Από τις βόμβες ως τη σύλληψη του Νο1 καταζητούμενου Ν. Μαζιώτη

Συνελήφθη για πρώτη φορά το 1997 για βομβιστική επίθεση και καταδικάστηκε. Μετά ήρθε ο Επαναστατικός Αγώνας, στον οποίο αποδίδονται και εντυπωσιακά χτυπήματα, όπως εκείνο με ρουκέτα εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα ή την επίθεση εναντίον κλούβας ΜΑΤ στα Εξάρχεια με έναν αστυνομικό τραυματία.

Συνελήφθη για πρώτη φορά το 1997 για βομβιστική επίθεση και καταδικάστηκε. Μετά ήρθε ο Επαναστατικός Αγώνας, στον οποίο αποδίδονται και εντυπωσιακά χτυπήματα, όπως εκείνο με ρουκέτα εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα ή την επίθεση εναντίον κλούβας ΜΑΤ στα Εξάρχεια με έναν αστυνομικό τραυματία. Συνελήφθη και βρισκόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου ώσπου μια μέρα δεν παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα ως ώφειλε και εξαφανίστηκε με τη σύντροφό του. Έπειτα από απίσης εντυπωσιακές ενέργειες που του αποδίδονται -οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι μιμείται τον τρόπο δράσης της 17Ν- έπεσε τελικά πάλι στα χέρια των διωκτικών αρχών το μεσημέρι της Τετάρτης 16 Ιουλίου, ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών και εφού πρώτα είχε γίνει από τους πλέον καταζητούμενους του εγχώριου «αντάρτικου πόλης» με χτυπήματα που όπως τη βομβιστική επίθεση μπροστά από κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην οδό Αμερικής στις 10 Απριλίου 2014.
Σε αδρές γραμμές έτσι μπορεί να περιγραφεί η διαδρομή του Νίκου Μαζιώτη. Ενα πρόσωπο που ξεπήδησε ορμητικά στην επικαιρότητα την εποχή που εξαρθρωνόταν η 17Ν.
«Έχω κάνει τριάµισι χρόνια στη φυλακή για τη βοµβιστική απόπειρα στο υπουργείο Ανάπτυξης το 1997, η οποία είχε γίνει ως πράξη αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων των χωριών του Στρυµονικού ενάντια στην εγκατάσταση εργοστασίου χρυσού στην περιοχή από την πολυεθνική TVX Gold» είχε πει στο «Βήμα» για τους σκοπούς της πρώτης πράξης του που σχετιζόιταν με ένοπλη βία.
«Η υπόθεση της ένοπλης επαναστατικής δράσης, όπως σωστά πρέπει να ορίζεται, δεν τελείωσε και δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ. Είναι πάντα διαχρονικά αναγκαία και επίκαιρη» είχε πει στην ίδια συνέντευξη, χαρακτηριστικό της στάσης που θα ακολουθούσε.
Τα «μωρά» του 1995
Για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. όλα ξεκινούν από το 1995 την εισβολή των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο αμέσως μετά την πορεία για την επέτειο της εξέγερσης της 17ης Νοεμβρίου. Μια μεγάλη ομάδα φοιτητών, μαθητών και εργατών μπήκε στον χώρο και άρχισε ο συνήθης πετροπόλεμος με δυνάμεις των ΜΑΤ.
Από τη Σύγκλητο του ιδρύματος δόθηκε -για πρώτη και τελευταία φορά- η άδεια να εισβάλουν τα ΜΑΤ. Οι 85 από τους συλληφθέντες ήταν ανήλικοι. Οπως αναφερόταν σε δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, «οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες φαίνεται να είναι παιδιά της διπλανής πόρτας».
«Το μεγαλύτερο λάθος μας ήταν ότι ποτέ δεν ερευνήσαμε αναλυτικά τι απέγιναν ορισμένοι από τους 394 συλληφθέντες. Τότε οι πιο πολλοί ήταν 17 και 18 χρόνων και μετά την εξάρθρωση της 17Ν έγιναν το νέο «επαναστατικό δυναμικό», όπως λένε. Στο Πολυτεχνείο βρέθηκε τότε η «δεξαμενή» της επονομαζόμενης «νέας γενιάς τρομοκρατών»» είχε πει μεταξύ άλλων στο «Βήμα» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίστηκε υποθέσεις ένοπλων οργανώσεων.
