Αεροπορική επίθεση με νεκρούς πολίτες στην ανατολική Ουκρανία

Στρατιωτικό αεροσκάφος έπληξε με πυραύλους συγκρότημα κατοικιών προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον έντεκα αμάχων σε πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών. Οι φιλορώσοι κατηγορούν για την επίθεση τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, ωστόσο το Κίεβο αρνείται εμπλοκή και «δείχνει» τη Ρωσία.

Στρατιωτικό αεροσκάφος έπληξε με πυραύλους συγκρότημα κατοικιών προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον έντεκα αμάχων σε πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών. Οι φιλορώσοι κατηγορούν για την επίθεση τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, ωστόσο το Κίεβο αρνείται εμπλοκή και «δείχνει» τη Ρωσία.

Η αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε σε συνοικία της πόλης Σνίτζνε, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη μεθόριο με τη Ρωσία και 100 χλμ από την πόλη Ντονέτσκ.

Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλά διαμερίσματα καταστράφηκαν. Οι διασώστες κατάφεραν να βγάλουν ένα μικρό αγόρι από τα συντρίμμια.

Ηγέτης των αυτονομιστών επέρριψε την ευθύνη για το χτύπημα στην ουκρανική αεροπορία.

Το υπουργείο Εξωτερικών στο Κίεβο και Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν εντούτοις ότι δεν έχουν απογειωθεί από τη Δευτέρα στρατιωτικά αεροσκάφη, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για επιζώντες της πτήσης του ελικοπτέρου An-26 που καταρρίφθηκε.

«Σήμερα στις 7.00 τοπική ώρα άγνωστο αεροσκάφος πραγματοποίησε επίθεση στο Σνίτζνε. Η πτήση μπορεί να περιγραφεί μόνο ως κυνική πρόκληση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας -κατηγορώντας εμμέσως τη Ρωσία δεδομένου ότι οι αυτονομιστές δεν έχουν κάνει χρήση αεροσκαφών στους μήνες που μετρά η σύγκρουση.

Το Κίεβο έχει κατηγορήσει τη Ρωσία και για την κατάρριψη του στρατιωτικού ελικοπτέρου An-26 κατά μήκος της μεθορίου τη Δευτέρα, λέγοντας ότι η ρουκέτα που έπληξε το αεροσκάφος πιθανώς ερρίφθη από τη ρωσική επικράτεια.

Η ουκρανική κρίση πρόκειται να συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, με τον επίτροπο Στέφαν Φούλε να δηλώνει πως είναι πιθανή η υιοθέτηση νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Αύριο στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων θα αποτιμήσουν ξανά την κατάσταση επί του πεδίου και, εάν αυτό απαιτηθεί, θα λάβουν αναγκαίες αποφάσεις» δήλωσε ο Φούλε μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν την ίδια στιγμή είπε στον εκλεγμένο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι οι σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ περνούν «σοβαρή δοκιμασία», αλλά ελπίζει ότι θα βελτιωθούν το προσεχές διάστημα, όπως μετέδωσε το ρωσικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Η σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση περνά σοβαρές δοκιμασίες, αλλά μολαταύτα ο Βλ. Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αναπτυχθεί στο πνεύμα μιας αμοιβαίας στρατηγικής εταιρικής συνεργασίας» ανέφερε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ενισχύονται πάντως εκ νέου στη μεθόριο με την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ εκτιμά ότι στην παρούσα φάση έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή περίπου 10.000-12.000 άνδρες.

Προ μηνών η Ρωσία απέσυρε τους σχεδόν 40.000 στρατιώτες που είχε συγκεντρώσει στα σύνορα, αφήνοντας στο σημείο λιγότερους από 1.000 άνδρες έως τα μέσα Ιουνίου. Έκτοτε, όμως έχει αρχίσει να συγκεντρώνει και πάλι δυνάμεις, κατά τον αξιωματούχο του ΝΑΤΟ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.