Πέτρος Μπούτος: Ετοιμάζει βαλίτσες για το… εξωτερικό

Για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του από τη θέση του διευθυντή προγράμματος του Mega και την ανάληψη της διεύθυνσης της εταιρείας παραγωγής ANTS production hub ο Πέτρος Μπούτος

Για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του από τη θέση του διευθυντή προγράμματος του Mega και την ανάληψη της διεύθυνσης της εταιρείας παραγωγής ANTS production hub ο Πέτρος Μπούτος παραχωρεί την πρώτη αποκλειστική συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Το έμπειρο τηλεοπτικό στέλεχος μιλά για τα μελλοντικά σχέδιά του, τις δυνατότητες της παραγωγής στην Ελλάδα και ανακοινώνει για πρώτη φορά πρόσκληση σε masterclass για νέους έλληνες σεναριογράφους.
Κύριε Μπούτο, μπορείτε να προσδιορίσετε τους στόχους της εταιρείας σας; Ποια είναι η βασική φιλοσοφία σας;
«Είναι μια όσο γίνεται ανεξάρτητη εταιρεία υπό την ομπρέλα του ομίλου ΑΝΤ1, υπό την έννοια ότι δεν δεσμευόμαστε να παρέχουμε αποκλειστικά το προϊόν μας μόνο στο κανάλι αλλά και σε άλλους σταθμούς στην Ελλάδα. Αυτό το μοντέλο ισχύει και για τις άλλες χώρες στις οποίες σκοπεύουμε να αναπτυχθούμε, με πρώτη τη Σερβία. Απώτερος στόχος είναι η παραγωγή πρωτότυπου κυρίως προϊόντος με διεθνή απήχηση».
Για τι είδους παραγωγές μιλάμε;
«Πρόκειται για έναν συνδυασμό παραγωγών: αυτές που απευθύνονται αμιγώς στις τοπικές αγορές. Το ελληνικό προϊόν, που αφορά την ελληνική αγορά και που δεν έχει προοπτικές να πουληθεί στο εξωτερικό, αυτές που έχουν δυνατότητα να πουληθούν εκτός Ελλάδας στην ευρύτερή μας περιοχή και οι οποίες σε συνδυασμό με τα κανάλια του ΑΝΤ1 στο εξωτερικό αποκτούν υψηλότερες προδιαγραφές από τις πρώτες. Και, τέλος, η μεγάλη φιλοδοξία για δημιουργία αγγλόφωνων παραγωγών με στόχο την πώλησή τους στην παγκόσμια αγορά».
Και τι από όλα αυτά έχει δρομολογηθεί;
«Λίγο-πολύ όλα. Η βαρύτητα έχει δοθεί στην ελληνική αγορά με δυο-τρεις παραγωγές που θα γίνουν για τον ΑΝΤ1, ενώ συζητήσεις γίνονται και με άλλα ελληνικά κανάλια. Παράλληλα αναπτύσσουμε σενάρια τα οποία θα κινήσουμε στη διεθνή αγορά. Συνεργαζόμαστε ήδη με ξένη εταιρεία παραγωγής για την ανάπτυξη σεναρίου σειράς για την παγκόσμια αγορά με επίκεντρο την Ελλάδα».
Αυτές οι παραγωγές από ποιον χρηματοδοτούνται;
«Από τις παραδοσιακές πηγές: το κανάλι που αναθέτει την παραγωγή, τις διεθνείς πωλήσεις και τις άλλες χρήσεις. Αυτό που εμείς θέλουμε να κάνουμε όμως είναι να διατηρούμε στην εταιρεία κάποια από αυτά τα δικαιώματα, το οποίο σημαίνει να χρηματοδοτούμε εμείς μέρος της παραγωγής. Να γίνουμε δηλαδή μια εταιρεία παραγωγής επί της ουσίας και όχι μια εταιρεία εκτέλεσης παραγωγών».
Ποιες παραγωγές έχουν οριστικοποιηθεί;
«Το καθημερινό σίριαλ «Οι απόφοιτοι» για τον ΑΝΤ1, ενώ είμαστε σε συζητήσεις με το κανάλι για δύο ακόμη εβδομαδιαίες σειρές. «Η εκδρομή» είναι επίσης μια σειρά με την οποία εμπλακήκαμε δημιουργικά, αφού είχε ήδη στηθεί από το κανάλι, ώστε να την εκμεταλλευτούμε στη διεθνή αγορά. Προχωρημένες συζητήσεις έχουμε με τον Σκάι, ενώ μλάμε με τον Alpha και τη ΝΕΡΙΤ».
Εκτός από μυθοπλασία τι άλλο είδος προγράμματος έχετε σκοπό να αναπτύξετε;
«Συζητάμε ήδη ένα πρωτότυπο φορμάτ με τον Σκάι, καθώς και άλλες ιδέες με σταθμούς στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη φορμάτ ψυχαγωγικού προγράμματος μας ενδιαφέρει εξίσου με τη μυθοπλασία».
Και τι παραπάνω μπορείτε να κάνετε έτσι ώστε να αναπτυχθεί και να ξεφύγει από την εσωστρέφεια η μυθοπλασία;
