Η αύξηση της κατανάλωσης και των εξαγωγών αποτέλεσαν τις βασικότερες συνιστώσεις της πορείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στο β΄ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με νέα έκθεση της Eurobank.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η τράπεζα, η συνεισφορά των εξαγωγών στον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης ήταν της τάξης των 1,97 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε σταθερή στα επίπεδα του 2ου τριμήνου του 2013, ήτοι στα 28,21 δισ. ευρώ (σταθερές τιμές 2005).
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της Eurobank αναφέρουν πως «δε θα πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός στην συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», σημειώνοντας πως «μείωση της αβεβαιότητας στην αγορά και αύξηση της αξιοπίστίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».
Η ανάλυση των στοιχείων
Την Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) δημοσίευσε τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς για το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ύφεση της ελληνικής οικονομίας συνέχισε την επιβραδυντική της πορεία και περιορίστηκε στο -0,27% (από -0,20% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αυγούστου).
Η Eurobank σημειώνει πως ο συγκεκριμένος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης είναι ο δεύτερος μικρότερος –σε απόλυτα νούμερα –που καταγράφεται από την αρχή της ελληνικής Μεγάλης Ύφεσης, 3ο τρίμηνο 2008, μέχρι και σήμερα.
Επιπρόσθετα, με βάση τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων ερευνητικών ιδρυμάτων, η ελληνική οικονομία παρά τις δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις (στασιμότητα στην ευρωζώνη) αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης στο 3ο τρίμηνο του 2014.
Το γεγονός αυτό θα επαληθευτεί στην περίπτωση που η αξία της τριμηνιαίας ακαθάριστης εγχώριας παραγωγής ξεπεράσει τα 42,905 δις ευρώ (σταθερές τιμές 2005), τονίζει η Eurobank.
«Αποσυνθέτοντας το ελληνικό πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΠΑΕΠ) στις βασικές επί μέρους κατηγορίες του, ήτοι συνολική κατανάλωση, συνολική επένδυση, σύνολο εξαγωγών και σύνολο εισαγωγών (αφαιρετικά), παρατηρούμε ότι από την πλευρά της δαπάνης η επιβράδυνση της ύφεσης προήλθε κυρίως από την στασιμότητα της κατανάλωσης και από την αύξηση των εξαγωγών» αναφέρουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.
Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιώντας την άσκηση αποσύνθεσης του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης οι αναλυτές της Eurobank παρατηρούν τα εξής:
1ον Η συνεισφορά της κατανάλωσης, τόσο της ιδιωτικής όσο και της δημόσιας ήταν μηδενική.
2ον Η συνεισφορά του ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου, ήτοι των επενδύσεων, ήταν της τάξης των -0,51 ποσοστιαίων μονάδων (ΠΜ). Δηλαδή, από τις -0,27 ΠΜ συρρίκνωσης του ΠΑΕΠ σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2013 οι -0,51 ΠΜ προέρχονται από την πτώση των επενδύσεων.
3ον Η συνεισφορά των εξαγωγών αγαθών ήταν της τάξης των -0,48 ΠΜ ενώ το αντίστοιχο μέγεθος των υπηρεσιών ήταν του επιπέδου των 1,97 ΠΜ (κυρίως λόγω των ευνοϊκών εξελίξεων στον τομέα του τουρισμού).
4ον Η συνεισφορά των εισαγωγών αγαθών ήταν της τάξης των -0,86 ΠΜ και των εισαγωγών υπηρεσιών ήταν της τάξης των -0,36 ΠΜ.