Η «επιστροφή» της International Life

To 2012 η ασφαλιστική εταιρεία International Life που ανήκει στην οικογένεια Μπράβου, είχε βρεθεί με ένα άνοιγμα πάνω από 30 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των ζημιών που προέκυψαν από το PSI στο χαρτοφυλάκιο των ομολόγων της.
Παράλληλα, και το υπόλοιπο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο (μετοχές, ακίνητα) λόγω της κρίσης είχε καταρρεύσει.
Με την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος εκπόνησε ένα τριετές πλάνο εξυγίανσης 2013 –2015 με στόχο την ενίσχυση των εποπτικών της κεφαλαίων.
Οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη, διενεργώντας αύξηση κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ενισχύθηκε η οργανική κερδοφορία της εταιρείας αλλά κυρίως τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις μιας και η διοίκηση της International Life τον Σεπτέμβριο του 2012 ρισκάρισε και αγόρασε μαζικά υποτιμημένα ελληνικά ομόλογα τα οποία στην πορεία αύξησαν σημαντικά την ονομαστική τους τιμή.
Επίσης, η εταιρεία κατάφερε να μειώσει το αναγκαίο περιθώριο φερεγγυότητας. Δηλαδή μείωσε τα απαιτούμενα εποπτικά κεφάλαια με τη σύναψη αντασφαλίσεων.
Τέλος, η εταιρεία πέτυχε να μειώσει τις ημέρες είσπραξης των ασφαλίστρων από 63 ημέρες το 2001 σε 11 ημέρες το 2014, γεγονός που συνέβαλε στην ενίσχυση της ρευστότητάς της και στη μείωση των επισφαλών απαιτήσεων.
Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η εταιρεία να αυξήσει τα τελευταία 7 διαδοχικά τρίμηνα (έως το δεύτερο τρίμηνο του 2014) τα εποπτικά της κεφάλαια κατά 32,8 εκατ. ευρώ.
Στη χρήση του 2013 τα έσοδα από εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και δικαιώματα έφτασαν τα 82,2 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 7,6 εκατ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την πενταετία 2008 –2013 ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης υποχώρησε κατά 22% (από 5,2 δις. ευρώ σε 4 δις. ευρώ) ενώ η παραγωγή της International Life αυξήθηκε κατά 34% (από 61,4 εκατ ευρώ σε 82,2 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ιnternational Life κ. Γιάννη Μπράβο, το πρώτο εξάμηνο του 2014 τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και δικαιώματα της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 41,1 εκατ. ευρώ έναντι 43,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα (-6%) και τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 4,4 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 33% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2013.
To 84% των εσόδων του ομίλου προέρχεται από τους ιδιώτες, ενώ ο κλάδος του αυτοκινήτου με 38% αποτελεί τη μεγαλύτερη δραστηριότητα της εταιρείας αλλά και την πιο κερδοφόρα, καθώς η μείωση της κυκλοφορίας την τελευταία πενταετία κατά 36% έχει περιορίσει ανάλογα τα ατυχήματα και ως εκ τούτου και τις αποζημιώσεις από την πλευρά της εταιρείας.
Ο όμιλος έχει υποβάλει αίτηση εισαγωγής στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών της μεγαλύτερης θυγατρικής, της International ΑΕΓΑ με στόχο την άντληση 2,5 εκατ. ευρώ τα οποία θα καλυφθούν από ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Παράλληλα, μετά την πώληση της θυγατρικής χρηματιστηριακής Praxis ΑΧΕΠΕΥ έχει ήδη συμφωνήσει για την πώληση και της International ΑΕΔΑΚ με στόχο να επικεντρωθεί στη βασική της δραστηριότητα.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Μπράβος, οι προοπτικές της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευοίωνες για αυτό και πολλά επενδυτικά funds θέλουν να επενδύσουν στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.
Ο λόγος είναι απλός: Το κοινωνικό κράτος έχει καταρρεύσει και πλέον οι δαπάνες του κράτους για συντάξεις και υγεία τα τελευταία τρία χρόνια έχουν υποχωρήσει κατά 13 δις.ευρώ (από 50 δις. σε 37 δις ευρώ).
Αυτό το κομμάτι θα κληθεί να καλύψει η ιδιωτική ασφάλιση και ήδη τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά αφού ο κλάδος της υγείας στο σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών εμφανίζει ετήσιους ρυθμούς ανόδου της τάξης του 20%.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο δείκτης ασφαλίστρων ζωής και γενικών ασφαλειών προς το ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ενωση διαμορφώνεται στο 8% ενώ στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 2,5%.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.