Η αναφορά δεν έγινε τυχαία καθώς, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον τρεις κατηγορούμενοι για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα βρίσκονταν τότε εκεί. Ο Σαράντος Νικητόπουλος ήταν 17χρονος μαθητής, ο Νίκος Μαζιώτης ήταν 24χρονος άεργος και η Παναγιώτα Ρούπα ήταν τότε 26χρονη ιδιωτική υπάλληλος, αλλά και ο Λάμπρος Φούντας ήταν τότε 20χρονος φοιτητής. Εκεί παραβρίσκονταν και άλλοι, ύποπτοι σήμερα για συμμετοχή στην οργάνωση.
Καταδίκη για βόμβες
Λίγες ημέρες αργότερα, 12 επιστημονικοί σύμβουλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ξεκίνησαν μια πιο αναλυτική έρευνα για το προφίλ των προσαχθέντων, η οποία σταμάτησε λόγω αλλαγών στην ηγεσία του υπουργείου. Στο σπίτι μίας εκ των συμβούλων σημειώθηκε βομβιστική επίθεση τον Φεβρουάριο του 1997, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός, η συγκρότηση της οποίας αποδίδεται από την ΕΛ.ΑΣ. στον Νίκο Μαζιώτη, γνωστός στον χώρο των αντιεξουσιαστών ως αντιρρησίας συνείδησης από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε τοποθετήσει την περίοδο 1996-97 εκρηκτικούς μηχανισμούς σε γραφεία αεροπορικής εταιρείας, σε σύμβουλο του υπουργού Δημόσιας Τάξης, στον χώρο του Πολυτεχνείου αλλά και στην πρεσβεία του Περού σε ένδειξη συμπαράστασης στο αντάρτικο κίνημα της λατινοαμερικανικής χώρας.
Ο συλληφθείς σήμερα Μαζιώτης είχε βρεθεί, όπως και πολλοί αναρχικοί από την Αθήνα, στη Χαλκιδική εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για το ζήτημα των μεταλλείων χρυσού και την αντίθεσή τους στην επένδυση της ελληνοκαναδικής TVX Gold. Εκείνη την εποχή έλαβε χώρα στην Αθήνα μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων.
Στις 5 Δεκεμβρίου 1997 μια νέα τότε οργάνωση με την ονομασία Αναρχικοί Αντάρτες Πόλεων κάνει την εμφάνισή της με την τοποθέτηση βόμβας στο υπουργείο Βιομηχανίας που στεγαζόταν τότε στην οδό Μιχαλακοπούλου.
Πέντε ημέρες μετά ακολούθησε νέα ισχυρή έκρηξη βόμβας στο πολιτικό γραφείο της τότε υπουργού Ανάπτυξης κυρίας Βάσως Παπανδρέου στην οδό Ομήρου 15. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός που εξέφραζε πάλι την αντίθεσή του στη συγκεκριμένη επένδυση στη Χαλκιδική.
Ως δράστες αυτών των βομβιστικών επιθέσεων είχαν συλληφθεί τον Ιανουάριο του 1998 ο 28χρονος τότε Νίκος Μαζιώτης όπως και άλλοι αντιεξουσιαστές. Ένα αποτύπωμα του Μαζιώτη είχε βρεθεί στη βόμβα που δεν εξερράγη στο υπουργείο Βιομηχανίας και οδηγήθηκε σε δίκη και στη φυλακή. «Για το μόνο που έχω να μετανιώσω είναι για το τεχνικό λάθος που έγινε και δεν εξερράγη η βόμβα, στην οποία μετά βρέθηκε το αποτύπωμα και κατέληξα εδώ που κατέληξα» είχε πει στην απολογία του.
Η πρωτόδικη καταδίκη του ήταν 15 χρόνια φυλακή, αλλά μειώνεται και αποφυλακίζεται τελικά τον Αύγουστο του 2001.
Ο Επαναστατικός Αγώνας
Τον Απρίλιο του 2010 ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώνει: «Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τις μέχρι στιγμής έρευνες, έχουν συλληφθεί και θα παραπεμφθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα για συμμετοχή στη δραστηριότητα της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας οι εξής: Μαζιώτης Νικόλαος του Αγαμέμνονα, ετών 39. Ρούπα Παναγιώτα του Βίκτωρα ετών 41. Σταθόπουλος Ευάγγελος του Κωνσταντίνου ετών 32. Κορτέσης Χριστόφορος του Γεωργίου ετών 31. Νικητόπουλος Σαράντος του Ευσταθίου ετών 32. Γουρνάς Κωνσταντίνος του Δημητρίου ετών 30».
