Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποφάσισε τη Δευτέρα, κατόπιν αιτήματος της Βαγδάτης, να στείλει αποστολή που θα ερευνήσει τις ωμότητες που διαπράττουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.
Την ίδια ώρα, νέες αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που μάχονται τις δυνάμεις του ιρακινού στρατού και τους Κούρδους πεσμεργκά κοντά στο στρατηγικής σημασίας φράγμα της Μοσούλης. Ο Ομπάμα ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποφάσισε τη Δευτέρα ομόφωνα να στείλει μια αποστολή που θα αναλάβει να ερευνήσει τις ωμότητες που διαπράττουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, ώστε να μην μείνουν ατιμώρητοι γι’ αυτές.
Το ψήφισμα, που είχε ζητηθεί από τη Βαγδάτη, υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου. Ο ΟΗΕ ελπίζει ότι οι 11 παρατηρητές του θα βρίσκονται στην περιοχή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ρούπερτ Κόλβιλ.
«Οι αναφορές που λαμβάνουμε αποκαλύπτουν ενέργειες αδιανόητης βαρβαρότητας», δήλωσε από την πλευρά της η Φλάβια Πανσιέρι, αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάνοντας λόγο για στοχευμένες δολοφονίες, εξαναγκαστικό προσηλυτισμό, απαγωγές, δουλεία, βασανιστήρια και συστηματικές διώξεις για θρησκευτικούς και εθνοτικούς λόγους.
Από τις 9 Ιουνίου, οι σουνίτες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ, τρέποντας σε φυγή εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος καταγγέλλει την «εθνοκάθαρση» και τις σφαγές για θρησκευτικούς λόγους, αυτοί που μπαίνουν στο στόχαστρο είναι κατά κύριο λόγο οι χριστιανοί, οι Γεζίντι, οι Σαμπάκ, οι Τουρκομάνοι, οι Γιαρσάν (ή Κακάι) και οι Σαββαίοι.
«Οι επιπτώσεις αυτής της συγκρούσεις είναι καταστροφικές για τα παιδιά του Ιράκ», τόνισε η Πανσιέρι, καταγγέλλοντας κυρίως τη στρατολόγηση μικρών παιδιών από τους τζιχαντιστές. «Αυτοί που γλίτωσαν λένε ότι τα στέλνουν στη γραμμή του μετώπου, ότι χρησιμοποιούν τα παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες ενώ άλλα υποχρεώνονται να δίνουν το αίμα τους στους τραυματισμένους μαχητές», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι ενέργειες αυτές συνιστούν ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Ταυτόχρονα ωστόσο, η Πανσιέρι δεν παρέλειψε να καταγγείλει και τις εκτελέσεις στις οποίες προχωρούν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και οι πολιτοφύλακες που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος.
Από την πλευρά της, η μη κυβερνητική οργάνωση UN Watch εξέφρασε τη λύπη της γιατί οι παρατηρητές του Οργανισμού δεν θα ερευνήσουν τα εγκλήματα που διαπράττει η ιρακινή κυβέρνηση.
Αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά τζιχαντιστών
Η Centcom, η αμερικανική περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση που είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ανακοίνωσε ότι αμερικανικά μαχητικά συνέχισαν την Κυριακή και την Δευτέρα τους βομβαρδισμούς θέσεων του Ισλαμικού Κράτους.
«Από τα πλήγματα αυτά καταστράφηκαν τρία φορτηγά του Ισλαμικού Κράτους και ένα άλλο υπέστη σοβαρές ζημιές, καταστράφηκε ένα τεθωρακισμένο καθώς και μια θέση απ’ όπου εκτοξεύονταν όλμοι, κοντά στο φράγμα» ανακοίνωσε η Centcom που εδρεύει στην Τάμπα, στη Φλόριντα.
Από τις 8 Αυγούστου, οπότε ξεκίνησαν οι αμερικανικές επιχειρήσεις στην περιοχή, έχουν πραγματοποιηθεί 123 αεροπορικές επιδρομές. Το φράγμα της Μοσούλης, το μεγαλύτερο του Ιράκ, εφοδιάζει με νερό και ηλεκτρική ενέργεια το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι τζιχαντιστές το είχαν καταλάβει στις 7 Αυγούστου αλλά απωθήθηκαν στη συνέχεια από τον ιρακινό στρατό και τους πεσμεργκά.
Ο Ομπάμα ενημέρωσε το Κογκρέσο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημέρωσε τυπικά σήμερα το Κογκρέσο ότι ενέκρινε στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ, προκειμένου να μπορέσει να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος πόλη Αμερλί, όπου ζουν κυρίως σιίτες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
«Η επιχείρηση συνάδει με τις στρατιωτικές αποστολές στις οποίες έχουμε αναφερθεί ως σήμερα στο Ιράκ -να προστατευθούν το προσωπικό και οι εγκαταστάσεις των ΗΠΑ και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κατάσταση επί του πεδίου», ανέφερε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Κέιτλιν Χέιντεν.