Αγώνας δρόμου για το Κτηματολόγιο

Τη χρηματοδότηση για τη συνέχιση της κτηματογράφησης της χώρας εξασφάλισε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης σε συνεργασία με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Τη χρηματοδότηση για τη συνέχιση της κτηματογράφησης της χώρας εξασφάλισε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης σε συνεργασία με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Το ποσό που θα διατεθεί συνολικά μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στην ΕΚΧΑ ΑΕ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ) φτάνει τα 444,8 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η «μνημονιακή» υποχρέωση ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου έως το 2020 επιβάλλει την εξαιρετική επιτάχυνση του έργου. Μέσα στην επόμενη επταετία θα πρέπει να ολοκληρωθεί ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% του έργου, όταν χρειάστηκαν περισσότερα από 15 χρόνια για να τελειώσει η κτηματογράφηση του 20%.

Η εξέλιξη της οργανωμένης κτηματογράφησης των περιοχών της χώρας. Κάθε γενιά αντιπροσωπεύει και ένα εγχείρημα, με δημοπράτηση μελετών συγκεκριμένων περιοχών που απεικονίζονται στον χάρτη. Εκκρεμούν ακόμη μελέτες από προηγούμενες γενιές και στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να ολοκληρωθούν όλες οι αναθέσεις μελετών ως το τέλος του έτους

Το Εθνικό Κτηματολόγιο θα αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές υποδομές για την Ελλάδα σε θέματα ακίνητης περιουσίας και αναμένεται να συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατανομή της χρηματοδότησης κατ’ έτος για την ολοκλήρωση του έργου είναι η εξής: 7 εκατ. ευρώ για το 2014, 35 εκατ. ευρώ για το 2015, 39 εκατ. ευρώ για το 2016, 40 εκατ. ευρώ για το 2017, 39 εκατ. ευρώ για το 2018, 35 εκατ. ευρώ για το 2019 και 27,4 εκατ. ευρώ για το 2020.

Εκτός από την κοινοτική χρηματοδότηση, για την ολοκλήρωσή του θα χρησιμοποιηθούν πόροι της ΕΚΧΑ ΑΕ («κτηματόσημα» και λειτουργία κτηματολογικών γραφείων), καθώς και το αποθεματικό της εταιρείας.
Σύμφωνα με τον επαναπρογραμματισμό των έργων, οι 28 νέες μελέτες (τέταρτη γενιά κτηματογράφησης), οι οποίες αντιστοιχούν σε 16 εκατομμύρια ιδιοκτησιακά δικαιώματα και στο 65% της έκτασης της χώρας, αναμένεται ότι τελικά θα ανατεθούν το φθινόπωρο.
Ακόμη χωρίς Κτηματολόγιο η πρωτεύουσα


Στο τέλος του έτους θα επαναπροκηρυχθεί τελικά ο διαγωνισμός για την κτηματογράφηση της Αθήνας, όπως και ο αντίστοιχος για τον Βόλο, τη Λαμία και τη Λιβαδειά. Οι προηγούμενοι διαγωνισμοί δεν είχαν προχωρήσει καθώς ένας πόλεμος προσφυγών μεταξύ των εταιρειών είχε οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εκεί. Οσον αφορά τη δεύτερη γενιά κτηματογράφησης η οποία είχε ξεκινήσει το 2008 (22 μελέτες για 107 περιοχές –2,31% της έκτασης της χώρας), μόνο 13 μελέτες έχουν προχωρήσει, ενώ δύο ανατέθηκαν στο τέλος του 2013.
Η τρίτη γενιά κτηματογράφησης (21 μελέτες, 268 περιοχές, 26% της επικράτειας) ξεκίνησε το 2011 και ακόμη μόλις το 1,4% του έργου βρίσκεται σε φάση υλοποίησης. Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι έως το τέλος του 2014 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αναθέσεις μελετών τόσο για τη δεύτερη όσο και για την τρίτη γενιά κτηματογράφησης.
Συνολικά έως σήμερα από τα 37.792.315 ιδιοκτησιακά δικαιώματα που εκτιμάται ότι υπάρχουν στη χώρα έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί κτηματολόγιο για το 20,1% των δικαιωμάτων της χώρας (περίπου 7.600.000 δικαιώματα). Η κτηματογράφηση εξελίσσεται για το 20,3% των δικαιωμάτων της χώρας (περίπου 7.700.000 δικαιώματα) και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την ανάθεση των έργων που αφορούν το 59,6% των δικαιωμάτων της χώρας (22.500.000 δικαιώματα).
Οσον αφορά την κύρωση των δασικών χαρτών, η οποία είναι αλληλένδετη με το Κτηματολόγιο (χωρίς την οριοθέτηση των δασικών περιοχών δεν μπορεί να υπάρξει Κτηματολόγιο), αναμένεται, όπως υποστηρίζουν στελέχη του ΥΠΕΚΑ, επιτάχυνση των διαδικασιών.
Εως σήμερα έχει κυρωθεί μόνο το 1,12% όσων δασικών χαρτών έχουν εκπονηθεί στην Ελλάδα. Το ποσοστό των κυρωμένων χαρτών για το σύνολο της χώρας είναι πολύ μικρότερο του 1%. Σε εξέλιξη βρίσκονται μελέτες που καλύπτουν το 60% των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας, ενώ για το υπόλοιπο 40% οι μελέτες ακόμη δεν έχουν δημοπρατηθεί. Σύντομα αναμένεται να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες για τους δήμους Κηφισιάς και Δροσιάς στην Αττική.
Κτηματολογικά γραφεία σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη


Μέσα στον επόμενο μήνα θα γίνουν τα εγκαίνια των δύο περιφερειακών κτηματολογικών γραφείων σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Η σύστασή τους ρυθμίστηκε με τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Μανιάτης στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα νέα Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνας και Θεσσαλονίκης. «Μετασχηματίζουμε δύο από τα σημαντικότερα προσωρινά κτηματολογικά γραφεία σε οριστικά. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία κάναμε πράξη τη μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, την υλοποίηση –εν τοις πράγμασι πια –του Εθνικού Κτηματολογίουκαι ξεκινάμε από τις δύο αυτές μεγάλες περιοχές της χώρας. Πολύ σύντομα, πριν από το τέλος της χρονιάς, θα ονομάσουμε και άλλα κτηματολογικά γραφεία, τα οποία θα λάβουν τη μορφή του οριστικού,του μόνιμου κτηματολογικού γραφείου» αναφέρει ο κ. Μανιάτης. Σήμερα λειτουργούν 103 μεταβατικά κτηματολογικά γραφεία για τους 349 ήδη κτηματογραφημένους δήμους της χώρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.