Βαριές ποινές για τους χρυσαυγίτες

Βαρύτατες ποινές, ακόμη και ισοβίων, αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι στα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής ενώ νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας

Βαρύτατες ποινές, ακόμη και ισοβίων, αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι στα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής ενώ νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας τα οποία δεν έχουν μπει ακόμα στον φάκελο της πολύκροτης υπόθεσης. Σύμφωνα με αυτά, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», αναδεικνύεται ότι ο προφυλακισμένος βουλευτής Γιάννης Λαγός ήταν πλήρως ενήμερος για την επίθεση εναντίον μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. Τηλεφωνική συνομιλία του που αποκαλύφθηκε πρόσφατα και στην οποία εμφανίζεται να μιλάει με άλλο στέλεχος της Χρυσής Αυγής δείχνει ότι γνώριζε ακριβώς ποιοι και πόσοι (18 τον αριθμό) επιτέθηκαν στα στελέχη του ΚΚΕ (αναφέρει 40). Μιλάει επίσης για κάποιον τραυματισμένο «Αντωνάκη τον Χ», επίσης στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Οταν ερωτάται πάντως αν πρέπει τρίτο στέλεχος να επιτεθεί, ο υπεύθυνος των οργανώσεων στην περιοχή του Πειραιά αποτρέπει λέγοντας: «Οχι τώρα, δεν πρέπει».
Οσοι εμπλέκονται στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι τις πρώτες ώρες της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 βρίσκονται αντιμέτωποι με την ποινή των ισοβίων. Το ίδιο και εκείνοι που κατηγορούνται για συνέργεια στην ανθρωποκτονία. Μάλιστα, αν το Συμβούλιο επικυρώσει το κατηγορητήριο, ποινές ισοβίων αντιμετωπίζουν εκτός από τον δράστη Γιώργο Ρουπακιά και εκείνοι που τον διευκόλυναν και συνήργησαν στις μοιραίες κινήσεις του.
Ποινές κάθειρξης 15-20 χρόνων αντιμετωπίζουν όσοι θα κατηγορηθούν από το Συμβούλιο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, κατηγορίες που βαρύνουν σήμερα όλους τους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα ποινές 5-20 χρόνων αντιμετωπίζουν όσοι κατηγορηθούν για απλή ένταξη στην οργάνωση.
Δεδομένου ότι το 18μηνο της προφυλάκισης λήγει τον Μάρτιο του 2015, πρέπει να ολοκληρωθεί η δίκη, ειδάλλως οι εμπλεκόμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι.
Οι αριθμοί της δίκης


Η δικογραφία πάντως αριθμεί 15.000 σελίδες και μεταφέρθηκε στον εισαγγελέα με 15 τρόλεϊ, ενώ πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα είναι το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό υλικό είναι χωρητικότητας 4 τεραμπάιτ (ΤB). Ως τώρα οι κατηγορούμενοι ανέρχονται σε 78 και οι προφυλακισμένοι στους 30, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και εννέα βουλευτές. Ενδεικτικό της δίκης-μαμούθ που αναμένεται είναι το γεγονός ότι περισσότεροι από 100 δικηγόροι εκπροσωπούν τους κατηγορουμένους.
Η έκδοση βουλεύματος από το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο του Εφετείου και η αμετάκλητη κρίση ως προς το ποιοι πρέπει να παραπεμφθούν θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της δίκης. Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να υποβάλει την πρότασή του ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος μετά το προ ημερών κλείσιμο της υπόθεσης από τις ανακρίτριες κυρίες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου. Η ανάκριση διήρκεσε περίπου εννέα μήνες.
Η πολύκροτη υπόθεση της Χρυσής Αυγής φαίνεται ότι θα καταλήξει σε δίκη-μαμούθ η οποία θα διεξαχθεί σε λίγους μήνες σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Εφετείου Αθηνών. Ηδη με πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης διαμορφώνεται στην πλευρά της οδού Δέγλερη ειδική αίθουσα με τη συνένωση δύο αιθουσών.
Το υπουργείο μελετά την εξεύρεση μόνιμης λύσης για τη διεξαγωγή όλων των πολυπρόσωπων δικών (Proton, στημένοι αγώνες κ.τ.λ.) στη συγκεκριμένη αίθουσα. Σε αυτή τη φάση πάντως το υπουργείο εγκαταλείπει την ιδέα να πραγματοποιηθεί η δίκη στον Κορυδαλλό ή στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Εφετείου.
Πολιτικές αναταράξεις


Ουδέποτε υπόθεση όπως αυτή της Χρυσής Αυγής είχε τόσες πολιτικές αναταράξεις όσο η συγκεκριμένη δικογραφία. Ολα άρχισαν σχεδόν πριν από 11 μήνες, το δραματικό ξημέρωμα του Σαββάτου 28 Σεπτεμβρίου, όταν εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης εναντίον μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός Ν. Μιχαλολιάκος και βουλευτές. Είχε προηγηθεί έρευνα από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη και είχε προκληθεί σάλος με τον χαρακτηρισμό του Ν. Μιχαλολιάκου ως «Fuhrer prinzip» στη δομή της οργάνωσης, ενώ ξετυλίγονταν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη χιτλερική ιδεολογία της οργάνωσης και τον προσηλυτισμό ανηλίκων.
Οι προφυλακίσεις βουλευτών και του αρχηγού στη συνέχεια πυροδότησαν νέες συζητήσεις για το αν πρέπει να απαγορευθεί η συμμετοχή του κόμματος στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Η Βουλή, πάντως, παρά τους δισταγμούς, αποφάσισε τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.
Σταθμοί της έρευνας αποτέλεσαν το πόρισμα των κυριών Κλάπα και Δημητροπούλου, οι οποίες παρέλαβαν τη σκυτάλη από τους ανακριτές κ.κ. Γεωργουλέα και Παπακώστα στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Στο πόρισμα οι ανακρίτριες ζητούσαν να στοιχειοθετηθεί κατηγορητήριο εναντίον των 18 βουλευτών της Χρυσής Αυγής όχι μόνο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αλλά και για παράνομη οπλοκατοχή.
Σημείο αιχμής που προκάλεσε συζητήσεις ήταν η στάση του Αρείου Πάγου όσον αφορά τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές τον Μάιο του 2014. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν μπορεί να απαγορευθεί.

Ανάκριση
Υλικό μίσους
Το υλικό που έφερε στο φως η ανάκριση σόκαρε πολλούς: ομιλίες μίσους και εναντίον της δημοκρατίας, προσηλυτισμός ανηλίκων, στρατιωτικά γυμνάσια και παράλληλα καλοστημένες επιχειρήσεις για να αποκομίζουν κέρδη στελέχη της οργάνωσης, παράλληλα συστήματα προστασίας, όπλα που αναφέρονταν αλλά δεν βρέθηκαν ποτέ και εξοπλισμός με άγνωστους χρηματοδότες προβλημάτισαν και τους πλέον ανυποψίαστους.

Κατά καιρούς οι ανακριτές εκμυστηρεύονταν ότι εισέπρατταν κλίμα προστασίας για τους κατηγορουμένους στην υπόθεση. Το βίντεο με τη συνομιλία του τότε γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου με τον βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη αποκάλυψε εκείνους που δήθεν αμφέβαλλαν για τη νομιμότητα της έρευνας. Το «δεξί χέρι» του Πρωθυπουργού πάντως αποπέμφθηκε και οι… καταγγελίες Κασιδιάρη για ύπαρξη και άλλων συνομιλιών σε κασέτες δεν επιβεβαιώθηκαν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.