Μειώσεις μισθών και εθελουσία αλλά όχι απολύσεις στην ΕΒΖ

Γεμάτο προκλήσεις θα είναι για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης το επόμενο 12μηνο καθώς σε αυτό το πυκνό διάστημα θα πρέπει να τεθούν οι βάσεις για την εξυγίανση της εταιρείας με τη μείωση των λειτουργικών κοστολογίων...

Γεμάτο προκλήσεις θα είναι για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης το επόμενο 12μηνο καθώς σε αυτό το πυκνό διάστημα θα πρέπει να τεθούν οι βάσεις για την εξυγίανση της εταιρείας με τη μείωση των λειτουργικών κοστολογίων της αλλά και να ανατραπούν δομές αρκετών ετών.
Η επόμενη ημέρα για την ΕΒΖ μετά το κλείσιμο των εργοστασίων σε Ορεστιάδα και Σέρρες προβλέπει και άλλες αρνητικές εκπλήξεις για τους εργαζομένους αλλά όχι απολύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα οι 259 εργαζόμενοι θα κληθούν σε συζητήσεις με αντικείμενο τη μείωση των απολαβών τους. Το μισθολογικό κόστος θα μειωθεί και από τη μη αξιοποίηση εποχικού προσωπικού λόγω της αναστολής λειτουργίας των δύο εργοστασίων.
Η διοίκηση εκτιμά ότι αρκετοί εργαζόμενοι από τους περίπου 110 που δούλευαν σε Σέρρες και Ορεστιάδα είναι απαραίτητοι στη μοναδική εν λειτουργία μονάδα του ομίλου στο Πλατύ Ημαθίας, αλλά θα υπάρξει προς το τέλος του 2014 πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με στόχο να αποχωρήσουν από την εταιρεία περίπου 50-60 εργαζόμενοι. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η στάση των εργαζομένων και των σωματείων τους στη δύσκολη αυτή συγκυρία για την εταιρεία ήταν αρκετά ώριμη και διαλλακτική, παρά το γεγονός ότι έβλεπαν μια εμβληματική βιομηχανία της χώρας να συρρικνώνεται και το μέλλον το δικό τους να απειλείται. Αν και έχουν το μικρότερο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΕΒΖ, δηλώνουν παρόντες στην προσπάθεια διάσωσης της εταιρείας.
Ως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν γίνει η κατάλληλη προεργασία και ο συντονισμός ώστε η μονάδα στο Πλατύ να είναι έτοιμη να «υποδεχθεί» την παραγωγή τεύτλων από τις άλλες δύο περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπου λειτουργούσαν ως πρόσφατα τα εργοστάσια.
Παράλληλα η διοίκηση της ΕΒΖ έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με τη ΔΕΠΑ καθώς ως μεγάλος πελάτης της επιχείρησης ακόμη δεν έχει δει στα τιμολόγιά της τις μειώσεις που είχε ανακοινώσει η διοίκηση της ΔΕΠΑ.
Μια άλλη πρωτοβουλία που ενδεχομένως να αποδώσει τα μέγιστα στο μέλλον είναι η ενίσχυση του εμπορικού τμήματος της εταιρείας, το οποίο ως σήμερα «καθόταν» πάνω στον μονοπωλιακό χαρακτήρα της επιχείρησης και δεν είχε κάνει αισθητή την παρουσία του στην αγορά.
Η προσπάθεια ανάκαμψης των μεγεθών της ΕΒΖ γίνεται πάντως σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο αφού οι τιμές της ζάχαρης έχουν καταρρεύσει, ενώ δεν αποκλείεται η εταιρεία στο τέλος του 2014 να υποχρεωθεί σε αύξηση κεφαλαίου καθώς οι ζημιές ροκανίζουν τα ίδια κεφάλαια της επιχείρησης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.