Την Παρασκευή 18 Ιουλίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στον Βασίλη Χιώτη για το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠαΣοΚ.{{{ audio1 }}}
Για το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό
«Κάθεται ένα κράτος και σκέφτεται: πώς με συμφέρει να βγάλω περισσότερα λεφτά; Όταν έχω την διαχείριση του Ελληνικού ως Δημόσιο ή όταν το κάνω ιδιωτικό και το παίρνει τώρα π.χ ο Λάτσης; Ως κράτος θα πάρω περισσότερα λεφτά τώρα που θα το πάρει ο Λάτσης. Γιατί το έχει το Ελληνικό το Δημόσιο 15 χρόνια και έχει μηδενικές εισπράξεις. Αντίθετα έχει ξοδέψει χρήματα σε φύλακες, ανθρώπους που το ποτίζουν κλπ. Τώρα που το πήρε ο Λάτσης ή όποιος κατάφερνε να πάρει το διαγωνισμό, το κράτος θα εισπράξει άπειρα λεφτά. Γιατί δεν θα εισπράξει μόνο από την πώληση. Και μηδέν να το έπαιρνε, δεν έχει σημασία, είναι τρίχες αυτό, δεν περιμένει να πάρει τα λεφτά του το κράτος από εκεί, αλλά θα τα πάρει από τον ΦΠΑ που θα κόβονται οι αποδείξεις από τα καταστήματα που θα υπάρχουν μέσα,από τα ένσημα του ΙΚΑ που θα δουλέψουν οι εργάτες για να γίνει, από τα ένσημα των υπαλλήλων που θα δουλεύουν μέσα.
Βρίζει τώρα το σύμπαν στο νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, ο Τσίπρας, ο Κουβέλης, όλοι αυτοί που είδαμε. Το έχουν δει το νομοσχέδιο; Όχι , αφού δεν έχει κατατεθεί ακόμη. Βρίζουν το νομοσχέδιο, γιατί δεν βρίζουν επειδή δεν τους αρέσει το άρθρο ένα, πέντε, δέκα, αφού δεν το έχουν διαβάσει ακόμη, αφού δεν υπάρχει. Βρίζουν την ιδέα ότι πρόκειται το κράτος να βγάλει λεφτά από τους αιγιαλούς. Για καθίστε, ρε μάγκες. Έχουμε τον μεγαλύτερο αιγιαλό στον πλανήτη. Να μην βγάλουμε κανένα φράγκο, να βρει και κανένας άνθρωπος δουλειά, να μειωθούν οι φόροι να περνάμε καλύτερα; Να τα έχουμε μονίμως έτσι, επειδή γουστάρει ο Τσίπρας, ο Κουβέλης ή ο κάθε αριστερός; Δεν λένε να μπουν κανόνες . Εάν περίμεναν να δουν το νομοσχέδιο και να πουν «κάνουμε μάχη γι αυτό γιατί δεν βάζει κανόνες και η δική μας γνώμη είναι ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες», θα έχουν δίκιο. Αυτοί δεν κάνουν αυτό. Λένε «αξιοποίηση του αιγιαλού»; Ξεπούλημα, οι προδότες, οι γερμανοτσολιάδες, οι δοσίλογοι! Εδώ δεν ξέρουν ακόμη τι θα κάνουμε! Η οξεία διαβούλευση υπάρχει ακριβώς για να τίθενται διάφορες ιδέες και να αλλάζουν. Ξέρεις πόσο αλλάζει ένα νομοσχέδιο από την κατάθεση μέχρι την ψήφιση; Αν μπει η αντιπολίτευση και πει ότι είναι λάθος το νομοσχέδιο γι’ αυτούς τους λόγους, είναι μια συζήτηση που μπορούμε να την συζητήσουμε. Εάν όμως η συζήτηση είναι ότι δεν θέλουμε καμία αξιοποίηση των αιγιαλών, τι συζήτηση να κάνεις;»
Για το ζήτημα της αξιολόγησης στο Δημόσιο
«Θέλω να είμαι ειλικρινής. Άκουγα το πρωί τον κ. Κεγκέρογλου στο Μέγκα, όπου σήκωσε την παντιέρα κατά του νόμου που έχει ψηφίσει η Βουλή και ζητούσε αλλαγές που δεν κατάλαβα ακριβώς. Το νόημα πάντως ήταν πως παρακινούσε να μην ακολουθηθεί αυτός ο νόμος γιατί θα τον αλλάξουμε. Θεωρώ ότι είναι τραγικό λάθος για την κυβέρνηση, σχεδόν καταστροφικό, να δίνουμε το μήνυμα ότι πρόκειται να ψηφίζουμε νόμους που δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε. Αν συμβεί αυτό θα μας οδηγούσε χωρίς αμφιβολία σε ρήξη με την Ευρώπη, άρα δεν έχει νόημα να μιλάμε για καμία συμμαχία. Δεν κρύβω ότι σαν βουλευτής πια, αλλά και ως πρώην υπουργός, θεωρώ πως αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα. Είμαι βέβαιος πως δεν πρόκειται να επιτρέχει ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο αρμόδιος υπουργός να κάνουμε πίσω. Ο Σαμαράς είναι πρωθυπουργός, αλλά δυστυχώς χωρίς αυτοδυναμία, άρα πρέπει αν συνυπολογίσει αυτή την παράμετρο, το αν δηλαδή θέσει βέτο το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι θέμα ότι θα κάνει το χατίρι του Βενιζέλου. Για να είμαι όμως σαφής και καθαρός, ο νόμος για την αξιολόγηση δεν μπορεί να ανατραπεί Γιατί αν τον ανατρέψουμε θα έχουμε καταργήσει μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό Δημόσιο των τελευταίων χρόνων και θα έχουμε φέρει την συζήτηση με την Τρόικα στο χειρότερο δυνατό σημείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την διαπραγμάτευση για το χρέος που θα γίνει το φθινόπωρο. Αν το ΠΑΣΟΚ έχει μπει σε μια λογική ράβε –ξήλωνε αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πολιτικό πρόβλημα για την χώρα και την κυβέρνηση χωρίς καμία αμφιβολία.»
