Είκοσι ταινίες θα διαγωνιστούν για τον Χρυσό Λέοντα του φεστιβάλ Βενετίας που εφέτος κλείνει τα 71 του χρόνια. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο νησί Λίντο από την Τετάρτη 27 Αυγούστου ως το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου με πρόεδρο της εφετινής κριτικής επιτροπής τον Γάλλο (και ελληνικής καταγωγής) μουσικό Αλεξάντρ Ντεσπλά. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που μουσικός θα καθίσει στην θέση του προέδρου της κριτικής επιτροπής στην κινηματογραφική Μόστρα.
Είναι λιγάκι λυπηρό που εφέτος δεν βρίσκεις πουθενά ελληνική ταινία αφού τα τελευταία χρόνια πολλοί Ελληνες σκηνοθέτες έχουν περάσει από την Μόστρα και μάλιστα με δάφνες. Πριν από έναν χρόνο ο Αλέξανδρος Αβρανάς και η «Miss Violence» έφυγαν από την Βενετία με τον Αργυρό Λέοντα σκηνοθεσίας και το Coppa Volpi ανδρικής ερμηνείας (Θέμης Πάνου).
Με ενδιαφέρον πάντως αναμένει κανείς το «The cut», τελευταία ταινία του γερμανικής καταγωγής Τούρκου σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν, κατόχου της Χρυσής Αρκτου για το «Μαζί/ποτέ». Περιέργεια προκαλεί η γαλλοβελγοιταλικής συμπαραγωγής ταινία του Αμερικανού Εϊμπελ Φεράρα που τιτλοφορείται «Παζολίνι» με πρωταγωνιστή τον Γουίλεμ Νταφόε αλλά και η τελευταία ταινία του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν «Manglehorn» στην οποία πρωταγωνιστεί ο Αλ Πατσίνο (o Γκριν συμμετείχε και πέρσι εντός διαγωνισμού στην Μόστρα με το «Joe»).
Ο Πατσίνο που πριν από μερικά χρόνια είχε παρουσιάσει μια δική του ταινία, την «Σαλώμη», στην Βενετία, φαίνεται ότι θα είναι ένα από τα πρόσωπα που συζητηθούν περισσότερο εφέτος. Και αυτό επειδή στο εκτός διαγωνισμού πρόγραμμα βρίσκεται η ταινία «The humbling» του Μπάρι Λέβινσον στην οποία ο Πατσίνο επίσης παίζει.
Μια άλλη είδηση όμως που προκαλεί ενδιαφέρον είναι ότι στην εφετινή Μόστρα ο πορτογάλος σκηνοθέτης Μανοέλ Ντε Ολιβέιρα παρουσιάζει ταινία, την 19λεπτη «Ο γέρος της Μπελέμ» σε δικό του σενάριο. Και λέμε είδηση διότι στις 11 του ερχόμενου Δεκεμβρίου ο Ντε Ολιβέιρα γιοράζει τα 106 γενέθλιά του! Θυμίζουμε ότι ο ακούραστος Ντε Ολιβέιρα άρχισε να γυρίζει ταινίες επί …βωβού κινηματογράφου και ότι πριν από δυο χρόνια είχε παρουσιάσει την μεγάλου μήκους ταινία του «Gebo et l’ombre» στο ίδιο φεστιβάλ!
Τρεις αμιγώς γαλλικές παραγωγές στο διαγωνιστικό πρόγραμμα: «Le dernier coup de marteau» («To τελευταίο σφυροκόπημα») του Αλεξ Ντελαπόρτ, «Loin des hommes» («Μακριά από τους άντρες») του Νταβίντ Οελχόφεν με τον Βίγκο Μόρτενσεν και «3 coeurs» («Τρεις καρδιές») του Μπενουά Ζακό στο οποίο μάλιστα εμφανίζεται η Κατρίν Ντενέβ δίπλα στην κόρη της, Κιάρα Μαστρογιάνι. Υπάρχει επίσης το «La rancon de la glorie» («Τα τίμημα της δόξας») του Ξαβιέ Μποβουά που είναι συμπαταγωγή Γαλλίας, Βελγίου και Ελβετίας στο οποίο επίσης παίζει η Μαστρογιάνι.
Εντός διαγωνισμού από αμερικανικής πλευράς, ο Αντριου Νίκολ, σκηνοθέτης του «Γκάτακα» και της «Σιμόν» παρουσιάζει τον «Καλό φόνο» (Good kill) με τον Ιθαν Χοκ και ο Ραμίν Μπαχρανί τα «99 σπίτια» («99 homes») με τον Αντριου Γκάρφιλντ. H Iταλία «κατεβαίνει» με το «Il giovane favoloso» («Ο νέος παραμυθάς») του Μάριο Μαρτόνε, το «Anime nere» («Μαύρες ψυχές») του Φραντσέσκο Μούντζι, και το «Hungry hearts» («Πεινασμένες καρδιές») του Σαβέριο Κοστάντζο.
Ο πιο πρωτότυπος τίτλος της διοργάνωσης ανήκει σε σουηδική ταινία και είναι το «A pigeon sat on a branch reflecting on existence» που μπορεί να αποδοθεί ως «Ένα περιστέρι κάθισε σε ένα κλαδί, αναλογίζοντας την ύπαρξη». Με αυτήν την ταινία ο Σουηδός σκηνοθέτης Ρόι Αντερσον της θρυλικής ταινίας «Τραγούδια από τον δεύτερο όροφο», επιστρέφει επτά χρόνια μετά την προτελευταία του «Εμείς ,οι ζωντανοί».
Στο εκτός διαγωνισμού πρόγραμμα θα βρούμε αρκετές αμερικανικές ταινίες όπως η τελευταία του Τζέιμς Φράνκο «The sound and the fury» (από το μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Φόκνερ «Η βουή και η μανία»), το «Burying the ex» («Θάβοντας την πρώην») του Τζο Ντάντε αλλά και το «She’s funny that way» («Είναι αστεία του βετεράνου πλέον Πίτερ Μπογκντάνοβιτς στο οποίο συμπρωταγωνιστούν ο Οουεν Γουίλσον, η Ιμογκεν Πουτς και η Τζένιφερ Ανιστον. Η Φράνσες Μακ Ντόρμαντ και ο Μπιλ Μάρεϊ πρωταγωνιστούν στην ταινία της Λίζα Τσολοντένκο «Olive Kitteridge».
Εκτός διαγωνισμού τέλος, και ο Λαρς Φον Τρίερ ο οποίος εξακολουθεί να … ταλαιπωρεί τον κόσμο με την «Νυμφομανία» του. Εφέτος στο Βερολίνο παίχτηκε η μακριάς διάρκειας εκδοχή του πρώτου μέρους του «Nymphomaniac». Στη Βενετία θα παιχτεί η μακριάς διάρκειας εκδοχή του δεύτερου μέρους. Επιτέλους, πότε θα τελειώσει αυτό το παραμύθι;