Όπως ανακοίνωσε σε έρευνες που πραγματοποιήθηκε στην οικία των συλληφθέντων Ν. Μαζιώτη και Παναγιώτας Ρούπα στα Καλύβια Αττικής «βρέθηκε και κατασχέθηκε σκληρός δίσκος υπολογιστή με προκηρύξεις για προηγούμενες ενέργειες του Επαναστατικού Αγώνα και σχέδιο προκήρυξης για μελλοντική τρομοκρατική ενέργεια, όπως επίσης και χειρόγραφα κείμενα, δύο εκ των οποίων φέρονται να αποτελούν προσχέδια προκηρύξεων της ίδιας οργάνωσης».
Στη δίκη που ακολούθησε το φθινόπωρο του 2011 οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο Ν. Μαζιώτης, η Παναγιώτα Ρούπα και ο Κ. Γουρνάς είχαν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη δράση της οργάνωσης. Μάλιστα αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν και το ίδιο το δικαστήριο κατά την έναρξη της διαδικασίας στην αίθουσα υψίστης ασφαλείας των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού.
Τον Απρίλιο του 2013 εκδόθηκε η ετυμηγορία: Στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ενόχους για τη συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα τους Ν. Μαζιώτη, Παναγιώτα Ρούπα, Κ. Γουρνά, Β. Σταθόπουλο και Χρ. Κορτέση. Στους τρεις πρώτους επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 50 ετών και 6 μηνών.
Στο μεταξύ όμως ο Ν. Μαζιώτης και η Παναγιώτα Ρούπα, μετά την παρέλευση του 18μήνου της προσωρινής τους κράτησης, παραβίασαν το καλοκαίρι του 2012 τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί.
Η εμφάνιση του Επαναστατικού Αγώνα γίνεται στις 5 Σεπτεμβρίου 2003 με διπλή βομβιστική επίθεση στα δικαστήρια της Ευελπίδων, κατά την οποία τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός από το ωστικό κύμα της δεύτερης έκρηξης.
Το μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων συνεχίστηκε το 2004, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων και μετά τη λήξη τους. Στις 14 Μαρτίου εκείνου του χρόνου εξουδετερώνεται με ελεγχόμενες εκρήξεις ύστερα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα ο ωρολογιακός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί σε υποκατάστημα της Citibank στο Νέο Ψυχικό, στις 5 Μαΐου εξαπολύει τριπλή βομβιστική επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας -μάλιστα ο τρίτος μηχανισμός εξερράγη με χρονική διαφορά 15-20 λεπτών από τους δύο πρώτους- και στις 29 Οκτωβρίου στοιχεύει ανεπιτυχώς με ενσύρματη βόμβα δύο κλούβες των ΜΑΤ τη στιγμή που περνούσαν από τη γέφυρα της Πέτρου Ράλλη και κατευθύνονταν στις φυλακές Κορυδαλλού (βρέθηκε καλώδιο ενεργοποίησης, μήκους 30 μέτρων, που ξεκινούσε από τη βόμβα και κατέληγε μέσα στο μικρό πάρκο το οποίο βρίσκεται ακριβώς στην έξοδο της γέφυρας προς τη λεωφόρο Κηφισού).
Επανακάμπτει δυναμικά το 2005, καθώς στις 2 Ιουνίου αναλαμβάνει την ευθύνη για βόμβα μεγάλης ισχύος στο υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Πειραιώς η οποία ήταν τοποθετημένη δίπλα σε κάδο απορριμμάτων στο προαύλιο του υπουργείου, ενώ στις 12 Δεκεμβρίου τρεις πολίτες τραυματίζονται ελαφρά από τζάμια μετά την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά δίκυκλο έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Δεν είχαν ληφθεί έγκαιρα μέτρα από την ΕΛ.ΑΣ. παρά τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα και ο ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στο κουτί μεταφοράς που ήταν προσαρμοσμένο στο πίσω μέρος μοτοσικλέτας.
