Τρομοκρατημένοι οι Παλαιστίνιοι που ζουν στην Λωρίδα της Γάζας προσπαθούν να προστατευθούν από τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ, η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο Μπένιαμιν Νετανιάχου.
Την ώρα που η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να βρει λύση, η Γάζα μετρά νεκρούς και καταστροφές: περισσότεροι από 285 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των επιχειρήσεων και το 70% του παλαιστινιακού θύλακα έχει μείνει χωρίς ρεύμα.
Τα πέντε μέλη της οικογένειας του Άμπου Τζούραντ, δύο άνδρες, δύο γυναίκες και ένα παιδί, σκοτώθηκαν το βράδυ στο σπίτι τους στη Μπέιτ Χανούν, όταν έπεσε οβίδα.
«Είμαστε τρομοκρατημένοι. Όλη η οικογένειά μου ακούει τις βόμβες να πέφτουν ολόγυρά μας και φοβόμαστε ότι μπορεί να δεχθούμε πλήγμα ανά πάσα στιγμή. Αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας» δήλωσε ο 60χρονος Γιούσεφ αλ-Χάγιεκ.
«Τα πάντα βρίσκονται στα χέρια του Θεού. Η επέμβαση αναμενόταν, αλλά το πώς θα τελειώσει δεν είναι ξεκάθαρο. Ελπίζουμε σε εκεχειρία» προσθέτει.
Το Ισραήλ και η Χαμάς μοιάζουν ανένδοτοι. Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κάλεσε τον στρατό να προετοιμαστεί για την πιθανότητα μεγάλης κλιμάκωσης της χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την ανάπτυξη στρατευμάτων στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να «διευθετηθεί (το πρόβλημα) των υπογείων σηράγγων» που ενώνουν Γάζα και Ισραήλ, μόνο από αέρος. Μιλώντας κατά την έναρξη συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι ο στρατός θα «πλήξει τις υπόγειες σήραγγες του τρόμου από τη Γάζα μέχρι το Ισραήλ».
«Οι οδηγίες μου είναι να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα μιας σημαντικά διευρυμένης χερσαίας επιχείρησης και ο στρατός ετοιμάζεται αναλόγως» είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι για την χερσαία επιχείρηση ευθύνεται «η άρνηση της Χαμάς να αποδεχθεί το αιγυπτιακό σχέδιο για μια κατάπαυση του πυρός και στην συνέχιση της ρίψης ρουκετών στο Ισραήλ».
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας δηλώνουν ότι περισσότεροι από 30 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ένα μωρό, δύο παιδιά και μία 70χρονη γυναίκα, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης την Πέμπτη το βράδυ.
Ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν στις επιχειρήσεις, στις οποίες επλήγησαν 150 στόχοι, ανάμεσά τους 21 εκτοξευτές πυραύλων και τέσσερα τούνελ.
O αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των εχθροπραξιών που μαίνονται στη Γάζα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την αρχή της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ κι έφθασε τους 40.000 και πλέον εκτοπισμένους, ανέφερε η Υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την αρωγή στους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).
Το 70% της Λωρίδας της Γάζας δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα μετά την έναρξη της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού.
Οι αεροπορικές επιδρομές έχουν προκαλέσει σημαντικές υλικές ζημιές στον παλαιστινιακό θύλακα, έκτασης 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου μένουν κάτω από άθλιες συνθήκες 1,8 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.
Διπλωματική κινητικότητα
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει την Παρασκευή με θέμα τις εχθροπραξίες στη Γάζα.
O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας την αμερικανική υποστήριξή στο Ισραήλ και εκφράζοντας, παράλληλα, τις ανησυχίες του για την κατάσταση στη Γάζα, μία ημέρα μετά την χερσαία επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Αν και εμείς υπερασπιζόμαστε τις στρατιωτικές προσπάθειες των Ισραηλινών προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα εκτοξεύονται ρουκέτες εναντίον των εδαφών τους, είπαμε επίσης ότι η αντίληψή μας για την κατάσταση είναι ότι οι χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν (το ζήτημα) των σηράγγων» που κατασκευάζονται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Γάζα, υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για την επιστροφή στην κατάπαυση του πυρός που είχε επιτευχθεί το Νοέμβριο του 2012» διαβεβαίωσε ο Ομπάμα.
Προσέθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι «εργάζεται για να προωθήσει την πρωτοβουλία της Αιγύπτου» με στόχο την επίτευξη μιας εκεχειρίας.
Ο Ομπάμα είπε στον Νετανιάχου ότι ο Τζον Κέρι είναι έτοιμος να ταξιδέψει στην περιοχή για περαιτέρω διαβουλεύσεις.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας μια σειρήνα συναγερμού ήχησε προειδοποιώντας για μια επίθεση με ρουκέτες από τη Γάζα, όπως σημείωσαν αμφότεροι οι ηγέτες.
Ο Νετανιάχου είπε στον Ομπάμα ότι «αυτή είναι η πραγματικότητα για εκατομμύρια Ισραηλινούς πολίτες» σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς συναντήθηκε με τον παλαιστίνιο πρόεδρο στην Αίγυπτο, την ώρα που το Κάιρο προσπαθεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.
