Σίμος Σιμόπουλος: Μένουν μέχρι να διαγραφούν οι «αιώνιοι» φοιτητές

«Τον τελευταίο χρόνο πολλοί φοιτητές μας, που είχαμε χρόνια να δούμε στα αμφιθέατρα, έχουν επιστρέψει στις σπουδές τους.


«Πολλοί φοιτητές μας που είχαμε χρόνια να δούμε στα αμφιθέατρα έχουν επιστρέψει στις σπουδές τους» λέει στο «Βήμα» ο απερχόμενος πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Σίμος Σιμόπουλος

«Τον τελευταίο χρόνο πολλοί φοιτητές μας, που είχαμε χρόνια να δούμε στα αμφιθέατρα, έχουν επιστρέψει στις σπουδές τους. Περισσότερες πτυχιακές εργασίες κατατίθενται, η προσέλευση στις εξεταστικές περιόδους είναι αθρόα, όπως σε αυτή που τελείωσε πριν από λίγες ημέρες, εν όψει της διαγραφής των λεγόμενων «αιωνίων» φοιτητών»

περιγράφει στο «Βήμα» ο απερχόμενος πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Σίμος Σιμόπουλος. Φοιτητές μιας κάποιας ηλικίας, εργαζόμενοι, οικογενειάρχες, ασπρομάλληδες πια, αναζήτησαν επίκαιρες σημειώσεις και επέστρεψαν στα αμφιθέατρα για να δώσουν όσα μαθήματα έχουν απομείνει για την απόκτηση του πτυχίου τους.
Ο αριθμός των σπουδαστών που επανενεργοποιήθηκαν μπροστά στον φόβο της διαγραφής, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), ανέρχεται συνολικά στις 5.000-6.000. Αριθμός μικρός σχετικά με το σύνολο των «αιωνίων» φοιτητών, το οποίο εκτιμάται σε 180.000-200.000. Οπως ορίζει ο νόμος 4009/2011, με τη λήξη του εφετινού ακαδημαϊκού έτους στις 31 Αυγούστου 2014 φοιτητές που εισήχθησαν στις σχολές πριν από 11 και πλέον χρόνια αλλά δεν έχουν περατώσει τις σπουδές τους «θεωρείται ότι έχουν απολέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική τους ιδιότητα».

«Από τους 17.000 φοιτητές που εκτιμούμε ότι θα διαγραφούν από τα μητρώα μας την 1η Σεπτεμβρίου, οι 2.000 είναι και πάλι ενεργοί τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι άδικο να μη δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς, καθώς και σε όσους είχαν πραγματικό κώλυμα στην ολοκλήρωση των σπουδών τους»
αναφέρει στο «Βήμα» ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Μυλόπουλος, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για τη σκοπιμότητα των «τυφλών οριζόντιων διαγραφών», όπως τις χαρακτηρίζει, μέσα σε περίοδο οικονομικής δυσχέρειας.
Μοιραία καθυστέρηση


Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος φαίνεται αποφασισμένος για την άμεση εφαρμογή του νόμου καθώς, όπως σχολίασε σε δηλώσεις του, έχει ήδη δοθεί αρκετός χρόνος στους «αιώνιους» φοιτητές με τις προειδοποιήσεις του 2007 και του 2011 για τις επικείμενες διαγραφές, ενώ δόθηκαν και επιπλέον εξεταστικές περίοδοι. Μια απλή ματιά όμως στον νόμο αποδεικνύει ότι το τέλμα θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα είχαν φροντίσει στους Οργανισμούς τους να θεσπίσουν διαφορετικά κριτήρια για φοιτητές που χρήζουν ειδικής μέριμνας. Μόνο που η πλειονότητα των ΑΕΙ δεν έχει ψηφίσει καν Οργανισμό.
Μάλιστα, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ως απάντηση σε ερώτηση βουλευτών σχετικά με την «ανάγκη ελαστικοποίησης του ν. 4009/2011», ο υπουργός πετάει το μπαλάκι στις διοικήσεις των ΑΕΙ: «Τα ιδρύματα, τα οποία έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διαγραφή ή μη των φοιτητών, μπορούν στον Οργανισμό τους να θεσπίσουν ειδικά κριτήρια για τις περιπτώσεις που θεωρούν ότι χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας».
Οσο λοιπόν ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τους «αιώνιους» φοιτητές, διδάσκοντες και διοικούντες ζητούν από τον υπουργό μια παράταση ώστε να προλάβουν να ψηφίσουν Οργανισμούς, οι οποίοι ρυθμίζουν πολλά κρίσιμα ζητήματα της λειτουργίας και χρήζουν ευρείας διαβούλευσης. «Δεν μπορούμε να μην πούμε ότι τα ιδρύματα καθυστέρησαν να φτιάξουν Οργανισμούς, γεγονός που ως Ομοσπονδία έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, για την αποφυγή αντίστοιχων προβλημάτων. Είναι αδύνατον να γίνει καταγραφή όσων επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους ως το τέλος Αυγούστου, ώστε και οι διοικήσεις των τμημάτων να έχουν πλήρη εικόνα. Μια παράταση τουλάχιστον εξάμηνη, το πολύ ένα έτος, θα δώσει τη λύση» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Στάθης Ευσταθόπουλος. Πρόταση που ετέθη στο τραπέζι στη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΟΣΔΕΠ με τον υπουργό την περασμένη Δευτέρα.
Σε αναμονή των επίσημων καταγραφών ενεργών και «λιμναζόντων» φοιτητών που έχει ζητήσει από τις σχολές του ΑΠΘ ο κ. Μυλόπουλος ξεκαθαρίζει μιλώντας στο «Βήμα» πως ο Οργανισμός θα έχει ψηφιστεί και το θέμα θα διευθετηθεί δίκαια μέσα στον επόμενο χρόνο. «Οπως έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, «παν μέτρον άριστον»» λέει ο κ. Σιμόπουλος, εκφράζοντας τη δική του άποψη για το πνεύμα με το οποίο η νέα ηγεσία του ΕΜΠ, που θα αναλάβει την 1η Σεπτεμβρίου 2014, θα πρέπει να διευθετήσει πια οριστικά το ζήτημα. Εξάλλου, το Μετσόβιο δεν αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα, καθώς οι «μη ενεργοί» φοιτητές εκτιμώνται σε 3.500-4.000, σύμφωνα με τον πρύτανη.
Μεγάλος αριθμός στο ΕΚΠΑ


Τη μεγαλύτερη διαρροή φοιτητών φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 40% των εγγεγραμμένων φοιτητών εμπίπτουν στην κατηγορία των μη ενεργών. Προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τα μητρώα χωρίς να μείνουν εκτός σπουδαστές που είναι αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ο πρόεδρος της Νομικής Αθηνών και επερχόμενος πρύτανης κ. Θεόδωρος Φορτσάκης σκοπεύει να λάβει δράση με την ανάληψη των καθηκόντων του. «Η πρώτη ρύθμιση θα αφορά ένα νέο ειδικό καθεστώς για τους παλαιούς φοιτητές που είναι εργαζόμενοι, ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, καθώς ο νόμος λαμβάνει μέριμνα μόνο για τους νέους εργαζόμενους φοιτητές. Η δεύτερη θα αφορά εκείνους που ενώ παρέμεναν ανενεργοί για χρόνια, τελευταία έχουν ενεργοποιηθεί προκειμένου να μη διαγραφούν».
Κατόπιν αιτήσεώς τους οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με τις προϋποθέσεις που κάθε τμήμα θα ορίσει βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του και σε ορισμένο χρόνο. Οπως ξεκαθαρίζει ο κ. Φορτσάκης, «δεν θα δοθεί απεριόριστος χρόνος για την υποβολή των αιτήσεων, αλλά ένα εύλογο διάστημα ώστε να μη χάσουν αυτή την ευκαιρία φοιτητές που έχουν βάλει στόχο να πάρουν το πτυχίο τους». Πρόθεση της νέας διοίκησης αποτελεί επίσης η κινητοποίηση μέσω ειδικής επιτροπής που θα δημιουργηθεί σε κάθε τμήμα φοιτητών που χρωστούν μόνο δύο-τρία μαθήματα, ώστε να επανέλθουν με πρωτοβουλία του ίδιου του πανεπιστημίου. «Τα ζητήματα αυτά θα έχουν κλείσει για το ΕΚΠΑ το αργότερο τον Ιούνιο του 2015» επισημαίνει στο «Βήμα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.