Ακολουθούν τρεις ενέργειες που μοιάζουν να κλιμακώνουν τις επιθέσεις: Στις 30 Μαΐου 2006 πυροδοτούν με τηλεχειρισμό εκρηκτικό μηχανισμό στον Λυκαβηττό στην οδό Δοξαπατρή, πολύ κοντά στην οικία του τότε υπουργού κ. Γ. Βουλγαράκη. Ακολουθεί η εντυπωσιακή ενέργεια στις 12 Ιανουαρίου 2007, καθώς εκτοξεύει ρουκέτα εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ίσως του πιο καλά φρουρούμενου στόχου. Η ρουκέτα εκτοξεύθηκε από την οδό Λαμψάκου στην πρόσοψη του κτιρίου και εκτιμάται ότι ο δράστης σκόπευσε γονατιστός και με κλίση του εκτοξευτή προς τα πάνω με γωνία. Η ρουκέτα πέρασε πάνω από τον θυρεό της πρεσβείας και κατέληξε σε τουαλέτα ορόφου όπου βρίσκονταν τα γραφεία του πρεσβευτή
Στις 30 Απριλίου του 2007 σημειώθηκε η επίθεση με υποπολυβόλο ΜΡ5 και χειροβομβίδα στο Β΄ Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας. Τότε στον χώρο της επίθεσης περισυνελέγησαν 30 σφαίρες που προέρχονταν από υποπολυβόλο ΜΡ5 διαμετρήματος εννέα χιλιοστών, όμοιο με αυτά που άγνωστοι άρπαξαν λίγες ημέρες νωρίτερα από τον αστυνομικό που φρουρούσε την κατοικία του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου και από τον ειδικό φρουρό Χ. Αμανατίδη το 2004. Κατά την αποχώρησή τους οι τρομοκράτες πέταξαν μία χειροβομβίδα.
Στις 24 Οκτωβρίου 2008 εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός έξω από το κτήριο της Shell στο Παλαιό Φάληρο.
Μόλις μερικές εβδομάδες ματά το ξέσπασμα επεισοδίων για τη δολοφονία του νεαρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επ. Κορκονέα, σημειώνεται στις 23 Δεκεμβρίου 2008 η ένοπλη επίθεση με δύο Καλάσνικοφ από τον χώρο του παλιού πολυβολείου στην Πολυτεχνειούπολη κατά λεωφορείου των ΜΑΤ, το οποίο έβγαινε από την πύλη των εγκαταστάσεων της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων με κατεύθυνση προς τη λεωφόρο Κατεχάκη και τελικό προορισμό το υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας πίσω από το Πολυτεχνείο.
Ακολουθεί άλλη μία αιματηρή επίθεση στις 5 Ιανουαρίου 2009: Ένοπλη επίθεση με Καλάσνικοφ, υποπολυβόλο ΜΡ5 και χειροβομβίδα εναντίον τριών ανδρών των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Ζαΐμη και Κουντουριώτου στα Εξάρχεια, πίσω από το υπουργείο Πολιτισμού. Από αυτή την επίθεση τραυματίζεται βαριά ο 21χρονος αστυφύλακας Διαμαντής Μαντζούνης, που έδωσε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Στο σημείο βρέθηκαν 27 κάλυκες απο Καλάσνικοφ (ήταν ένα από τα δύο όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την ένοπλη επίθεση στου Γουδή) και 4 κάλυκες των 9 χιλιοστών που προέρχονται απο υποπολυβόλο ΜΡ5, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί στην επίθεση εναντίον του Β’ ΑΤ Νέας Ιωνίας.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 18 Φεβρουαρίου 2009, εντοπίζεται παγιδευμένο αυτοκίνητο με εκρηκτική ύλη ANFO στα κεντρικά γραφεία της Citibank στην Κηφισιά. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ήταν αρκετό για να κατεδαφιστούν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.
Λίγες ημέρες μετά, στις 9 Μαρτίου 2009, σημειώνεται έκρηξη στο υποκατάστημα της Citibank στη Νέα Ιωνία ενώ στις 12 Μαΐου 2009 άλλη μία βομβιστική επίθεση κατά του υποκαταστήματος της Eurobank στην Αργυρούπολη.
Στις 2 Σεπτεμβρίου 2009 γίνεται άλλη επίδειξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της οργάνωσης. Σημειώνεται ισχυρότατη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου με εκρηκτική ύλη ANFO έξω από Χρηματιστήριο Αθηνών στη λεωφόρο Αθηνών προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο κτίριο.
