Αντάρτης (από τη ζωή μου)
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα 2010
Ο αφρικανικός παπαγάλος έφτασε στο τρικουπαίικο στο κλουβί του, δώρο φίλου, γιατρού στη Ζανζιβάρη. Ο Χαρίλαος Τρικούπης απαίτησε να αφεθεί ελεύθερος, γιατί ήθελε όλοι στο σπιτικό του, ακόμη και τα ζώα, να απολαμβάνουν την ελευθερία τους. Το εξωτικό πουλί έγινε ο πιο ενθουσιώδης υποστηρικτής του, επαναλαμβάνοντας τα εκλογικά τραγούδια των Αθηνών και του Μεσολογγίου και φωνάζοντας «Ζήτω ο κύριος Τρικούπης, ζήτω» ακόμη κι όταν Τρικούπης έχασε τις εκλογές. Την ιστορία του πρωθυπουργικού παπαγάλου διαβάσαμε σε ένα ανέκδοτο κείμενο της Σοφίας Τρικούπη (1838-1916), αδελφής του Χαρίλαου, τυπωμένο από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Είναι το τρίτο της σειράς «Μικρή Βιβλιοθήκη», η οποία αξιοποιεί και αναδεικνύει το αρχειακό απόθεμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής.
Η Μήτηρ μας. Αικατερίνη Τρικούπη,
το γένος Ν. Μαυροκορδάτου (1800-1871)
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα 2012
Γόνος αγωνιστών, από την ιστορική οικογένεια των Τρικούπηδων, και αριστοκρατών, από τη φαναριώτικη οικογένεια των Μαυροκορδάτων, η Σοφία μιλάει με γλαφυρή δεξιοτεχνία για τη ζωή της και την οικογένειά της ξετυλίγοντας αναπόφευκτα το μπερδεμένο κουβάρι της δύσκολης ενηλικίωσης του νέου ελληνικού βασιλείου. Οι ιστορίες που αφηγείται καταγράφουν το ιδιωτικό, την οικιακή ζωή, αλλά νύξεις για συνωμοσίες, κινήματα, αντιπάλους, απόπειρες δολοφονίας είναι αποκαλυπτικές για τις προσωρινές συμμαχίες και τις συχνές μετακινήσεις της εύνοιας και της υποστήριξης στο πολιτικά ασταθές νεόκοπο βασίλειο: τη μια μέρα ο Καποδίστριας ενθαρρύνει την Αικατερίνη να βελτιώσει τα κοινωνικά προσόντα της για χάρη της καριέρας του συζύγου της και της δίνει συμβουλές για τη διοργάνωση επιτυχημένων συναναστροφών και την άλλη στέλνει τον Τρικούπη και την οικογένειά του εξορία στην Υδρα.
Ο Παπαγάλλος μου
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα 2013
Η σειρά, έκφραση μιας ιστορικής βιβλιοθήκης του Ελληνισμού η οποία δείχνει να σέβεται τους θησαυρούς της και την αποστολή της, στέλνει το μήνυμα ότι η Βιβλιοθήκη της Βουλής παραμένει ζωντανή και δραστήρια. Θα συνεχιστεί με κείμενα, ανέκδοτα ή από καιρό λησμονημένα «που σχετίζονται με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, την ιστορία και τους ανθρώπους της». Τον Σεπτέμβριο θα τυπωθεί ένα κείμενο του Γεωργίου Τερτσέτη, πρωτοδημοσιευμένο το 1855. Σε αυτό ο αρχειοφύλαξ της Βουλής καλεί όσους έκλεψαν βιβλία από τη Βιβλιοθήκη –πολύτιμα χειρόγραφα Συνελεύσεων και εκλεκτά βιβλία συγγραφέων, τα οποία ρίχτηκαν ασυλλόγιστα στον δρόμο για να διασωθούν από την πυρκαγιά που είχε ζώσει το κατάστημα της Βουλής –να τα επιστρέψουν. Αναφερόμενος στο βιβλίο ως δημόσιο αγαθό βρίσκει την ευκαιρία να κάνει μια παρέκβαση και να μιλήσει για το δημόσιο συμφέρον και τα κοινά αγαθά, για το τι θεωρείται εθνικό και για τη συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στο κράτος, με τρόπο διαχρονικό: «Οταν είχαμεν τυραννικήν κυβέρνησιν, τα δημόσια εθεωρούνταν περιουσία του εχθρού∙ εκείνη έλειψε∙ αλλ’ επήραμε την κακή δίπλα. […] Δεν υψώθη ακόμη η συνείδησίς μας να ιδή ότι έχομεν κυβέρνησιν ελληνικήν, νόμους ελληνικούς, πατρίδα ελληνικήν; Ναι μεν, ίσως μου ειπή και κανένας, αλλ’ έχομεν κακήν κυβέρνησιν∙ ας ήναι, θα ιδούμεν∙ είναι όμως κυβέρνησις εθνική».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