Τα drones, γνωστά και ως μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα, σε νέες περιπέτειες. Σχεδιαστές της αμερικανικής εταιρείας Frog μέσα από τις φουτουριστικές προτάσεις τους οραματίζονται έναν ασφαλέστερο κόσμο, όπου η τεχνολογία αναλαμβάνει την αποστολή της προστασίας των πολιτών και πιάνει «δουλειά» από αέρος…
Φύλακας «άγγελος» για ποδηλάτες
Το Cyclodrone είναι αυτό που μαρτυρεί το όνομά του: ένα drone σχεδιασμένο ώστε να ενισχύει την ασφάλεια των ποδηλατών στον δρόμο. Συγκεκριμένα, ο ιπτάμενος φύλακας «άγγελος» πετάει μπροστά ή πίσω από τους ποδηλάτες, ειδοποιώντας τους οδηγούς των οχημάτων για τη διέλευσή τους.

«Πολλές φορές, ειδικά σε δρόμους με πολλές στροφές, οι οδηγοί διακρίνουν τους ποδηλάτες ξαφνικά, γεγονός που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο και για τις δύο πλευρές» εξηγεί ο επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού του Cyclodrone, Κόρμακ Γιούμπανκς.
To drone για ποδηλάτες, σύμφωνα με το όραμα των ειδικών, θα συνδέεται μέσω Bluetooth με το smartphone του ποδηλάτη ώστε να διατηρεί διαρκή επαφή μαζί του. Ενας απλός προγραμματισμός του πριν από την έναρξη της διαδρομής τού επιτρέπει να τον ακολουθεί.
Στην παρούσα φάση το Cyclodrone αποτελεί concept. Για την υλοποίησή του απαιτείται, κατά τον Γιούμπανκς, μια ισχυρότερη μπαταρία με μεγαλύτερη εμβέλεια η οποία θα του χαρίζει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους αιθέρες.
Πυροσβέστης των αιθέρων
Eνα «τεθωρακισμένο» drone που θα αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες και θα είναι ικανό να πετάει επάνω από πύρινα μέτωπα για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων ατόμων θα μπορούσε σε λίγο καιρό να αποτελεί πραγματικότητα.

Το Firestorm, όπως ονομάζεται, θα είναι εξοπλισμένο με υπερευαίσθητους αισθητήρες και κάμερες ώστε να σαρώνει την περιοχή πάνω από την οποία πετάει και να ειδοποιεί τις Aρχές τόσο για την έκταση της πυρκαγιάς όσο και για την ύπαρξη τραυματιών.
«Φανταζόμαστε ένα drone το οποίο θα διαθέτει ειδική θερμομόνωση, που θα του επιτρέπει να βουτάει κυριολεκτικά στις φλόγες και να παρακολουθεί τι πραγματικά συμβαίνει χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πυροσβεστών» εξηγούν οι σχεδιαστές του.
O κύκλωπας του χιονιού
Ονομάζεται Snow Cyclops και σύμφωνα με τους οραματιστές του αποτελεί μια οικονομική και ασφαλή λύση για την παρακολούθηση του κινδύνου χιονοστιβάδων σε χιονοδρομικά κέντρα.

Το drone με… ορεινό χαρακτήρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση πιθανών ζωνών υψηλής επικινδυνότητας κοντά σε χιονοδρομικές πίστες ή πάνω από δρόμους. Ακόμη, ο «κύκλωπας του χιονιού» θα είναι σε θέση να κουβαλάει εκρηκτικές ύλες για την πρόκληση π.χ. ελεγχόμενης χιονοστιβάδας άνευ ανθρώπινης παρουσίας.
Σε περίπτωση που η χιονοστιβάδα έχει ήδη σημειωθεί, το ιπτάμενο όχημα θα μπορεί να αποσταλεί στο σημείο για την καταγραφή της κατάστασης, τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων και την ειδοποίηση των σωστικών συνεργείων. Η αστραπιαία αντίδρασή τους σε χρόνο που δεν ξεπερνάει τα 20 λεπτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να είναι σωτήρια.
Επιπλέον, κατά της ορεινές του εξορμήσεις, το drone θα μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε χαμένους ορειβάτες με τη μορφή ενός μικρού κιτ, το οποίο θα περιέχει είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. νερό, τρόφιμα, επιδέσμους κ.τ.λ.).
Κολιμπρί και σκαθάρι σε ρόλο γεωργού
Ανάμεσα στις προτάσεις των σχεδιαστών της εταιρείας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο είναι και τα drones Hummingbird και Beetle: ένα ζευγάρι αυτόνομων ιπτάμενων γεωργικών οχημάτων, σχεδιασμένων να βοηθούν στη διαδικασία της καλλιέργειας.

Αρχικά το «έξυπνο» κολιμπρί θα εντοπίζει νέες περιοχές κατάλληλες για καλλιέργεια. Με τη βοήθεια κάμερας θα φωτογραφίζει το σημείο, προσφέροντας στους ειδικούς έναν αναλυτικό χάρτη. Οι υπερευαίσθητοι αισθητήρες με τους οποίους θα είναι εξοπλισμένο θα πραγματοποιούν στη συνέχεια ανάλυση της σύστασης του εδάφους ανιχνεύοντας διάφορα στοιχεία από τα οποία θα κρίνεται η καταλληλότητά του για καλλιέργεια. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υποδείξει τα είδη σπαρτών που θα ευδοκιμούσαν στη συγκεκριμένη περιοχή.
Μετά την επιτυχή καλλιέργειά τους το ιπτάμενο σκαθάρι θα πιάνει δουλειά και συγκεκριμένα θα… θερίζει. Κατά τους σχεδιαστές, το Βeetle θα αναλαμβάνει τη διαδικασία της συγκομιδής, καθώς και της τοποθέτησης των γεωργικών προϊόντων σε καφάσια. Τέλος, τη μεταφορά τους σε κοντινές αποθήκες ή κέντρα διανομής θα πραγματοποιεί και πάλι το κολιμπρί.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