«Ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να βάλει πλάτη, η Ελλάδα αλλάζει, πολλά πράγματα έχουν γίνει και πολλά πρέπει να γίνουν αλλά οι άνθρωποι που σκέφτονται μπροστά και οι επιχειρηματίες, πρέπει να είναι προπομπός αυτής της προσπάθειας».
Την πρόσκληση αυτή απηθύνε μιλώντας στο ΣΕΒ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ο οποίος εμφανίστηκε υπέρμαχος των μεταρρύθμισεων εμφανίζοντας μάλιστα ως παράδειγμα τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.
Οπως είπε «ο Ματέο Ρέντσι κάνει μπουμ στην Ιταλία, αυτή τη στιγμή, επειδή έχει αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις. Η Γαλλία και η Ιταλία λένε «ναι» στις μεταρρυθμίσεις, αλλά λένε να δούμε και το μακροοικονομικό πλαίσιο.
Λένε στους Γερμανούς δηλαδή, «εντάξει, εσείς κάνατε τις μεταρρυθμίσεις, τις κάνατε όμως δέκα χρόνια πριν, όλα ήταν καλά, το μακροοικονομικό περιβάλλον ήταν καλό και τις καταφέρατε. Αφήστε μας κι εμάς να κάνουμε λοιπόν τις μεταρρυθμίσεις σ’ ένα σωστό μακροοικονομικό περιβάλλον, μην το παρακάνουμε και φέρνουμε ύφεση γιατί με την ύφεση δεν μπορούν να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις. Εκεί είναι το παιχνίδι. Άρα αυτό που μερικοί στην Ελλάδα αποκαλούν φιλελεύθερη λαίλαπα και επιστροφή στο μεσαίωνα, δεν είναι ο τρόπος που βλέπουν τα πράγματα οι Ευρωπαίοι, και της Κεντροαριστεράς οι Ευρωπαίοι».
Το έξυπνο χρήμα λοιπόν έρχεται
Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας σημείωσε τα εξής:
-Έχουν αρχίσει και έρχονται κεφάλαια στην Ελλάδα, οι τράπεζες ήθελαν 6,2 δισ. τελικά έφεραν 8 και κάτι. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον φέτος σε σχέση με πέρυσι ή πρόπερσι για αγορές περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου, πολύ πιο έντονο. Σ’ αυτή την περίοδο που είναι μια περίοδος δυσκολιών, νομίζω η επιχειρηματική κοινότητα πρέπει να έχει ένα όραμα για επέκταση, για μεγέθυνση και μια νέα ψυχολογία συνεργασίας με το ξένο κεφάλαιο. Αυτοί είναι που θα φέρουν το χρήμα το οποίο έχουμε ανάγκη και πρέπει λίγο να ξεφύγουμε από την έννοια ότι η επιχείρηση είναι μια οικογενειακή υπόθεση και είναι μόνο δική μας.
Αξίζει τον κόπο να πάρει κανείς τις αποφάσεις του σήμερα και όχι αύριο. Αυτό σημαίνει επένδυση, αυτό σημαίνει και επιχειρηματικότητα. Είτε αυτό αφορά τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, είτε αφορά την ενίσχυση, τη στελέχωση της επιχείρησης και του εργατικού της δυναμικού, είτε αφορά αναζήτηση επενδυτών και συνεργασιών.
Νομίζω πρέπει να το κάνετε ενόψει της αντιστροφής του οικονομικού κύκλου, διότι είμαστε ακριβώς στην καμπή που η Ελλάδα είναι έτοιμη να πάρει μπρος. Όποιος επενδύσει τώρα θα έχει μεγάλη απόδοση στο μέλλον. Και αυτό είναι που διαφοροποιεί τον έξυπνο επιχειρηματία, αυτόν που βλέπει μπροστά από αυτόν που δεν δεσμεύεται και νομίζει ότι το σήμερα είναι αυτό που λένε οι οικονομολόγοι «a random walk». Δηλαδή θα συνεχιστεί επ’ άπειρον».
Το ίδιο πρόβλημα έχει ο επιχειρηματικός κόσμος μετά το «ξύλο» που έχει φάει. Είναι δύσκολο να φανταστεί ότι η ζωή του μπορεί να βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον. Διότι βλέπει το παρόν και θεωρεί ότι το παρόν θα συνεχιστεί επ’ άπειρον.
Πιστεύω ότι έρχονται καλύτερες μέρες και άρα από τη δική σας σκοπιά, σωστό είναι να αρχίσετε να επενδύετε από τώρα.
Εχουμε δρόμο μπροστά μας
Ο υπουργός επίσης τόνισε ότι «η χώρα δεν έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμά της, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες δεν είναι σε μνημόνιο αναγκαστικά. Δεν σημαίνει ότι δεν είναι υπό την επίβλεψη της Ευρώπης, αλλά δεν έχουν το σκληρό «κορσέ» που έχουμε εμείς αυτή την εποχή.
Αν συνεχίσουμε θα φτιάξουμε τελικά μια ανταγωνιστική χώρα. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει προορισμός επενδύσεων και εμπορικός κόμβος. Να είναι μια οικονομία που θα στηρίζεται λιγότερο στην κατανάλωση και περισσότερο στις επενδύσεις και κυρίως στις εξαγωγές.
Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν «χαλεπώτερον το φυλάττειν του κτήσασθαι». Είναι δυσκολότερο να διατηρήσεις ένα επίτευγμα απ΄ ό,τι να το κατακτήσεις.
Δεν σας κρύβω ότι οι πιέσεις είναι έντονες και αναφέρω ως παράδειγμα τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση θα δώσει μια συνολική λύση για το θέμα. Οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία. Έχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική.
Το δεύτερο είναι το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Είναι μια μεγάλη πρόκληση, διότι θα είναι μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης και του ιδιωτικού τομέα.
Βεβαίως, όταν μιλάμε για αναδιάρθρωση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πάντοτε σκεφτόμαστε το ταλαίπωρο Δημόσιο- το οποίο πραγματικά έχει ταλαιπωρήσει και τον ιδιωτικό τομέα- αλλά ποτέ δεν σκεφτόμαστε ότι και ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται αναδιάρθρωση. Ίσως αυτή η μεγάλη κρίση να οδηγήσει και με βοήθεια των τραπεζών και των επιχειρήσεων να βρούμε λύσεις. Να γίνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι, να μην επιμείνουν σώνει και καλά να κρατήσουν την επιχείρησή τους 100%. Θα πρέπει να φέρουμε ξένο κεφάλαιο για να υπάρξει ισορροπία που θα βοηθήσει εν συνόλω των οικονομία.
Αυτό λοιπόν είναι ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο και εμείς ως κυβέρνηση το βλέπουμε. Έχει φτιαχτεί μια Διυπουργική η οποία ασχολείται με το θέμα, μπορούμε να μιλήσουμε αργότερα για τις λεπτομέρειες».