Θερινά μπουρίνια στη ΝΔ

«Τοπίο στην ομίχλη» θυμίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα, με την έλλειψη αυτοπειθαρχίας πολλών βουλευτών να είναι εμφανής,

«Τοπίο στην ομίχλη» θυμίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα, με την έλλειψη αυτοπειθαρχίας πολλών βουλευτών να είναι εμφανής, λόγω και της μεγάλης πίεσης που τους ασκείται από την κομματική και κοινωνική βάση εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής, κυρίως στο φορολογικό πεδίο. Οι περισσότεροι βουλευτές δεν φαίνεται να φοβούνται τις συνέπειες των πρωτοβουλιών τους. Η κινητικότητά τους δεν έχει ως επίκεντρο και στόχο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά περισσότερο αναδεικνύεται η εσωτερική τους αγωνία για το πολιτικό τους μέλλον που είναι συνυφασμένο με τη βελτίωση ή όχι της καθημερινότητας και των οικονομικών των πολιτών. Την ίδια στιγμή, διχασμένη είναι η ΚΟ της ΝΔ –κυρίως αντιδρούν οι «καραμανλικοί» –για το αν πρέπει ή όχι να συνεργαστεί το κόμμα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη ή να επιστρέψουν πρόσωπα που στο παρελθόν ήταν απέναντι στον Πρωθυπουργό.
Σε μεγάλη ομάδα βουλευτών κυριαρχεί το αίσθημα του «παραγκωνισμού» που μπορεί μεσοπρόθεσμα να καταλύσει τις όποιες διαχωριστικές γραμμές υπάρχουν εντός της ΚΟ της ΝΔ, ενώ οι περισσότεροι πράττουν ό,τι είναι δυνατόν για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ανησυχούν για την κινητικότητα των βουλευτών, η οποία είναι πρωτόγνωρη για θερινή περίοδο, και θεωρούν ότι είναι «υγεία να διατυπώνονται ενστάσεις και διαφορετικές απόψεις», καθώς με αυτόν τον τρόπο εκτονώνεται και αποσυμπιέζεται η κατάσταση. Επίσης, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη –και αυτό είναι το πιο σημαντικό για το πρωθυπουργικό περιβάλλον –δεν έχουν πρόθεση να καταψηφίσουν νομοσχέδια.
Ομως οι «θυμωμένοι» και ανεξέλεγκτοι βουλευτές, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε μετά τον ανασχηματισμό, είναι αποφασισμένοι να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εσωκομματική ηρεμία στη ΝΔ. Αν και έχουν ετερόκλητες απόψεις και διαφορετικό ιδεολογικό προσανατολισμό (άλλοι θεωρούνται λαϊκοδεξιοί, άλλοι κεντροδεξιοί, άλλοι φιλελεύθεροι, κ.ά.) έχουν αποφασίσει να κινούνται συντεταγμένα. Και αυτό διότι η πίεση είναι πολύ μεγάλη από την κοινωνία και τους ψηφοφόρους και άρα ο βουλευτής εκ των πραγμάτων πρέπει να διαφοροποιηθεί, χωρίς ταυτόχρονα να επιθυμεί και να επιδιώκει να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνησή του.

Το φαινόμενο οι τρεις στους πέντε βουλευτές να «σηκώνουν μπαϊράκι» έχει κυρίως εσωκομματικές και κυβερνητικές διαστάσεις. Προφανώς, όπως λένε οι μυημένοι και οι συμμετέχοντες στις παρασκηνιακές διεργασίες, δεν υπάρχει θέμα ανατροπής της κυβέρνησης, αλλά σαφώς, όπως διευκρινίζουν, προκύπτει το μείζον ζήτημα της επαφής των βουλευτών με τους υπουργούς.

Υπάρχουν όμως και μέλη της ΚΟ της ΝΔ που τονίζουν ότι είναι επιβεβλημένο για την εσωκομματική σταθερότητα να ξεκινήσουν άμεσα, μετά την παρουσία του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ στις 6 Σεπτεμβρίου, κατ’ ιδίαν οργανωμένες ομαδικές συναντήσεις βουλευτών με τον Πρωθυπουργό για μια σύντομη αλλά «ανοικτή» συζήτηση. «Μόνο να κερδίσει θα έχει ο πρόεδρος από αυτές τις επαφές, όσο και αν ορισμένοι στο περιβάλλον του δεν το κατανοούν» αναφέρουν και διευκρινίζουν με νόημα ότι η σημερινή ηγεσία δεν αμφισβητείται από κανέναν και ο Πρωθυπουργός είναι πανίσχυρος.
Ο κεντρικός στόχος των βουλευτών είναι να επανασυνδεθεί η ΝΔ με την κομματική και κοινωνική βάση της Κεντροδεξιάς και γι’ αυτό και γίνονται και κινήσεις, όπως αυτή των «38» βουλευτών που απέστειλαν μεσοβδόμαδα επιστολή στον κ. Σαμαράγια το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Παρόμοια πρωτοβουλία, με αποστολή επιστολής που υπογραφόταν από τόσο μεγάλο αριθμό βουλευτών, είχε χρόνια να εκδηλωθεί, ενώ μόνο απαρατήρητο δεν μένει το γεγονός πως τουλάχιστον πέντε φορές τον τελευταίο μήνα πολυάριθμες ομάδες μελών της ΚΟ της ΝΔ (20-25) κατέθεσαν ερωτήσεις για θέματα αιχμής και άμεσης επικαιρότητας, όπως π.χ. για τον ΕΝΦΙΑ, αποτυπώνοντας την οργή των ψηφοφόρων τους.


