο πρόεδρο, τη γερμανίδα καγκελάριο και τον ιταλό πρωθυπουργό.

Τις αποφάσεις που θα πάρει η Σύνοδος παρακολουθεί στενότερα από όλους η Ρωσία. Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει πως θα προσαρμόσει το στρατηγικό της δόγμα ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία και της ενίσχυσης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη.

Το ΝΑΤΟ έχει αποκλείσει στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος του.

Το κλίμα της Συνόδου φάνηκε με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα Άντερς Φογκ Ράσμουσεν φτάνοντας στο χώρο της Συνόδου «Βρικόμαστε αντιμέτωποι με ένα περιβάλλον που αλλάζει δραματικά. Η Ρωσία επιτίθεται στα ανατολικά της Ουκρανίας» είπε ο γγ.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση Πούτιν για εκεχειρία σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ο Ράσμουσεν είπε ότι το ΝΑΤΟ καλωσορίζει τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση «αλλά σημασία έχει το τι συμβαίνει επί του εδάφους».

Τις αποφάσεις που θα πάρει η Σύνοδος παρακολουθεί στενότερα από όλους η Ρωσία. Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει πως θα προσαρμόσει το στρατηγικό της δόγμα ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία και της ενίσχυσης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη.

Η Μόσχα αρνείται ότι έχει στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι στη χώρα βρίσκονται περισσότεροι από 1.000 ρώσοι στρατιώτες.

Ο Ράσμουσεν δήλωσε εξάλλου βέβαιος ότι οι νατοϊκοί σύμμαχοι θα εξετάσουν σοβαρά τυχόν αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης για παροχή βοήθειας.

Η στάση της Μόσχας θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα αποφασιστούν, στην κορυγή των οποίων είναι η κατάρτιση ενός ΝΑΤΟϊκού Σχέδιο Αμεσης Ετοιμότητας, σύμφωνα με το οποίο οι στρατιώτες θα μπορούν να αναπτύσσονται εντός λίγων ημερών.

Ενιαίο μέτωπο Ομπάμα – Κάμερον κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εμφανίζονται με κοινή γραμμή απέναντι στη Ρωσία σχετικά με τη κρίση στην Ουκρανία σε άρθρο τους που δημοσιεύεται την Πέμπτη στην εφημερίδα The Times.

«Η Ρωσία έχει παραβιάσει τους διεθνείς κανόνες με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και την αποστολή στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας που απειλεί και υπονομεύει τα θεμέλια ενός κυρίαρχου κράτους», γράφουν οι δύο ηγέτες.

«Με τη Ρωσία, να προσπαθεί να εξαναγκάσει ένα κυρίαρχο κράτος να εγκαταλείψει το δικαίωμά του για τη δημοκρατία και να καθορίζει το μέλλον του με την κάννη ενός όπλου, εμείς πρέπει να υποστηρίξουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας να καθορίσει το δικό της δημοκρατικό μέλλον και να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να αυξήσουμε την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί» συνεχίζουν.

Το άρθρο των δυο ηγετών που δημοσιεύθηκε λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφέρει ότι η συμμαχία θα πρέπει να θεσπίσει μια «μόνιμη» παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη, η οποία να υποστηρίζεται από μια δύναμη ταχείας αντίδρασης που θα περιλαμβάνει επίγειες, εναέριες και θαλάσσιες δυνάμεις, ικανές «να αναπτυχθούν οπουδήποτε στον κόσμο πολύ γρήγορα».

Οι Μπαράκ Ομπάμα και Ντέιβιντ Κάμερον καλούν επίσης τα μέλη του ΝΑΤΟ να εκπληρώσουν το στόχο του 2% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες, προκειμένου να αποδείξουν ότι «η συλλογική μας αποφασιστικότητα είναι τόσο ισχυρή όσο ποτέ».

Οι Ομπάμα και Κάμερον αναφέρουν επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία μπορούν να ηγηθούν των προσπαθειών για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης. «Αν οι τρομοκράτες πιστεύουν ότι θα μας αποδυναμώσουν οι απειλές τους δεν θα μπορούσαν να είναι πιο λάθος. Χώρες όπως η Βρετανία και η Αμερική δεν θα πτοηθούν από τους βάρβαρους δολοφόνους», αναφέρουν οι δυο ηγέτες σχετικά με τη δράση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

Κάμερον: Απαράδεκτη η επιθετικότητα από την πλευρά της Μόσχας

Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε ότι θα αυξηθεί η πίεση προς τη Ρωσία αν δεν σταματήσει η επιθετικότητα από την πλευρά της Μόσχας, την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη.

Εν όψει της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, ο Κάμερον δήλωσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της Ρωσίας έχουν ήδη επιφέρει αποτέλεσμα.

«Πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς για το ότι αυτό που συμβαίνει εδώ είναι απαράδεκτο, ρωσικά στρατεύματα στο ουκρανικό έδαφος. Και η Βρετανία, μαζί με άλλες χώρες, έχει πιέσει και έχει καταφέρει την επιβολή μίας σειράς κυρώσεων. Αυτό που χρειάζεται να καταλάβει η Ρωσία είναι ότι αν συνεχίσει αυτή την τακτική στην Ουκρανία η πίεσή μας θα αυξηθεί»
, είπε ο Κάμερον.

Διάσταση απόψεων για τη Βαλτική

Το Σχέδιο Άμεσης Ετοιμότητας, που θα επιτρέπει κινητοποίηση αρκετών εκατοντάδων στρατιωτών ακόμη και μέσα σε δύο ημέρες, φαίνεται να βρίσκει θετική υποδοχή στα μέλη της Συμμαχίας.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το κρίσιμο θέμα της μόνιμης παρουσίας του ΝΑΤΟ στη βορειοανατολική Ευρώπη. Η Πολωνία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής έχουν ζητήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών επανειλημμένα τη Συμμαχία να μόνιμη εγκατάσταση περισσότερων μονάδων της Συμμαχίας ως αποτρεπτικό μέσο προς τη Ρωσία.

Ορισμένα όμως μέλη της Συμμαχίας είναι αρνητικά σε κάτι τέτοιο, αφ’ ενός λόγω του κόστους και αφ’ ετέρου επειδή θα ήταν απομάκρυνση από τη συμφωνία του 1997 με τη Μόσχα, η οποία απέκλειε εγκατάσταση σημαντικής ισχύος στρατιωτικών μονάδων στην ανατολική Ευρώπη.