Εθνική μελαγχολία

Η συνέντευξη του νέου διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Φίλιππου Τσιμπόγλου στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής και στη Λαμπρινή Κουζέλη διαβάστηκε σαν ένα μανιφέστο για την εθνική μας κακοδαιμονία και φυσικά και για την εθνική μας χρεοκοπία.

Η συνέντευξη του νέου διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Φίλιππου Τσιμπόγλου στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής και στη Λαμπρινή Κουζέλη διαβάστηκε σαν ένα μανιφέστο για την εθνική μας κακοδαιμονία και φυσικά και για την εθνική μας χρεοκοπία. «Το «δεν μπορούμε να έχουμε προϋπολογισμό για να συντηρήσουμε την ΕΒΕ» είναι το ισόποσο του «δεν χρειάζεται να έχουμε έθνος»» είπε ο κ. Τσιμπόγλου, που μίλησε με τόλμη και με πρωτοφανή για στέλεχος του δημόσιου τομέα πραγματισμό. Και ο προϋπολογισμός της Εθνικής Βιβλιοθήκης είναι μόλις 292.000 ευρώ, δηλαδή όσο το δηλωμένο ετήσιο εισόδημα μιας μέσης εύπορης οικογένειας της Εκάλης ή του Παλαιού Ψυχικού.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας. Και τα τελευταία 20 χρόνια η εγκατάλειψη της Βιβλιοθήκης από τους υπουργούς Παιδείας, εκσυγχρονιστές, εκσυγχρονίστριες και μη, ήταν εγκληματική, με αποκορύφωμα τα εννέα χρόνια που έμεινε ακέφαλη, χωρίς διευθυντή. Προφανώς για τους πολιτικούς η Εθνική Βιβλιοθήκη είναι άχρηστη, όπως καθετί από το οποίο δεν προκύπτει άμεσο όφελος (ψήφοι, μίζες κ.τ.λ.). Αποτέλεσμα αυτής της εγκατάλειψης είναι ότι η Βιβλιοθήκη λειτουργεί σε πολλούς τομείς με όρους του 19ου αιώνα. Για παράδειγμα, το τεχνικό μέρος της καταλογογράφησης βρίσκεται στο 1897, όταν μοιράστηκαν οι πρώτοι δελτιοκατάλογοι από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

Ο εξοπλισμός συντήρησης δεν συναρμολογήθηκε ποτέ και ούτε έχουν αγοραστεί αναλώσιμα. Από τα χειρόγραφά της έχει ψηφιοποιηθεί μόλις το 17% και δεν έχει καταγραφεί και αρχειοθετεί τίποτε από ό,τι έχει γραφεί στην ελληνική ιστόσφαιρα την τελευταία εικοσαετία. «Εχουμε ήδη χάσει 20 χρόνια από την ψηφιακή μνήμη της χώρας» είπε ο κ. Τσιμπόγλου. Ο νέος διευθυντής της Βιβλιοθήκης είναι όμως αισιόδοξος. Πιστεύει ότι ως το 2016, που η ΕΒΕ θα εγκατασταθεί στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», χωρίς να χάσει την ιστορική έδρα της Πανεπιστημίου, μπορεί να έχει κερδηθεί αρκετό μέρος από το χαμένο έδαφος. Οι συγκυρίες, παρά την οικονομική κρίση, είναι τώρα περισσότερο ευνοϊκές.

Με την ευκαιρία, προτείνω το θαυμάσιο δοκίμιο του ιταλού καθηγητή Nuccio Ordine H χρησιμότητα του άχρηστου, που μόλις κυκλοφόρησε από την Αγρα σε μετάφραση Ανταίου Χρυσοστομίδη. Για τους πολιτικούς όλη η γνώση είναι άχρηστη. Επομένως και οι θεσμοί της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.