Πρόβλεψη της αυτοκτονίας στο… αίμα

Ένα τεστ αίματος που προβλέπει αν ένα άτομο είναι πιθανό να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας αναπτύχθηκε από αμερικανούς ερευνητές δίνοντας ελπίδα ότι θα αποτρέψει πολλούς θανάτους. Το τεστ αναπτύχθηκε μετά την ανακάλυψη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς μεταλλάξεων σε ένα μόνο γονίδιο οι οποίες φαίνεται να αποτελούν δείκτη πρόβλεψης σχετικά με το αν κάποιος θα προσπαθήσει να βάλει τέλος στη ζωή του. Οι μεταλλάξεις αυτές μπορούν να εντοπιστούν μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος, λένε οι επιστήμονες.

Ένα τεστ αίματος που προβλέπει αν ένα άτομο είναι πιθανό να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας αναπτύχθηκε από αμερικανούς ερευνητές δίνοντας ελπίδα ότι θα αποτρέψει πολλούς θανάτους.

Εντοπισμός «αυτοκτονικών» μεταλλάξεων στο αίμα

Το τεστ αναπτύχθηκε μετά την ανακάλυψη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς μεταλλάξεων σε ένα μόνο γονίδιο οι οποίες φαίνεται να αποτελούν δείκτη πρόβλεψης σχετικά με το αν κάποιος θα προσπαθήσει να βάλει τέλος στη ζωή του. Οι μεταλλάξεις αυτές μπορούν να εντοπιστούν μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος, λένε οι επιστήμονες. Αν κάτι τέτοιο καταστεί δυνατό τότε γιατροί και θεραπευτές θα μπορούν να παρεμβαίνουν εγκαίρως σώζοντας ζωές. Για παράδειγμα η εξέταση θα ήταν πολύ χρήσιμη για εφαρμογή σε στρατιώτες προτού αυτοί μπουν στο πεδίο της μάχης ή μετά την επιστροφή τους από εμπόλεμες ζώνες.

Οι ερευνητές από το Τζονς Χόπκινς ανακάλυψαν πως το γονίδιο SKA2 δεν λειτουργεί σωστά σε άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας. Το συγκεκριμένο γονίδιο διατηρεί τα επίπεδα της κορτιζόλης – της ορμόνης του στρες – υπό έλεγχο.

«Οι αυτοκτονίες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, ωστόσο μέχρι σήμερα οι προσπάθειες να αποτραπούν δεν είχαν καρποφορήσει καθώς δεν υφίστατο κάποιος ακριβής τρόπος πρόβλεψης του ποια άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αυτοκτονήσουν» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Ζάκαρι Καμίνσκι, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών και προσέθεσε: «Με ένα τεστ όπως αυτό που αναπτύξαμε μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τα ποσοστά αυτοκτονιών εντοπίζοντας εγκαίρως τα επιρρεπή άτομα και παρεμβαίνοντας ώστε να προλάβουμε την καταστροφή».

Μεγάλη η ακρίβεια της εξέτασης

Το τεστ αίματος των ειδικών προέβλεψε στο πλαίσιο μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Psychology», τα άτομα που αντιμετώπιζαν τον πιο σοβαρό κίνδυνο αυτοκτονίας με ακρίβεια της τάξεως του 90%. Μπόρεσε επίσης να εντοπίσει τα άτομα που είχαν ήδη κάνει απόπειρα αυτοκτονίας με ακρίβεια της τάξεως του 96%, μέσω του ελέγχου των επιπέδων του SKA2.

Το γονίδιο SKA2 εντοπίζεται στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου και εμπλέκεται στην αποτροπή των αρνητικών σκέψεων και στον έλεγχο της παρορμητικής συμπεριφοράς.

Το γονίδιο SKA2 και ο έλεγχος της κορτιζόλης

Αν τα επίπεδα του γονιδίου είναι χαμηλά ή αυτό εμφανίζει μεταλλάξεις, ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να ελέγξει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας ή τελικώς αυτοκτονούν εμφανίζουν πολύ υψηλές ποσότητες κορτιζόλης στον οργανισμό τους.

Ο δρ Καμίνσκι τόνισε πως η απλή εξέταση θα μπορούσε να βοηθήσει τους ψυχολόγους να έχουν υπό αυστηρή επιτήρηση τα άτομα που έχουν πολλές πιθανότητες να αυτοκτονήσουν, περιορίζοντας την πρόσβασή τους σε φάρμακα ή σε εξοπλισμό τον οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Ο ειδικός συμπλήρωσε ότι το τεστ αναμένεται να αποδειχθεί πολύτιμο και στους γιατρούς προκειμένου να αποφασίσουν αν πρέπει να ξεκινήσουν σε κάποιους ασθενείς τη χορήγηση θεραπειών που συνδέονται με αυτοκτονικές σκέψεις. «Ανακαλύψαμε ένα γονίδιο το οποίο εκτιμούμε ότι είναι πολύ σημαντικό σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό συμπεριφορών που συνδέονται με την αυτοκτονία» σημείωσε ο καθηγητής και προσέθεσε: «Χρειάζεται να διεξαγάγουμε μελέτες σε μεγαλύτερο δείγμα, ωστόσο σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε ότι μέσω του αίματος θα είμαστε μελλοντικά σε θέση να εντοπίζουμε τα άτομα που αντιμετωπίζουν κίνδυνο να αυτοκτονήσουν».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.