Μετά την επίσκεψή του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και σε κάθε περίπτωση ως τις 15 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τον διάδοχο του Δ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Οπως κάθε κυβερνητική αλλαγή σε κυβέρνηση συνεργασίας, και αυτή η απόφαση δεν είναι εύκολη και απλή. Πόσω μάλλον όταν το κυβερνητικό αξίωμα που χηρεύει διατηρεί την πολιτική του ισχύ παρά την κρίση και προκαλεί ήδη παρασκηνιακές μάχες μεταξύ των μνηστήρων σε ΠαΣοΚ και ΝΔ.
Οι πρώτες διαβουλεύσεις μεταξύ του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου έχουν ήδη γίνει κι έχουν ήδη ξεχωρίσει τα φαβορί για τη διεκδίκηση. Επειδή δε οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει στο αν ο νέος υπουργός Αμυνας θα πρέπει να είναι στέλεχος της ΝΔ ή του ΠαΣοΚ, είναι πολύ πιθανό να μην ανήκει –τουλάχιστον τυπικά –σε κανένα από τα δύο κόμματα.
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα πιθανότερος για να διαδεχθεί τον Δ. Αβραμόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας είναι ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ και υπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση Πικραμμένου, Φραγκούλης Φράγκος.
Πρόκειται για ένα πρόσωπο που εξυπηρετεί τη στρατηγική του Αντ. Σαμαρά και για το οποίο δεν έχει αντίρρηση ο Ευ. Βενιζέλος, καθώς διατηρεί επαφές και με το ΠαΣοΚ.
«Το Βήμα» επικοινώνησε με τον κ. Φράγκο που βρίσκεται σε διακοπές στη Χαλκιδική και, όπως ο ίδιος σημειώνει, δεν είχε καμία επαφή με την κυβέρνηση ή με κάποιον από τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού από τότε που ανακοινώθηκε ότι ο κ. Αβραμόπουλος μετακομίζει στις Βρυξέλλες. Δεν αρνείται όμως ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ ότι ο δίαυλος επικοινωνίας με τον Πρωθυπουργό παραμένει ανοιχτός και ότι είχε επαφές με συνεργάτες του κ. Σαμαρά και μέσα στο καλοκαίρι.
Από την άλλη πλευρά, «Το Βήμα» γνωρίζει ότι ο κ. Σαμαράς έχει απευθύνει στον κ. Φράγκο διάφορες προτάσεις. Στον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησής του, τον Ιούνιο του 2012, ο κ. Σαμαράς είχε προτείνει στον απερχόμενο τότε υπηρεσιακό υπουργό Εθνικής Αμυνας θέση υφυπουργού στο ίδιο υπουργείο. Ο κ. Φράγκος αρνήθηκε ευγενικά. Παραμονές των πρόσφατων εκλογών για την Αυτοδιοίκηση, ο κ. Σαμαράς είχε προτείνει στον κ. Φράγκο να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής. Ο κ. Φράγκος αρνήθηκε και πάλι ευγενικά. Φαίνεται ότι η τρίτη πρόταση του κ. Σαμαρά προς τον κ. Φράγκο, εφόσον ο Πρωθυπουργός το αποφασίσει, μάλλον θα γίνει αποδεκτή από τον στρατηγό.
Ο στρατηγός είναι προφανές ότι θα το ήθελε. Θα είναι η δικαίωσή του για την ξαφνική καρατόμησή του από την ηγεσία του ΓΕΣ στις αρχές του 2012 από τον Π. Μπεγλίτη. Το θέλει όμως και ο Πρωθυπουργός…
«Κάτι πρέπει να κάνουμε για να ηρεμήσουν το στράτευμα και οι ένστολοι που τους έχουμε πληγώσει και τους έχουμε εξοργίσει» ανέφερε προ ημερών ο κ. Σαμαράς στους συνεργάτες του. Και η τοποθέτηση ενός δημοφιλούς στρατηγού στην ηγεσία του Πενταγώνου ασφαλώς θα εκτόνωνε την ένταση.
Αλλά ο κ. Σαμαράς θέλει στην κυβέρνηση τον κ. Φράγκο και για έναν άλλον λόγο: για να διασπάσει τις όποιες παρασκηνιακές κινήσεις γίνονται στον συντηρητικό χώρο για τη δημιουργία νέου κόμματος-σφήνα ανάμεσα στη ΝΔ και στη Χρυσή Αυγή. Ο πρώην συνεργάτης του κ. Τ. Μπαλτάκος έχει ήδη υποδείξει τον κ. Φράγκο ως το ιδανικό πρόσωπο που μπορεί να τεθεί επικεφαλής ενός τέτοιου φορέα. Και ο κ. Σαμαράς έχει τώρα μια ευκαιρία να συνθλίψει τις πολιτικές αυτές ζυμώσεις, προτού αρχίσουν να μορφοποιούνται.
Βέβαια όλα αυτά θα πρέπει να περάσουν και από την έγκριση του κ. Βενιζέλου, τον οποίο πιέζουν οι συνεργάτες του για να τοποθετηθεί στο υπουργείο Αμυνας στέλεχος του ΠαΣοΚ.«Ο Σαμαράς επέλεξε επίτροπο. Ο Σαμαράς επέλεξε διοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ας επιλέξουμε εμείς τουλάχιστον έναν ακόμη υπουργό» παρατηρούν οι επιτελείς του προέδρου του ΠαΣοΚ. Αλλά και ο ίδιος θα ήθελε να συνεννοείται στο εξής ευκολότερα με τον νέο υπουργό Αμυνας για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ με τον κ. Αβραμόπουλο είχε προβλήματα.
Μάλιστα ορισμένοι στο ΠαΣοΚ τονίζουν ότι η λύση είναι εύκολη. Η κυρία Φώφη Γεννηματά από αναπληρωτής θα γίνει υπουργός και ο κ. Σαμαράς θα επιλέξει τον αναπληρωτή της. Αν όμως ο κ. Σαμαράς επιθυμεί την παρουσία του κ. Φράγκου στο υπουργείο, γνωρίζει ότι θα είναι δύσκολο να τον πείσει να δεχθεί θέση αναπληρωτή…
Αν λοιπόν η συνεννόηση αυτή αποτύχει, τότε ή ο κ. Φράγκος θα μείνει εκτός κυβέρνησης ή η κυρία Γεννηματά θα παραμείνει αναπληρωτής.
Σε αποτυχία των διαβουλεύσεων ελπίζουν ταυτόχρονα και όλοι οι άλλοι μνηστήρες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ιδίως εκείνοι που βρίσκονται στη ΝΔ. Διότι, όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς έχει άλλη μία ευκαιρία να υπουργοποιήσει άλλο ένα στέλεχος της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Είτε από εκείνους που δεν «χώρεσαν» στο νέο κυβερνητικό σχήμα είτε από εκείνους που ξαφνικά βρέθηκαν εκτός κυβέρνησης και αναγνωρίζει τώρα ο Πρωθυπουργός ότι αδικήθηκαν.
Στα προγνωστικά των βουλευτών επικρατούν οι Ι. Μιχελάκης, Α. Γεωργιάδης, Κ. Αρβανιτόπουλος και Κ. Χατζηδάκης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