Με ελαφρότητα φαίνεται να χειρίζεται την υπόθεση της Siemens το υπουργείο Οικονομικών. Παρότι η γερμανική εταιρεία έχει αναλάβει σοβαρότατες δεσμεύσεις έναντι του Δημοσίου στο πλαίσιο της εξωδικαστικής συμφωνίας συμβιβασμού και δεν τις τηρεί, το υπουργείο Οικονομικών επιλέγει τον δρόμο της κωλυσιεργίας διά της γραφειοκρατικής οδού.
Σύμφωνα με τη συμφωνία συμβιβασμού, που κυρώθηκε από τη Βουλή, η Siemens υποχρεούται να επενδύσει 60 εκατ. ευρώ σε παραγωγική δραστηριότητα, η οποία θα απασχολήσει 700 άτομα. Ωστόσο, έπειτα από δύο χρόνια κωλυσιεργίας η εταιρεία πρότεινε αντί εργοστασίου τη δημιουργία ενός… «ΙΕΚ» για το βιομηχανικό λογισμικό της. Η πρόταση αρχειοθετήθηκε ως απαράδεκτη από την αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης, διότι δεν τηρούσε καν τα προσχήματα και έπαψε να αποτελεί αντικείμενο εξέτασης με αντιγραφειοκρατικές, μάλιστα, διαδικασίες.
Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αντί να επικυρώσει την απόρριψη του «επενδυτικού» σχεδίου της Siemens ως απαράδεκτου, το προώθησε λίγες ημέρες πριν από τον ανασχηματισμό στο Invest in Greece προς αξιολόγηση. Και αυτό, παρότι εκπρόσωπος του Invest in Greece συμμετείχε στην εν λόγω επιτροπή και είχε πλήρη εικόνα της κατάστασης.
Στη συνέχεια, όμως, ακολούθησαν ευτράπελα. Υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχε τυπικά στις εργασίες, παρέχοντας γραμματειακή υποστήριξη, εμφανίστηκε να ζητεί εσπευσμένα την άποψη της επιτροπής αξιολόγησης επί του σχεδίου «επένδυσης», μετά την αποκάλυψη του «ΙΕΚ» Siemens από «Το Βήμα της Κυριακής». Επειτα από δύο χρόνια κωλυσιεργίας εκ μέρους των Γερμανών, άρχισε να πολιορκεί με έγγραφα την επιτροπή αξιολόγησης, ζητώντας την εκκίνηση ενός νέου κύκλου καθυστερήσεων για την επανεξέταση και εκ νέου αξιολόγηση του απορριφθέντος σχεδίου.
Αντί λοιπόν να υπάρξει επίσημη διαμαρτυρία του Ελληνικού Δημοσίου προς τη Siemens τόσο για την καθυστέρηση όσο και για την εκτός της λογικής της σύμβασης πρόταση, η ελληνική γραφειοκρατία έρχεται να προτείνει τις εξής ενέργειες:
– Εκ νέου σύγκληση της επιτροπής αξιολόγησης εντός του θέρους.
– Νέα συζήτηση επί του σχεδίου της Siemens.
– Διεξαγωγή ψηφοφορίας για την αξιολόγηση του σχεδίου.
– Διαβίβαση του πορίσματος στην επιτροπή εποπτείας της συμφωνίας.
– Κατάθεση αιτήματος γνωμοδότησης από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το σχέδιο ανταποκρίνεται στη σύμβαση.
– Αναμονή δεύτερης αξιολόγησης από το Invest in Greece, η οποία εκκρεμεί μετά την αποστολή της πρότασης από τον κ. Στουρνάρα.
– Λήψη απόφασης σε πανηγυρική συνεδρίαση της επιτροπής αξιολόγησης.
Η συγκεκριμένη διαδικασία, όπως εκτιμούν πηγές κοντά στην υπόθεση, είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τη λήξη του 2015, με βάση τους συνήθεις ρυθμούς των αρμοδίων οργάνων, και μιλούν για απόπειρα εγκλωβισμού της υπόθεσης σε κατάσταση αέναης συζήτησης και τυπολατρίας.
Ετσι, όπως φαίνεται, τη διαχείριση του ζητήματος της συμμόρφωσης της Siemens στις ιστορικές υποχρεώσεις της έναντι της ελληνικής πολιτείας ανέλαβε όψιμα και μετά από δύο χρόνια χαρακτηριστικών καθυστερήσεων η ελληνική γραφειοκρατία. Μάλιστα, το αστείο είναι ότι όταν ζητήθηκαν τα πρακτικά της επιτροπής, η γραμματεία της αρνήθηκε να τα δώσει και τα αναζητεί ως σήμερα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