Υγιέστερη κύηση με χαμηλές πιθανότητες πρόωρου τοκετού και αποβολής έχουν οι έγκυοι που εμφανίζουν πρωινή ναυτία, υποστηρίζουν καναδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Όπως είδαν μάλιστα, τα βρέφη των εν λόγω μαμάδων τείνουν να εμφανίζουν αυξημένη νοημοσύνη.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αίσθηση της ναυτίας ενεργοποιείται από τα υψηλότερα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών, τα οποία σχετίζονται με ευεργετικά οφέλη τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.
Συγκεκριμένα, μέσα από μετα-ανάλυση προηγούμενων μελετών οι καναδοί επιστήμονες είδαν ότι οι μέλλουσες μητέρες οι οποίες δεν εμφάνιζαν πρωινή ναυτία είχαν τριπλάσιες έως δεκαπλάσιες πιθανότητες αποβολής κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, συγκριτικά με τις εγκύους που εμφάνιζαν τα συμπτώματα.
Τα μωρά πάλι των τελευταίων, είχαν λιγότερες πιθανότητες πρόωρου τοκετού και σπάνια εμφάνιζαν πρόβλημα σωματικού βάρους. Ακόμα, σημείωναν υψηλότερο σκορ σε τεστ νοημοσύνης στα οποία υποβάλλονταν σε ηλικίες 3-7 ετών.
Τα νέα ευρήματα
Στο πλαίσιο της μελέτης τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Reproductive Toxicology», οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία 10 παλαιότερων μελετών, που είχαν πραγματοποιηθεί σε πέντε χώρες από το 1992 έως 2012 και στις οποίες είχαν λάβει μέρος συνολικά 850.000 έγκυες γυναίκες.
Βάσει των αποτελεσμάτων οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που εμφάνιζαν συμπτώματα ναυτίας κατά την εγκυμοσύνη αντιμετώπιζαν κίνδυνο πρόωρου τοκετού της τάξεως του 6,4%, συγκριτικά με 9,5% που ήταν ο αντίστοιχος κίνδυνος για τις γυναίκες άνευ συμπτωμάτων.
Είδαν ακόμα ότι οι γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών φάνηκε να ωφελούνται ιδιαίτερα από την «προστατευτική δράση» της ναυτίας. Ανάμεσα στα κυριότερα οφέλη ήταν ο περιορισμός του πρόωρου τοκετού κατά 30%-80%.
Αρκετές από τις μελέτες που εξέτασαν οι Καναδοί μάλιστα, είχαν δείξει ότι όσο πιο έντονα ήταν τα συμπτώματα της ναυτίας τόσο περισσότερα ήταν τα οφέλη για μητέρες και βρέφη.
«Η συγκεκριμένη ανάλυση αποκαλύπτει τη σταθερή και ωφέλιμη επίδραση της πρωινής ναυτίας και του συμπτώματος του εμετού απέναντι στον κίνδυνο της αποβολής, στην εμφάνιση συγγενών διαταραχών του παιδιού που θα έρθει στον κόσμο και στον κίνδυνο προωρότητας. Φάνηκε παράλληλα να ωφελούν την γενικότερη ανάπτυξη του εμβρύου» εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Γκίντεον Κόρεν.
«Τα ευρήματα αυτά ενδεχομένως να έχουν τις ρίζες τους σε ορμονικές αλλαγές που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο η υπόθεση αυτή μένει να αποδειχθεί και επιστημονικά» προσθέτει ο ειδικός. «Οι περισσότερες γυναίκες με πρωινή ναυτία, δηλώνουν ότι τα δυσάρεστα αυτά συμπτώματα επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής τους. Από τη μελέτη μας ωστόσο φάνηκε ότι είναι πολύ σημαντικό να καθησυχάζουμε τις γυναίκες αυτές ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μπορούν να ωφελήσουν την ανάπτυξη του εμβρύου».