Η Αίγυπτος είχε κάνει την Τρίτη μια πρώτη πρόταση για την σύναψη συμφωνίας εκεχειρίας, την οποία είχε αποδεχθεί το Ισραήλ, αλλά είχε απορρίψει η Χαμάς. Εκπρόσωπος της Χαμάς βρίσκεται στο Κάιρο για να συμμετάσχει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξασφάλιση μιας νέας πρωτοβουλίας.
«Η επίσκεψη έχει έναν στόχο: Να κάνουμε τα πάντα για να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τον κύκλο βίας και να καταλήξουμε το ταχύτερο δυνατό σε μια εκεχειρία» δήλωσε ο Φαμπιούς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από μια σύντομη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Αμπάς στο αεροδρόμιο του Καΐρου.
Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Αμπάς του ζήτησε να συσπειρωθούν με την Τουρκία και με το Κατάρ, λέγοντας ότι οι χώρες αυτές μπορούν αναμφίβολα να ασκήσουν μια ιδιαίτερη επιρροή στην Χαμάς.
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος, ο οποίος συναντήθηκε την Παρασκευή με τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, αναχώρησε στην συνέχεια αεροπορικώς για την Τουρκία.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής έστειλε επιστολή στην Ελβετία, η οποία είναι η υπεύθυνη αρχή για τις επικυρώσεις και τις προσχωρήσεις στις Συμβάσεις της Γενεύης, ζητώντας της να οργανώσει μια κατεπείγουσα σύνοδο για την κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τη «βαθιά της ανησυχία» για την «κλιμάκωση» στη Λωρίδα της Γάζας, που καθιστά «πιο επείγουσες παρά ποτέ» τις προσπάθειες για μία κατάπαυση του πυρός.
«Και οι δύο χώρες πρέπει να δεχτούν οδυνηρούς συμβιβασμούς, αλλά στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ, όταν πρόκειται για την αυτοάμυνα» της χώρας, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι η Χαμάς διαθέτει νέο και ποιοτικά αναβαθμισμένο οπλισμό.
Η γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για μία «νέα διάσταση εξοπλισμού των ακραίων ισλαμιστών της Χαμάς» και επανέλαβε ότι «κάθε χώρα πρέπει, εφόσον δέχεται επίθεση, να αντεπιτίθεται».
Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός, η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα να γίνει αποδεκτή ομόφωνα από τον αραβικό χώρο και σημείωσε ότι χρειάζεται μια βιώσιμη πολιτική λύση. «Ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση τασσόμαστε, όπως και πριν, υπέρ μιας λύσης δύο κρατών» πρόσθεσε.
Συνομιλία για τη Γάζα είχε ο ρώσος πρόεδρος με τον ιρανό ομόλογό του. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να μπει τέλος στις στρατιωτικές συγκρούσεις στη Γάζα και να συνεχιστούν οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Εν τω μεταξύ, το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος τηλεφώνησε στον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και στον παλαιστίνιο πρόεδρο για να τους εκφράσει «την μεγάλη ανησυχία του για την σημερινή κατάσταση πολέμου».
Ο Πάπας σημείωσε ότι «το κλίμα αυξανόμενης εχθρότητας, μίσους και βασάνων μεταξύ των δύο λαών, προκαλεί πολλά θύματα και προσφέρει έδαφος σε μια κατάσταση σοβαρής και επείγουσας ανθρωπιστικής ανάγκης» σύμφωνα με την ανακοίνωση του Βατικανού.
Ο ποντίφικας κάλεσε «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και όλους αυτούς που είναι υπεύθυνοι σε τοπικό και διεθνές επίπεδο να δεσμευτούν για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες» και πρόσθεσε ότι επιθυμεί την επίτευξη «μιας εκεχειρίας, την ειρήνευση και την συμφιλίωση των καρδιών».
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μειώνει τη διπλωματική παρουσία του στην Τουρκία, μετά τις οργισμένες διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη. Οι διαδηλωτές που αντιδρούν στην χερσαία επέμβαση στη Γάζα πέταξαν πέτρες κατά του ισραηλινού προξενείου.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μειώνει τον αριθμό των διπλωματών στη χώρα στον «ελάχιστο απαιτούμενο».
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανέφερε ότι η αστυνομία της Τουρκίας απέτυχε να προσφέρει επαρκή προστασία τόσο στην πρεσβεία της χώρας, όσο και στο ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, σε μια «κατάφωρη παραβίαση των διπλωματικών κανόνων».
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κατήγγειλε την Παρασκευή το ρόλο της Αιγύπτου και του προέδρου της Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τον οποίο χαρακτήρισε «τύραννο», στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.
«Αυτός (ο Σίσι) δεν διαφέρει από τους άλλους (το Ισραήλ). Κι ο ίδιος ο Σίσι είναι ένας τύραννος», υποστήριξε ο Ερντογάν ενώπιον εκπροσώπων του Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, απαντώντας σε ερώτηση για την χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ που ακολουθεί πολλές ημέρες βομβαρδισμών εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα.