«Μία εβδομάδα χρειάστηκε προκειμένου ο πόλεμος που κανείς δεν ήθελε να γίνει να μετατραπεί στον πόλεμο που κανείς δεν γνωρίζει πως να σταματήσει» γράφει χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ, Κέβιν Κόνολι. Παρότι στις αρχές Ιουλίου το πολιτικό θερμόμετρο στην περιοχή ανέβαινε αισθητά, κανείς δεν περίμενε να ξεκινήσει μία παρατεταμένη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Οι ισραηλινοί θρήνησαν τον χαμό τριών εφήβων που απήχθησαν και δολοφονήθηκαν και οι Παλαιστίνιοι ένα αγόρι που απήχθη και δολοφονήθηκε για αντίποινα καθώς περίμενε να ξεκινήσει η πρωινή προσευχή σε ένα τέμενος.
«Ξέσπασαν κάποιες ταραχές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και σε κάποιες πόλεις με Παλαιστίνιους στο βόρειο Ισραήλ αλλά περιορίστηκαν αρκετά γρήγορα και οι ρουκέτες από τη Γάζα ήταν ένα βουητό στο βάθος – τίποτε που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί από το εξελιγμένο αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ» αναφέρεται στο ρεπορτάζ του BBC. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις τότε ήταν προσεκτικά σχεδιασμένες, καθώς στόχευαν σε στρατόπεδα εκπαίδευσης ή σημεία εκτόξευσης ρουκετών.
Οι στόχοι ήταν αρκετοί ώστε να πεισθεί η ισραηλινή κοινή γνώμη ότι η κυβέρνησή τους τιμωρούσε τη Χαμάς αλλά όχι αρκετοί ώστε να εντείνει τις επιθέσεις της οργάνωσης. Υπήρχαν ακόμη και φήμες για πιθανή ανακωχή μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Ωστόσο, ήταν θέμα ωρών ώσπου να υπάρξει κλιμάκωση των εχθροπραξιών – και μία εβδομάδα αργότερα ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει χτυπήσει πάνω από 1000 στόχους στη Γάζα, ενώ οι παλαιστινιακές οργανώσεις λένε ότι έχουν εκτοξεύσει πάνω από 500 ρουκέτες κατά του Ισραήλ. Οι νεκροί στη Γάζα ξεπερνούν τους 100 και οι τραυματίες τους 600. Τα περισσότερα θύματα είναι πολίτες.
«Οι ευρύτερες αλλαγές στον χάρτη της Μέσης Ανατολής μπορεί να εξηγούν γιατί μία αποδυναμωμένη Χαμάς μπορεί να βρίσκει στρατηγική αξία στην κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ισραήλ» αναφέρει το BBC. Και εξηγεί: «Η οργάνωση επηρεάστηκε πολύ από τα πάνω και τα κάτω της Αραβικής Άνοιξης , και έμεινε με πολύ λίγους συμμάχους και πολύ λίγα χρήματα, Στο παρελθόν είχε την υποστήριξη του Ιράν και της Συρίας. Αλλά η Χαμάς είναι παρακλάδι της σουνιτικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας και όταν βρέθηκε στο πλευρό των σουνιτών ανταρτών που αντιτάχθηκαν στον Μπασάρ αλ Άσαντ και τους σιίτες υποστηρικτές του στη Τεχεράνης το Ιράν απάντησε κλείνοντας τις οικονομικές στρόφιγγες. Το Ιράν προσέφερε μέχρι και 20 εκ. δολάρια τον μήνα – αρκετά για τα έξοδα λειτουργίας της κυβέρνησης στη Γάζα. Αυτά δεν είχαν σημασία όσο ο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας βρισκόταν στην εξουσία στην Αίγυπτο. Ταυτιζόταν με τη Χαμάς και ενώ έκλεισε κάποια τούνελ που ένωναν τη Γάζα με την Αίγυπτο στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας, άλλα έμειναν ανοιχτά. Αυτά τα τούνελ χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά όπλων φυσικά, αλλά και για τη διακίνηση καταναλωτικών αγαθών που η Χαμάς μπορούσε να φορολογήσει. Η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση του Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι θεωρεί τη Μουσουλμανική Αδελφότητα αλλά και τη Χαμάς τρομοκρατικές οργανώσεις».
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC, η ηγεσία της Χαμάς, μπορεί να θεωρεί ότι η κλιμάκωση των συγκρούσεων με το Ισραήλ θα αναγκάσει την Παλαιστινιακή Αρχή να δείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη και να πιέσει άλλες αραβικές κυβερνήσεις να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους. Το Ισραήλ από την πλευρά του θέλει να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών και να καταστρέψει τη Χαμάς. Η Αίγυπτος και το Κατάρ θα μπορούσαν να είναι πιθανοί διαμεσολαβητές για το τερματισμό της κρίσης.
Η Αίγυπτος διατηρεί επαφές και με τις δύο πλευρές και αν μεσολαβούσε για να βρεθεί μία λύση θα ενίσχυε τη διπλωματική της παρουσία στη Μέση Ανατολή. Προς το παρόν, δεν διαφαίνεται κάποια παρασκηνιακή διαπραγμάτευση για την επίτευξη ανακωχής. «Είναι λοιπόν δύσκολο να διαπιστωθούν ποιες τεράστιες στρατηγικές αλλαγές και μικρές πράξεις μίσους οδήγησαν σε αυτό τον νέο κύκλο βίας. Αλλά είναι και πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί ο συνδυασμός των συγκυριών που θα βοηθήσουν αυτός να τερματιστεί» καταλήγει το δημοσίευμα του BBC.