Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ετοιμάζεται να επικυρώσει την Τρίτη 15 Ιουλίου την τοποθέτηση του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, αλλά τη στιγμή που η αντιπαράθεση αυτή λαμβάνει τέλος, μία άλλη έχει ανάψει για τα καλά. Αφορά στα άλλα δύο «υψηλά αξιώματα» των κοινοτικών θεσμών και συγκεκριμένα στον επόμενο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στον επόμενο ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας.
Τυπικά, οι θητείες του Χέρμαν βαν Ρομπάι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και της Κάθριν Άστον ως ύπατης εκπροσώπου λήγουν σε περίπου πέντε μήνες, αν και στην περίπτωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αφού είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την ακρόασή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο. Ωστόσο, οι στόχος είναι να βρεθούν οι διάδοχοί τους στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των «28» στις 16 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Τα πάντα όμως κρέμονται από μία κλωστή και δεν αποκλείεται να επιλεγεί μόνο ένας εκ των δύο – εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά…
Αυτή τη στιγμή, εκτυλίσσεται έντονο διπλωματικό παρασκήνιο για τη θέση της ύπατης εκπροσώπου. Φέρεται μάλιστα να υπάρχει μία μυστική συμφωνία Ρώμης – Παρισιού ώστε να προωθηθεί στη θέση αυτή η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι. Εδώ αρχίζουν όμως οι επιπλοκές. Πολλές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη την Πολωνία, η οποία συνεπικουρείται από τις χώρες της Βαλτικής, αντιδρούν σφόδρα στην επιλογή Μογκερίνι.
Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη ρωσοουκρανική κρίση και την ιδιαίτερα φιλορωσική στάση που έχει ήδη επιδείξει η Ρώμη προς τη Μόσχα. Κατηγορούν μάλιστα τη Μογκερίνι (που κατά την άποψή τους δεν διαθέτει και επαρκή εμπειρία) ότι στο πρώτο της ταξίδι στο πλαίσιο της ιταλικής προεδρίας του Συμβουλίου επισκέφθηκε τη ρωσική πρωτεύουσα για να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο μάλιστα προσκάλεσε τον προσεχή Οκτώβριο σε Σύνοδο Κορυφής των κρατών της ΕΕ και της Ασίας στο Μιλάνο. Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι έχει άλλωστε ταχθεί χαρακτηριστικά υπέρ του αγωγού φυσικού αερίου South Stream παρά την αντίθετη άποψη της Κομισιόν.
Η Πολωνία προωθεί για τη θέση που σήμερα κατέχει η Κάθριν Άστον τον δικό της υπουργό Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, αν και οι πιθανότητές του είναι λίγες. Ένα όνομα που ακούγεται ιδιαίτερα στο παρασκήνιο το τελευταίο διάστημα ως συμβιβαστική λύση είναι αυτό της Βουλγάρας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η επιλογή της οποίας θα βοηθούσε να πληρωθούν δύο κριτήρια: αυτό ενός προσώπου που να προέρχεται από τα νέα κράτη – μέλη και αυτό της γυναίκας.
Εμπλοκή όμως μοιάζει να υπάρχει και στο πρόσωπο που θα καταλάβει τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ – Σμιτ έμοιαζε το τελευταίο διάστημα ως το μεγάλο φαβορί. Ήταν αρεστή στη Βρετανία, ενώ τη στήριζε και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ώστε να «χρυσώσει το χάπι» στον Ντέιβιντ Κάμερον μετά την επιλογή Γιούνκερ στην Επιτροπή.
Το Παρίσι όμως μοιάζει να αντιδρά και έχει τους λόγους του. Σύμφωνα με γαλλική πηγή που μίλησε στους Financial Times, από τη στιγμή που η Τόρνινγκ – Σμιτ προέρχεται από χώρα που δεν ανήκει στην ευρωζώνη, ποιος θα προεδρεύει στις Συνόδους των χωρών της ζώνης του ευρώ; Παράλληλα, υπάρχει μία κριτική από την άλλη πλευρά που λέει ότι δεν είναι δυνατόν οι Σοσιαλιστές να πάρουν και τα δύο αξιώματα.
Στο τραπέζι φέρονται να έχουν πέσει τα ονόματα του ιρλανδού πρωθυπουργού Έντα Κένι καθώς και δύο πρώην πρωθυπουργών από την Εστονία, του Άντρους Άνσιπ, καθώς και από τη Λετονία, του Βάλντις Ντομπρόφσκις. Το «διπλωματικό μίξερ» περιλαμβάνει επίσης το αλισβερίσι για τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια της Επιτροπής, με τους Γάλλους να πιέζουν για αυτό των Οικονομικών Υποθέσεων, τους Πολωνούς για την Ενέργεια και τους Βρετανούς για την Εσωτερική Αγορά ή το Εμπόριο.