Την προειδοποίηση ότι ένας «επίμονα» χαμηλός πληθωρισμός μπορεί να πλήξει σοβαρά την ανάπτυξη της ζώνης ευρώ και να επιβαρύνει περαιτέρω το χρέος εξέφρασε εκ νέου σήμερα η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.
Στα πλαίσια ομιλίας της στο ίδρυμα Ρομπέρ Σουμάν στο Παρίσι με θέμα «Η στήριξη της ευρωπαϊκής ανάκαμψης σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο» η Λαγκάρντ κάλεσε εκ νέου της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει «διευκολυντική» τη νομισματική της πολιτική προκειμένου να αναχαιτίσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις.
Στην ομιλία της που έγινε παρουσία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε μια ιστορική αναδρομή της πορείας της ΕΕ , ωστόσο εστίασε και στις σημερινές προκλήσεις στο μεταβαλλόμενο παγκόσμιο πλαίσιο.
Όπως τόνισε, τα καλά νέα είναι ότι η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει από την κρίση και ότι η εμπιστοσύνη βελτιώνεται, ωστόσο επεσήμανε πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές «ίσως είναι πολύ αισιόδοξες».
Η ίδια επανάλαβε πως υπάρχει ο κίνδυνος ενός φαύλου κύκλου, ήτοι τα επίμονα υψηλά ποσοστά ανεργίας και δημόσιου χρέους να θέσουν σε κίνδυνο τις επενδύσεις και την μελλοντική ανάπτυξη.
Η Λαγκάρντ αναφέρθηκε στο έλλειμμα μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ , υπογραμμίζοντας πως αν όλες οι οικονομίες της ζώνης του ευρώ έκλειναν κατά 10% -20% το χάσμα που παρατηρείται σήμερα στις αγορές προϊόντων και εργασίας υιοθετώντας τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ, τότε το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να είναι 3,5% υψηλότερο το 2019 από ότι σήμερα.
Για την υπέρβαση των προβλημάτων τόνισε πως η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική μέχρι η ιδιωτική ζήτηση να αναρρώσει πλήρως. «Ένας επίμονα χαμηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανάκαμψη», είπε.
Ακόμη, ανέφερε πως αν και ο προσανατολισμός της δημοσιονομικής πολιτικής για τη ζώνη του ευρώ ως σύνολο είναι σε γενικές γραμμές ουδέτερος, θα πρέπει να αφήνονται να λειτουργούν οι αυτόματοι σταθεροποιητές. «Μερικές οικονομίες που έχουν το περιθώριο θα πρέπει να επιδιώξουν μια πιο αποφασιστική πολιτική δημοσίων επενδύσεων», επεσήμανε.
Επίσης, σημείωσε πως οι τράπεζες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν για να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς για να αντλήσουν κεφάλαια. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης της τραπεζικής ένωσης στην ΕΕ, ώστε να σπάσει ο δεσμός μεταξύ τραπεζών και κρατών.
«Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί μονομιάς ή σύμφωνα με ένα ενιαίο σχέδιο. Θα διαμορφωθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν πρώτα μια πραγματική αλληλεγγύη», είπε καταλήγοντας.