Γαλάζιες αντιδράσεις για το δεξιό προσκλητήριο
Αρκετοί, κυρίως «καραμανλικοί», δεν βλέπουν θετικά τη συνεργασία με τον Γ. Καρατζαφέρη ή τον Π. Καμμένο

Εν μέσω του κλίματος «εσωκομματικού καύσωνα» στην ΚΟ της ΝΔ αυξάνεται και το πολιτικό θερμόμετρο στην παράταξη για τη διεύρυνση του κόμματος που μέχρι στιγμής είναι μονόπλευρη, μόνο προς τα δεξιά και όχι αμφίπλευρη. Κύριος λόγος της έντασης που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι το προσκλητήριο που γίνεται μέσω ΜΜΕ, όχι από την ηγεσία του κόμματος, για επιστροφή στο κόμμα όσων στελεχών αποχώρησαν τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της επανένωσης της Κεντροδεξιάς.

Το προσκλητήριο που στέλνει κυρίως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αδωνις Γεωργιάδης σε όσους, όπως είπε, «αυτοπροσδιοριζόμαστε ως δεξιοί», ενοχλεί αρκετούς στη ΝΔ, κυρίως «καραμανλικούς», που δεν βλέπουν θετικά τη συνεργασία με πρόσωπα όπως ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Και αν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είναι διατεθειμένος να συμπορευθεί –όχι να συνεργαστεί –με τη ΝΔ για να αποτρέψει την επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, διότι όπως είπε δημόσια «έρχονται οι κομμουνιστές», ορισμένοι παλαιοί του συνοδοιπόροι δεν είναι διατεθειμένοι να τον δεχθούν «μετά βαΐων και κλάδων». Ηδη ο «καραμανλικός» βουλευτής Γιώργος Βλάχος αντέδρασε με αιχμηρή παρέμβαση, λέγοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ζητήσουν δημόσια συγγνώμη για όσα έχουν κάνει και πει. Ο κ. Βλάχος, όπως και άλλοι βουλευτές, θέτει το ζήτημα ότι δεν υπάρχει κάποια απόφαση για προσκλητήριο και επικρίνει πρόσωπα, όπως κυρίως ο κ. Γεωργιάδης, που απευθύνουν προσκλήσεις επιστροφής. Ο επίσης «καραμανλικός» Ευριπίδης Στυλιανίδης, αν και δεν είναι αρνητικός, επισημαίνοντας ότι ο κ. Καρατζαφέρης (θυμίζοντας ταυτόχρονα πως η ΝΔ τόνιζε κάποτε ότι είναι στις παρυφές των άκρων) έχει επιδείξει για μεγάλο διάστημα ώριμη πολιτική στάση, διευκρινίζει –άποψη με την οποία συμφωνούν πολλοί –πως αυτού του είδους οι συμμαχίες από μόνες τους δεν μπορούν να προσθέσουν και πολλά.
Ο κ. Καρατζαφέρης που δεν θα επιστρέψει στη ΝΔ, αλλά θα είναι συνεργαζόμενος, όταν γίνει η απαραίτητη συζήτηση με την ηγεσία του κόμματος, δεν θα κλείσει τον ΛΑΟΣ και θα ενταχθεί στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια όταν έρθει η ώρα των εκλογών. Ο ίδιος όμως δίνει βαρύτητα στην ευρύτερη συσπείρωση των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς και της Δεξιάς, λέγοντας ότι σε μια μάχη δεν κάνεις διακρίσεις και άρα «ας έρθουν πίσω ο Πάνος Καμμένος, ο Βύρων Πολύδωρας και ο Νικήτας Κακλαμάνης για να δυναμώσουμε».
Ωστόσο ο κ. Καμμένος (την επιστροφή του οποίου δεν θέλουν και άλλοι στη ΝΔ, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, που είναι θετικός για τον κ. Καρατζαφέρη) είναι και αυτός αρνητικός και το κόμμα του επιτίθεται στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ τονίζοντας: «Η κατάντια της ΝΔ είναι να απευθύνουν προσκλήσεις τα άκρα που οΚώστας Καραμανλής είχε αποκλείσει σε όλη τη διάρκεια της θητείας του με τη φράση «δεν συνομιλώ με τα άκρα»».
Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης είναι αναφανδόν υπέρ της επιστροφής του προέδρου του ΛΑΟΣ και με την επισήμανση ότι «ξεθωριάζει και ατονεί» το δίπολο μνημόνιο – αντιμνημόνιο θεωρεί πως μπορεί να βρεθούν στο ίδιο ιδεολογικό μετερίζι άνθρωποι που είχαν συγκρουστεί, ακόμα και πολύ έντονα, στο παρελθόν.
Η προοπτική να ξαναβρεθούν όλοι μαζί κάτω από τη στέγη της ΝΔ δεν βρίσκει και πολλούς φιλελεύθερους σύμφωνους, όπως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης που εξέφρασε τη διαφωνία του με την απόπειρα διεύρυνσης της ΝΔ με «επαναπατρισμό» βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και άλλων στελεχών που ανεξαρτητοποιήθηκαν την τελευταία διετία.

«Δεν είμαιδιατεθειμένος και δεν πρόκειται να καθήσω στα ίδια έδρανα με κάποιους που τα προηγούμενα χρόνια με αποκαλούσαν «γερμανοτσολιά και φασίστα»»
λέει στους συνομιλητές του ο κ. Μητσοτάκης και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και άλλοι, όπως π.χ. ο Κωστής Χατζηδάκης που εμμένουν στη στροφή στον χώρο του Κέντρου που κατ’ αυτούς είναι «πολιτικά ορφανός».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.