Κεφτεδάκια σε κρούστα αρωματικών

ΥΛΙΚΑ (για περίπου 15 κομμάτια)

500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

160 γρ. ψίχα ψωμιού, μουλιασμένη σε γάλα και στυμμένη

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη

2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 αβγό

50 ml έ.π. ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

200 γρ. κασέρι, κομμένο σε κυβάκια

ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

ΥΛΙΚΑ (για περίπου 15 κομμάτια)

Για το πανάρισμα

αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 ασπράδια αβγών

80 ml κρέμα γάλακτος

200 γρ. γαλέτα

2 κ.σ. ξηρό θυμάρι

1 κ.σ. ξηρή μαντζουράνα

1 κ.σ. ξηρό θρούμπι

Για τη σάλτσα

150 ml έ.π. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες

2 κόκκινες πιπεριές τσίλι, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες

100 ml λευκό κρασί

1 κιλό ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια

αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, την ψίχα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, τον μαϊντανό, το αβγό, το λάδι και το αλατοπίπερο και ζυμώνουμε. Μοιράζουμε το μείγμα του κιμά σε 15 μέρη, τοποθετούμε στο κέντρο του καθενός από ένα κομμάτι κασέρι, πλάθουμε σε μπαλίτσες και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Σε ένα άλλο μπολ τοποθετούμε το αλεύρι, σε ένα δεύτερο τα ασπράδια με την κρέμα γάλακτος, ελαφρώς χτυπημένα, και σε ένα τρίτο τη γαλέτα, ανακατεμένη με τα αρωματικά.

Βγάζουμε τα κεφτεδάκια από το ψυγείο και τα πανάρουμε περνώντας τα διαδοχικά από το αλεύρι, το μείγμα αβγού – κρέμας και, τέλος, από τη γαλέτα με τα αρωματικά. Τα αφήνουμε στο ψυγείο ως την ώρα του τηγανίσματος.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, με χονδρό πάτο, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τσίλι. Μαγειρεύουμε ώσπου να μαλακώσουν, σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για μερικά λεπτά ακόμη, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε την ντομάτα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.

Σε φριτέζα, ή σε μια βαθιά κατσαρόλα, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το αφήνουμε να κάψει. Βγάζουμε τα κεφτεδάκια από το ψυγείο και τα τηγανίζουμε ώσπου να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Απομακρύνουμε με τρυπητή κουτάλα και τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε μια πιατέλα, σερβίρουμε πρώτα τη σάλτσα και από πάνω τα κεφτεδάκια.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.