Για την τιμή του γάλακτος
«Ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Αυτοί που φώναζαν για να μην περάσει τότε ο νόμος που πρότεινε ο Χατζηδάκης και αναγκάστηκε ο Χατζηδάκης να οπισθοχωρήσει και να περάσει η ρύθμιση για την οποία έλεγαν ότι θα είναι λειτουργική, ενώ ο Χατζηδάκης έλεγε ότι δεν θα είναι λειτουργική. Τώρα λένε είχαμε δίκιο, δεν έπεσε η τιμή του γάλακτος. Δηλαδή ο Χατζηδάκης πρότεινε το σχέδιο α’ που λέει ότι μ’ αυτό θα πέσουν οι τιμές του γάλακτος, γίνεται όλη αυτή η φασαρία, δεν περνάει η ρύθμιση του, οπισθοχωρεί, πάει σε ρύθμιση β’ με ένα είδος πολιτικού συμβιβασμού, ο ίδιος λέει στην Βουλή ότι δεν θα πέσουν οι τιμές έτσι. Πράγματι δεν πέφτουν οι τιμές στο γάλα κι αυτοί που φώναζαν για να μην περάσει η πρόταση Χατζηδάκη λένε «τώρα είδατε»; Δικαιωθήκαμε .Δεν πέφτουν οι τιμές στο γάλα. Δεν βρίσκουμε άκρη στην χώρα αυτή. Είμαστε η χώρα της παράνοιας.»
Για την πολιτική σταθερότητα και το ρόλο ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ
«Αυτό που είναι πραγματικά αληθές είναι ότι έχουμε πολύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας προς την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου. Δεν θα είναι εύκολη η αξιολόγηση, γιατί από αυτή θα κριθεί η διαπραγμάτευση για το χρέος, περίπου δηλαδή 100 δις ευρώ. Κατά συνέπεια δεν θα το πάρουμε εύκολα και γι’ αυτό τρέχει ο Σαμαράς από την μια πρωτεύουσα στην άλλη, γιατί δεν φθάνει μόνο η αξιολόγηση. Χρειάζονται πολιτικές συμμαχίες σοβαρές. Είναι δυστυχώς τραγωδία για την χώρα ότι αυτή την στιγμή που έχουμε αυτό το δύσκολο θέμα μπροστά μας η αξιωματική αντιπολίτευση προκαλεί πολιτική αστάθεια με το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και το κόμμα της συγκυβέρνησης προκαλεί πολιτική αστάθεια μ’ αυτά που λέει τον τελευταίο καιρό. Δεν έχω κανένα λόγο να το κρύψω. Καταλαβαίνω τους πολιτικούς λόγους για τους οποίους τα λέει ο Βενιζέλος για το ΠΑΣΟΚ, αλλά σίγουρα βλάπτουν πολύ την κυβερνητική προσπάθεια. Προφανώς δε η ιδέα για εκλογές για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναγκάζει τα κόμματα να αναπροσαρμόσουν την στρατηγική τους. Κι αυτό είναι άλλη μια ζημιά που προκαλεί ο Τσίπρας.
Πιστεύω πως αν η κυβέρνηση έχει πετύχει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και μια εφικτά καλή λύση για το χρέος, μπορεί και να αποφύγει τις εκλογές. Γιατί βουλευτές που θα βλέπουν πως θα κρίνεται το αν θα έχουμε εκλογές ή όχι από το αν η χώρα θα πετύχει την ελάφρυνση του χρέους ή όχι θα το σκεφτούν δύο και τρεις φορές πριν προκαλέσουν εκλογές με την ψήφο τους και αύριο η Ευρώπη να υπαναχωρήσει σε όποια συμφωνία έχουμε πετύχει και να φορτωθούμε μερικά δις παραπάνω. Το δίλημμα θα είναι σοβαρό και για τους βουλευτές. Γιατί η ψηφοφορία θα είναι φανερή και φαντάζεστε να πάμε σε μια ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου που θα λέει, εάν δεν γίνουν εκλογές έχεις αυτή την λύση για το χρέος και ελαφρύνεται η χώρα, εάν όμως γίνουν εκλογές θα πει η Ευρώπη τα ξαναλέμε όλα από την αρχή. Και αν πάμε σε εκλογές το αποτέλεσμα θα είναι 100 δις περισσότερα για την χώρα. Ο κάθε βουλευτής θα το σκεφτεί ξεχωριστά, τι θα ψηφίσει για να ρίξει την κυβέρνηση, θα έχει φορτωθεί προσωπικά την ευθύνη για αυτά τα δις. Δεν είναι τόσο εύκολο. Είναι πολύ σύνθετη αυτή η προεδρική εκλογή, δεν είναι άσχετη με την μεγάλη εικόνα και σωστά προσπαθεί ο πρωθυπουργός να επικεντρωθεί στην μεγάλη εικόνα, γιατί αυτή είναι η ρύθμιση του χρέους και η υλοποίηση του προγράμματος και το να πάρει μπρος η πραγματική οικονομία.»