Η εξαφάνιση και οι επιθέσεις
Το διάστημα που ο Ν. Μαζιώτης και η Πόλα Ρούπα εκμεταλλεύθηκαν τις διατάξεις του νόμου για το 18μηνο προφυλάκισης και εξαφανίστηκαν, οι αστυνομικοί αναζητούσαν τους δράστες και υποπτεύονταν ότι τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα βρίσκονταν πίσω από ένοπλες ενέργειες εναντίον πολιτικών στόχων αλλά και πίσω από ληστείες τραπεζών κυρίως, με τη λεία των οποίων, όπως εκτιμούσαν, χρηματοδοτούσαν τη δράση τους.
Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την προ τετραμήνου βομβιστική επίθεση μπροστά σε κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οδό Αμερικής.
«Ο Νίκος Μαζιώτης δημιούργησε πάλι τον Επαναστατικό Αγώνα, που είναι η πρώτη ένοπλη οργάνωση στην 30ετή ιστορία του εγχώριου αντάρτικου πόλης που επανεμφανίζεται και επαναδημιουργείται μετά την επίσημη εξάρθρωση της!» έλεγαν στο «Βήμα» αστυνομικοί οι οποίοι συνέδεαν τον Ν. Μαζιώτη με την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών που είχε χτυπήσει τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2013 και το σπίτι του γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι τον Ιανουάριο του 2014.
Με κείμενό τους που αναρτήθηκε στο indymedia Μαζιώτης και Ρούπα αρνούνται ότι έχουν σχέση με άλλες οργανώσεις όπως η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, δηλώνοντας ότι έχουν «διαφορετικά πολιτικά κριτήρια στον τρόπο δράσης» και επισημαίνουν ότι ουδεμία σχέση έχουν με την «ομάδα Μαζιώτη», όπως τους αποδίδεται, ούτε με τον οπλισμό που βρέθηκε σε αυτοκίνητο στο Παλαιό Φάληρο τους πρώτους μήνες του 2014 και δηλώνουν ότι δεν έχουν ρουκετοβόλα (RPG).
Με άλλο κείμενό του ο Μαζιώτης αρνούνταν και οποιαδήποτε σχέση με ληστείες που του αποδίδονταν. «Το γεγονός ότι εδώ και ενάμισι χρόνο έχω επιλέξει να είμαι στην παρανομία, δεν σημαίνει ότι θα δεχτώ το γεγονός ότι το κράτος εκμεταλλεύεται αυτή την συνθήκη για να με φωτογραφίζει χωρίς στοιχεία φυσικά, μέσω των ΜΜΕ λίγο πολύ ως υπεύθυνο για διάφορες ενέργειες, από την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ στην Συγγρού, στην τοποθέτηση της βόμβας στο Mall έως τις συγκεκριμένες ληστείες τραπεζών. Αυτή τη φορά για πρώτη φορά παρουσιάζονται και «στοιχεία» που «ταυτοποιούν» την παρουσία μου σε συγκεκριμένα γεγονότα, καθιστώντας αναγκαίο πλέον να τοποθετηθώ δημόσια. Και επισημαίνω πως αυτή τη φορά η «ταυτοποίηση» της συμμετοχής μου σε αυτά που μου καταλογίζουν, αφορά μια ευρύτερη πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται από την κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την ΕΛ.ΑΣ. ωστόσο ανακοινώθηκε ότι ταυτίστηκε δικό του βιολογικό υλικό «σε κάλυκα που προήλθε από πυροβολισμό – με ανθρωποκτόνο πρόθεση – άγνωστου δράστη σε βάρος αστυνομικού, κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας την 10.3.2014 στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Κλειτορία Αχαΐας.
Σε άλλη ανακοίνωση αναφέρεται ότι στο πλαίσιο των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής «για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατική δραστηριότητα και μετά την ανάλυση περιστατικών ένοπλων ληστειών σε πιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, διακριβώθηκε ότι ένας εκ των δύο δραστών της ένοπλης ληστείας την 25.7.2013 στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Μέθανα Τροιζηνίας με λεία 108.359 ευρώ και 2.000 δολαρίων Αυστραλίας είναι ο αναζητούμενος φυγόποινος Μαζιώτης Νικόλαος».
