Επιστροφή στην κανονικότητα, μετά από μία τριετία «φωτιά» από το 2010 έως και το 2012, κατά τη διάρκεια της οποίας κεφάλαια πολλών δισ. ευρώ, Ελλήνων και ξένων, εγκατέλειψαν την Ελλάδα για πιο ασφαλείς προορισμούς, δείχνουν τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Οπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία αποτελεί εκ νέου επενδυτική επιλογή, τουλάχιστον για τα πιο επιθετικά διεθνή χαρτοφυλάκια.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη φάση ανοίγματος των αγορών κρίνεται επιτυχημένη, καθώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το πρώτο εξάμηνο του 2014 εισέρρευσαν στη χώρα μέσω εκδόσεων ομολόγων, κρατικών και μη, και μετοχών, περί τα 15-20 δισ. ευρώ. Εμπειρα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι οι επενδυτές σε αυτή τη φάση προσπαθούν να «χωνέψουν» αυτή τη ροή κεφαλαίων, υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστούν νέοι καταλύτες για την προσέλκυση φρέσκων επενδύσεων από εδώ και στο εξής.
Οπως εξηγούν σχετικά, στόχος θα πρέπει να είναι η προσέλκυση πιο ποιοτικών/μακροπρόθεσμων επενδυτικών σχημάτων, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν ποντάρει μαζικά στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η εγχώρια αγορά επιστρέφει σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ καταλυτικό ρόλο για τη βελτίωση του κλίματος θα παίξει και μία ενδεχόμενη νέα ρύθμιση του ελληνικού χρέους, οι συζητήσεις για την οποία ξεκινούν το φθινόπωρο.
Από την άλλη πλευρά, αβεβαιότητα δημιουργούν οι πανευρωπαϊκές ασκήσεις προσομοίωσης που διεξάγονται αυτή την περίοδο με τη συμμετοχή των τεσσάρων συστημικών ομίλων. Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί δύο φορές έως σήμερα από το καλοκαίρι του 2013, ωστόσο το ρίσκο να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες υπάρχει. Τέλος, οι επενδυτές διαβλέπουν και πολιτικούς κινδύνους στην Ελλάδα, εν όψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο, μέσω της οποίας μπορούν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Τα στοιχεία της ΤτΕ
Τον Μάιο του 2014 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή (αύξηση) ύψους 653 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδα πενταμήνου έφτασαν τα 881 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές (2013: 327 εκατ. ευρώ, 2012: -905 εκατ. ευρώ). Η σημαντικότερη συναλλαγή αφορά την εισροή 595 εκατ. ευρώ λόγω της συμμετοχής της εταιρείας Capital Group Companies Inc (ΗΠΑ) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.
Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου καταγράφηκε τον Μάιο καθαρή εκροή 358 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται στη μείωση (εκροή) κατά 3,1 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στην αύξηση (εκροή) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα του εξωτερικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Οι ανωτέρω κινήσεις αντισταθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση (εισροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων ύψους 4,6 δισ. ευρώ.
Στο πεντάμηνο σημειώθηκε καθαρή εισροή 5,1 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων. Η κίνηση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από την καθαρή αύξηση των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα αλλά και σε χρηματοοικονομικά παράγωγα του εξωτερικού.
Στην κατηγορία των «λοιπών» επενδύσεων καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 4,4 δισ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση (εκροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα, κίνηση που αντισταθμίστηκε εν μέρει από την καθαρή αύξηση (εισροή) των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους.
HeliosPlus