Την έντονη ανησυχία τους για μεγάλο πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές από το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εκ μέρους της ΕΕ εξέφρασε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η Κομισιόν, σε επίσημη απάντησή της προς τον ΠΣΕ, επιβεβαίωσε την «ετοιμότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να λάβει πρόσθετες σημαντικές κυρώσεις, εφ’ όσον απαιτηθεί», καλώντας «τη Ρωσική Ομοσπονδία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για αποκλιμάκωση» (της κρίσης).
Παράλληλα, ανέφερε τις εμπορικές συμφωνίες που συνήψε η ΕΕ στις 27 Ιουνίου 2014 με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, σημειώνοντας ότι «μπορεί να προσφέρουν νέες προοπτικές στην Ευρωπαϊκή Βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων Εξαγωγέων».
Αυτά σημειώνονται σε ανακοίνωση του ΠΣΕ και υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με συνεχή διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, έχει επισημάνει από τον περασμένο Απρίλιο τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας στην ελληνική οικονομία, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.
Οι ηγέτες της ΕΕ επικύρωσαν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσαν την Πέμπτη τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
Οι κυρώσεις έχουν στόχο να πιέσουν τον πρόεδροΒλαντιμίρ Πούτιννα σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η έγκριση των κυρώσεων δόθηκε γραπτώς από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ κι έτσι δεν χρειάστηκε να συγκληθεί μια Σύνοδος Κορυφής.
Η έγκριση δίνει νομική βάση στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες οι πρεσβευτές της ΕΕ.
Οι κυρώσεις θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθούν σε ισχύ από την Παρασκευή.
Το κείμενο διευκρινίζει τι προβλέπουν οι κυρώσεις που υιοθετήθηκαν, γεγονός που θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να γνωρίζουν τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.
Η ΕΕ επιθυμεί με τις κυρώσεις αυτές να εμποδίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές οικονομικές αγορές.
Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν πλέον να αγοράζουν ομόλογα, μετοχές ή οποιοδήποτε άλλο χρηματοπιστωτικό προϊόν από ρωσικούς οικονομικούς θεσμούς, κυρίως από τις κρατικές τράπεζες και τις θυγατρικές τους, διευκρινίζει τη Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.
Επίσης οι κυρώσεις προβλέπουν την απαγόρευση των πωλήσεων και αγορών όπλων, στρατιωτικού υλικού και προϊόντων διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής.
Παράλληλα τίθενται περιορισμοί στις πωλήσεις ευαίσθητων τεχνολογιών και εξοπλισμού του ενεργειακού τομέα, οι οποίες πρέπει πρώτα να λαμβάνουν την έγκριση των χωρών μελών της ΕΕ.