Τροπολογία Κικίλια για αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών

Το δικό του στίγμα θέλει να αφήσει στην Ελληνική Αστυνομία ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας επιθυμώντας, όπως φαίνεται, να κρατήσει αποστάσεις από τον προκάτοχό του κ. Νίκο Δένδια.

Το δικό του στίγμα θέλει να αφήσει στην Ελληνική Αστυνομία ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας επιθυμώντας, όπως φαίνεται, να κρατήσει αποστάσεις από τον προκάτοχό του κ. Νίκο Δένδια.

Πολλοί είπαν ότι ενδεικτικό δείγμα γραφής ήταν η απόφαση για την επαναλειτουργία -ύστερα από έξι μήνες- του Αστυνομικού Τμήματος Ακροπόλεως, στο οποίο είχε μπει «λουκέτο» επί υπουργίας Ν. Δένδια. Μάλιστα έδωσαν έμφαση σε ένα σημείο της δήλωσης του κ. Κικίλια για το θέμα ότι «με την ασφάλεια του πολίτη δεν πειραματιζόμαστε. Η επαναλειτουργία των υπηρεσιών αυτών είναι σημαντική για την αναβάθμιση της αστυνόμευσης της περιοχής της Ακροπόλεως και του ιστορικού κέντρου των Αθηνών».
Θέμα «συντονισμού»
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης στο σχέδιο νόμου «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις» επανέρχονται οι Γενικοί Επιθεωρητές Νοτίου και Βορείου Ελλάδος. (Το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση ΕΛ.ΑΣ, Πυροσβεστικής και Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που είχε παρουσιάσει ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.)
Στην αιτιολογία αναφέρεται πως «ο συντονισμός και ο έλεγχος των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων και των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων εξασφαλίζεται με την προσθήκη δύο βασικών προς τούτο ανωτάτων οργάνων, ήτοι των γενικών επιθεωρητών Αστυνομίας Βορείου και Νοτίου Ελλάδος. Οι γενικοί επιθεωρητές Αστυνομίας φέρουν τον βαθμό του αντιστράτηγου Αστυνομίας, είναι άμεσοι βοηθοί του αρχηγού και του υπαρχηγού του Σώματος και έχουν ως βασική αποστολή τη συνεχή εποπτεία, κατεύθυνση, συντονισμό και έλεγχο των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στην εκπλήρωση της αποστολής τους».
Η παρούσα διάρθρωση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι: αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, υπαρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, προϊστάμενος Επιτελείου Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, γενικός επιθεωρητής Κλάδου Αλλοδαπών & Προστασίας Συνόρων, γενικός επιθεωρητής Κλάδου Ασφάλειας και γενικός επιθεωρητής Κλάδου Τάξης.
Καταργήσεις
Επιπλέον προβλέπονται «ορισμένες ήσσονος σημασίας και περιορισμένης έκτασης επιπλέον παρεμβάσεις όπως λ.χ. η κατάργηση των Διευθύνσεων Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Υποστήριξης των Κλάδων, η κατάργηση των αστυνομικών διευθυντών Τάξης, των περιφερειακών διευθυντών Ασφάλειας και των περιφερειακών συντονιστών Αλλοδαπών και η ανάθεση των αρμοδιοτήτων τους σε θέματα τάξης, ασφάλειας και αλλοδαπών, στους αντίστοιχους βοηθούς των οικείων Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθυντών, καθώς και η ανασυγκρότηση του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας βάσει των μεταβολών που επέρχονται με τη θέσπιση των γενικών επιθεωρητών Αστυνομίας και των γενικών περιφερειακών αστυνομικών διευθυντών».
Σημαντικές είναι οι επόμενες αλλαγές. Σύμφωνα με την τροπολογία «είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση ορισμένων στοχευμένων ρυθμίσεων, όπως η ανάθεση της εποπτείας και του ελέγχου των Διευθύνσεων Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον αρχηγό του Σώματος, η θεσμοθέτηση της εποπτείας της νεοϊδρυθείσας Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών από εισαγγελικό λειτουργό (εισαγγελέα ή αντιεισαγγελέα Εφετών) ώστε να εξασφαλιστούν τα εχέγγυα της λειτουργίας και της δράσης της υπηρεσίας αυτής μέσα από θεσμικές διαδικασίες νομιμότητας, διαφάνειας και ελέγχου, η διάσπαση της Διεύθυνσης Ασφάλειας του Κλάδου Ασφάλειας σε Διευθύνσεις Δημόσιας Ασφάλειας και Κρατικής Ασφάλειας, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία και η αποτελεσματικότητα του Σώματος ως προς τον χειρισμό των θεμάτων δημόσιας και κρατικής ασφάλειας σε κεντρικό επιτελικό επίπεδο, καθώς και η λειτουργία της Διεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος όχι ως αυτοτελής Κεντρική Υπηρεσία αλλά ως Υποδιεύθυνση της κεντρικής δομής των Διευθύνσεων Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης, ρύθμιση η οποία θα αποτυπωθεί στο οργανωτικό προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί στο πλαίσιο της εξουσιοδοτικής διάταξης του άρθρου 39 παρ. 1 του ν. 4249/2014».
Επιπλέον, όπως λένε αστυνομικοί, ενεργοποιούνται ξανά ουσιαστικά οι Διευθύνσεις Αστυνομίας Νομών που παρέμεναν «ανενεργές» καθώς λειτουργούσαν χωρίς αρμοδιότητες που είχαν «περάσει» στους κλαδάρχες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.