«Ολους αυτούς τους μήνες που άρχισα να δουλεύω με βλέμμα προς τα έξω έχω προβληματιστεί πολύ σχετικά με το ποιο θα μπορούσε να είναι το ελληνικό τηλεοπτικό εξαγώγιμο προϊόν. Οι Τούρκοι βρήκαν το δράμα με τα πολλά μακράς διάρκειας επεισόδια βασισμένα κυρίως στη διαμάχη, στην κόντρα μεταξύ της παραδοσιακής Τουρκίας και του σύγχρονου τρόπου ζωής, της αλλαγής των αξιών στην κοινωνία τους. Οι Σκανδιναβοί βασίστηκαν στο crime με αυτή τη λιτή αλλά συγχρόνως περιεκτική εξιστόρηση που τους διακρίνει, στα όρια της ωμότητας. Οι Ισραηλινοί στα φορμάτ, την τεχνολογία αλλά και στα σενάρια σε διαφορετικά είδη. Ετσι αποφάσισα να προχωρήσω σε δύο ενέργειες. Η μία αφορά το να βρεθούν νέοι σεναριογράφοι με νέες ιδέες ή παλιοί που θα τους βοηθήσουμε να οργανώσουν αποτελεσματικότερα το υλικό τους. Η δεύτερη το να συγκεντρώσουμε ξεχωριστούς επαγγελματίες από τον ευρύτερο χώρο και στο πλαίσιο μιας διαδικασίας brain storming να βρούμε, αν μπορέσουμε, τι είναι αυτό που μπορεί να μας εκπροσωπήσει στο εξωτερικό. Κατ’ αντιστοιχία κινηματογραφικά η Faliro House έχει καταφέρει να χτίσει το νέο ελληνικό κινηματογραφικό στίγμα, το οποίο πλέον αντιμετωπίζεται διεθνώς ως ένα ενιαίο είδος».
Αυτό πώς το σκέφτεστε;
«Η πρώτη μας ενέργεια θα γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο: ένα masterclass για σεναριογράφους που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες. Θα καλέσουμε ως τις 15 Σεπτεμβρίου όποιον θέλει να καταθέσει τις ιδέες του, ένα δείγμα και βιογραφικό. Θα επιλεγούν όχι περισσότεροι από δέκα και στη συνέχεια θα γίνει το σεμινάριο. Στα σεμινάρια θα μπορεί να εκπαιδευτεί ο καθένας στις τεχνικές του σεναρίου για την τηλεόραση. Ο επικεφαλής, επαγγελματίας του χώρου από το εξωτερικό, θα δουλεύει με καθέναν ξεχωριστά πάνω στην κεντρική ιδέα, τους χαρακτήρες και τη βασική πλοκή. Στόχος είναι η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πρότασης, αυτό που στη δουλειά μας λέμε: τη βίβλο της σειράς».
Από την ως τώρα εμπειρία σας έρχεται ο νέος δημιουργός στο κανάλι με πρόταση;
«Τα τελευταία χρόνια είχε μειωθεί πολύ ο αριθμός λόγω μείωσης παραγωγής. Ομως γενικά έρχονται πολλοί».
Γιατί παρατηρείται λοιπόν ανακύκλωση των ίδιων ανθρώπων; Πάλι ο Αλέξανδρος Ρήγας και ο Γιώργος Καπουτζίδης υπογράφουν.
«Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι είναι αυτές οι προτάσεις που έρχονται… Εχετε την εντύπωση πως δεν θα θέλαμε δεκαπέντε Καπουτζίδηδες; Και ποιος δεν θα το ήθελε; Το ταλέντο όμως είναι ένα πολύ σπάνιο είδος. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το βοηθάμε να αναδειχθεί. Οι περισσότερες προτάσεις που δεχόμαστε δεν έχουν καμία αξία, κάποιες έχουν καλή ατάκα αλλά όχι ιστορία και χαρακτήρες, και το αντίστροφο. Το ζητούμενο είναι να μπορέσεις να βοηθήσεις αυτούς με το ταλέντο να βρουν τις απαραίτητες τεχνικές της τηλεόρασης ώστε οι ιδέες τους να αποκτήσουν την απαραίτητη υπόσταση για να έχουν αποτέλεσμα σε μήκος χρόνου».

Ο στόχος αυτού του masterclass είναι να έχετε στη διάθεσή σας σενάρια ή σεναριογράφους;
«Σεναριογράφους, ώστε να συνεργαστούμε μαζί τους σε βάθος χρόνου. Είναι μια διαδικασία που θέλουμε να επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο».
Στην αγορά του εξωτερικού τι είναι αυτό που ενδιαφέρει;
«Αν μιλάμε για την ευρύτερη περιοχή, η τοπική μυθοπλασία στη γλώσσα της εκάστοτε χώρας, η τουρκική παραγωγή, οι αμερικανικές ταινίες, αθλητικά και άλλα».
Ο Π. Μπούτος καλεί στο masterclass
Ants Scriptwriters Masterclass with Gareth Brookes
6-19 Οκτωβρίου 2014
Στείλτε τις προτάσεις σας με mail στο scripts@antsproductionhub.com.
Στην πρόταση πρέπει να περιλαμβάνεται:
Τίτλος σειράς, genre και logline σειράς, σύντομη περίληψη (ως 2 σελίδες), δείγμα διαλόγων (ως 10 σελίδες) και βιογραφικό σεναριογράφου.
Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε μας mail στο info@antsproductionhub.com

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.