Οι αστυνομικοί μάλιστα ερευνούσαν εκ νέου έξι ληστείες που έχουν σημειωθεί στην περιοχή της Πελοποννήσου την τελευταία διετία, με το κύριο ενδιαφέρον να έχει στραφεί προς αυτές της Κλειτορίας Αχαΐας και του Δωρίου Μεσσηνίας τον Μάρτιο του 2014.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι διέθεταν σειρά ενδείξεων για την παρουσία του Ν. Μαζιώτη στην περιοχή της Πελοποννήσου. Πρώτον, διότι από την εποχή δράσης του Επαναστατικού Αγώνα εντοπίστηκαν στοιχεία που συνδέουν τον 43χρονο φυγόδικο με την περιοχή της Μεσσηνίας, απ’ όπου κατάγεται και η σύντροφός του Πόλα Ρούπα. Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας για τη δράση της ίδιας ένοπλης οργάνωσης την άνοιξη του 2010 είχε εντοπιστεί λίστα με ονόματα και στοιχεία 30 κατοίκων της Μεσσηνίας – κυρίως από τις περιοχές της Καλαμάτας, της Θουρίας και των Φιλιατρών – τα οποία φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν από τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα για την έκδοση πλαστών ταυτοτήτων.
Δεύτερο σημείο είναι ότι από την ανάλυση βίντεο αλλά και από ευρήματα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων έχει διαπιστωθεί πως η ένοπλη ομάδα του καταζητούμενου Ν. Μαζιώτη σχετίζεται αρχικά με τέσσερις ληστείες τραπεζών την περίοδο 2012-2013. Σε αυτήν αποδίδονται η ληστεία στη Eurobank στην Ακράτα στις 20 Δεκεμβρίου 2012 με λεία περίπου 200.000 ευρώ και η παρόμοια επιδρομή στην Εμπορική Τράπεζα Νεμέας στις 30 Μαΐου 2012 με λεία περίπου 280.000 ευρώ.
Στις 16 Ιουλίου 2012 σε μια καταδρομική επιχείρηση στην Ντάπια σημειώθηκε ληστεία στην Alpha Bank στις Σπέτσες με λεία περίπου 500.000 ευρώ. Οι τέσσερις ή πέντε ληστές – ανάμεσά τους και μία γυναίκα – έφτασαν στο νησί με μηχανές μεγάλου κυβισμού και διέφυγαν με ταχύπλοο το οποίο έκαψαν στην περιοχή Σαλαντί στην Αργολίδα. Τέλος, παλαμικό αποτύπωμα του Ν. Μαζιώτη βρέθηκε στην ένοπλη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στα Μέθανα στις 25 Ιουλίου 2013 με λεία 109.000 ευρώ.
Όσον αφορά τη ληστεία στην Κλειτορία Αχαΐας, οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι εξετάζοντάς την σημειολογικά, διαπράχθηκε την ίδια ημέρα που το 2010 σκοτώθηκε από αστυνομικούς στη Δάφνη ο Λάμπρος Φούντας, που ήταν μέλος του Επαναστατικού Αγώνα. Μάλιστα σε άλλη μια «επέτειο» της ίδιας οργάνωσης, την ημέρα της σύλληψης του Ν. Μαζιώτη, τον Απρίλιο του 2010, έγινε και η βομβιστική επίθεση στην οδό Αμερικής.
Ο 42χρονος αντιεξουσιαστής, κατά τους αστυνομικούς, μιμήθηκε για άλλη μία φορά «χτύπημα» της 17Ν με την ένοπλη επίθεση στην κατοικία του γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι. Με δύο καλάσνικοφ γάζωσαν την οικία από το ίδιο ακριβώς σημείο, από παρτέρι απέναντι πολυκατοικίας, από όπου εκτοξεύθηκε ρουκέτα της 17Ν. Ήταν και πάλι βράδυ Κυριακής – στις 16 Μαΐου 1999- και οι δράστες (είχαν φθάσει στο σημείο με ένα Toyota Corolla που είχαν κλέψει την ίδια μέρα και το άφησαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου) στάθηκαν στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου εκτόξευσαν ρουκέτα. Το βλήμα κτύπησε στην οροφή της κατοικίας του τότε γερμανού πρέσβη Αλμπερτ Κούνα ενώ στόχος των ενόπλων ήταν, όπως φαίνεται, να κτυπηθεί ο κεντρικό τοίχος του κτιρίου. Τότε είχε τραυματισθεί από τον εκτοξευτήρα ο Σάββας Ξηρός.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.