Μπροστά σε μια μεγάλη αλλαγή θα βρεθούν μέσα στο καλοκαίρι οι ένστολοι. Θα κληθούν να επιλέξουν την υπαγωγή τους στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης ή να συστήσουν δικά τους, αυτοχρηματοδοτούμενα, ταμεία για το εφάπαξ που παίρνουν σήμερα.
Το κρίσιμο αυτό ζήτημα το οποίο συνδέεται με την γενική αρχή της ενοποίησης των επικουρικών ταμείων που επιβάλει η τρόικα στην κυβέρνηση, αλλά και την κατάργηση φόρων και τελών υπέρ τρίτων που αποτελέσουν κύρια πηγή εσόδων για τα ταμεία της αστυνομίας, του λιμενικού, των πυροσβεστών συζητήθηκε στη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.
Κατόπιν συμφωνίας ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προετοίμασε τη διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο και θα δίνει τη δυνατότητα στους ένστολους να συστήσουν ταμείο με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου ώστε να παίρνουν εφ΄ άπαξ. Αν θελήσουν να παραμείνουν υπό την ομπρέλα του δημοσίου τότε το εφά άπαξ τους θα προσαρμοστεί στα δεδομένα των περικοπών που θα προσδιοριστούν μετά τις αναλογιστικές μελέτες που θα γίνουν.
Συνολικά η τύχη των μετοχικών ταμείων των ενόπλων δυνάμεων θα ρυθμιστεί με το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, στο εν λόγω πολυνομοσχέδιο:
– Θα αναφέρονται οι συντελεστές βιωσιμότητας των μετοχικών ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων και ορισμένων άλλων επικουρικών ταμείων τα οποία ενσωματώνονται στο ΕΤΕΑ.
– Θα υπάρχουν καταργήσεις σειράς φόρων υπέρ τρίτων
– Προβλέπεται επίσης ότι το κομμάτι της ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ (επικουρικό ταμείο αστυνομικών) τίθεται υπό την εποπτεία του υπουργείου εργασίας ενώ το κομμάτι της πρόνοιας (εφάπαξ) παραμένει υπό την εποπτεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ακριβείς αλλαγές είναι ακόμα αντικείμενο επεξεργασίας των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου εργασίας.