Η έρευνα για την εξιχνίαση οικονομικών εγκληματικών ενεργειών στην Corporate Commercial Bank (Corpbank) «δεν σχετίζεται και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να συνδεθεί με την οικονομική τύχη της τράπεζας και, κατά συνέπεια, με την τύχη των καταθέσεων των πολιτών» δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας Σωτήρ Τσατσάροφ.

Η Corpbank δεν λειτουργεί από τις 21 Ιουνίου εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και τέθηκε σε ειδικό καθεστώς εποπτείας από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας (ΒΝΒ). Στην τράπεζα διενεργήθηκε νομικός και χρηματοοικονομικός έλεγχος, ενώ εξετάζονται και όλα τα πιθανά σενάρια για τη διάσωσή της.

Ο βασικός μέτοχος της τράπεζας Τσβέταν Βασίλεφ και ανώτατα στελέχη της έχουν κατηγορηθεί για υπεξαίρεση, ο δε κ. Βασίλεφ περιλαμβάνεται στη λίστα καταζητούμενων της Ιντερπόλ.

Ο κ. Τσατσάροφ τόνισε ότι στην περίπτωση της Corpbank, το πιο σημαντικό πρόβλημα που ανησυχεί την κοινωνία είναι η «μοίρα» των καταθέσεων των πολιτών στην τράπεζα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν δύο κατηγορίες προβλημάτων που σχετίζονται με την τράπεζα: η πρώτη περιλαμβάνει τα θέματα που ερευνά η εισαγγελία και η δεύτερη με τα οικονομικά προβλήματα, τα οποία καθορίζουν την τύχη της τράπεζας και των καταθέσεων των πολιτών.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο οικονομικός «θάνατος» της τράπεζας δεν είναι λύση για τους καταθέτες. Τόνισε, δε, ότι θα πρέπει να εξευρεθεί ένας τρόπος για την οικονομική της ανάρρωση, ούτως ώστε οι καταθέτες να μην χάσουν τα χρήματά τους.

Ο γενικός εισαγγελέας επεσήμανε, επίσης, ότι «τα εγκλήματα που έγιναν δεν μπορούν να είναι δικαιολογία για να προκαλέσουν απώλειες στους καταθέτες».