Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ το Σάββατο θα μπορούσε να είναι μια υποδειγματική διαδικασία. Σε διάρκεια περίπου δέκα ωρών έλαβαν το λόγο 40 ομιλητές και κατατέθηκαν όλες οι απόψεις και όλες οι πολιτικές αποχρώσεις τους για το μέλλον του ΠαΣοΚ και των συμμαχικών σχημάτων που επιδιώκει να σχηματίσει.
Η απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ για το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.
Η ομιλία του προέδρου του ΠαΣοΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η ομιλία του γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ Νίκου Ανδρουλάκη.
Στο τέλος, όμως , λίγο έλειψε να τιναχθεί στον αέρα. Το προεδρείο προκειμένου να συμβιβάσει την ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου και τις τοποθετήσεις των μελών της ΚΕ, πρότεινε το συνέδριο στο τέλος Οκτωβρίου να μην είναι ιδρυτικό της δημοκρατικής παράταξης αλλά συνέδριο συμπαράταξης δυνάμεων και ότι το ΠαΣοΚ με τα όργανα του θα εκτιμήσει τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.
Σε εκείνο το σημείο, λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία παρενέβη με επίμονο τρόπο ο Απ. Κακλαμάνης και ζήτησε να μπει στο κείμενο της απόφασης της ΚΕ η πρόταση να γίνει συνέδριο του ΠαΣοΚ πριν από το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης για να μην μείνουν ως τον Οκτώβριο αδρανείς οι οργανώσεις του κόμματος. Παράλληλα, όμως, άφησε υπονοούμενα και για τη δημοκρατικότητα των διαδικασιών λέγοντας δυνατά ότι «ο πρόεδρος είπε ότι δεν αλλάζει λέξη σε αυτά που εισηγήθηκα. Αυτά είναι ντροπή».
Ο Ευ. Βενιζέλος δεν ήταν παρών τη στιγμή της έντασης –είχε αποχωρήσει πολύ νωρίτερα- αλλά όταν οι ορισμένοι τον ρωτούσαν «πότε το είπε αυτό ο Βενιζέλος;» εκείνος είτε δεν απαντούσε είτε απευθυνόμενος στον Δ. Καρύδη του έλεγε με ένταση «Εσύ τι ανέλαβες; Συνήγορός του;».
Η δημοκρατική ευαισθησία ελάχιστα ενδιέφερε τον κ. Κακλαμάνη καθώς την πρόταση του δεν την υποστήριζε κανένα μέλος της ΚΕ. Ακόμα και ο Μιχ. Καρχιμάκης που πρότεινε συνέδριο του ΠαΣοΚ διαπιστώνοντας ότι η διάθεση του σώματος ήταν διαφορετική πρότεινε να συγκληθεί ξανά η ΚΕ τον Σεπτέμβριο για να διαπιστώσει αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συμπαράταξη δυνάμεων. Από ένα σημείο και μετά ήταν φανερό ότι ήθελε να τορπιλίσει τη διαδικασία. Και το πέτυχε.
Μάταια ο Ι. Κουτσούκος που προήδρευε στη διαδικασία προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα. Τον λόγο έλαβε και ο γραμματέας του ΠαΣοΚ Ν. Ανδρουλάκης αλλά ούτε εκείνος κατάφερε τίποτα. Στη συνέχεια ο Φιλ. Σαχινίδης ζήτησε εξηγήσεις για το τι σημαίνει αυτοοργάνωση. Ο Ι. Μαγκριώτης ζητούσε ειλικρίνεια και εγγυήσεις ότι δεν θα διαλυθεί το ΠαΣοΚ. Ο Π. Γερουλάνος φανερά εκνευρισμένος επέμενε να γίνει ψηφοφορία σε ένα σώμα που εκείνη την ώρα δεν είχε απαρτία -μαζί του συμφωνούσε και η Αφροδίτη Παπαθανάση. Η Τόνια Αντωνίου και ο Παύλος Χρηστίδης ζητούσαν να εφαρμοστεί η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου για συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης για να ανοίξει το ΠαΣοΚ την πόρτα της επιστροφής σε όσους έφυγαν και θέλουν να ενταχθούν ξανά στη παράταξη.
Ο Χρ. Πρωτόπαπας ανέβηκε στο βήμα και αφού εξήγησε ξανά την απόφαση της ΚΕ προκάλεσε όσους θέλουν συνέδριο του ΠαΣοΚ -που δεν υπήρχε ως πρόταση στην ατζέντα της συνεδρίασης – να το προκαλέσουν μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται στο καταστατικό. «Αν υπάρχει τέτοια σύγχυση εδώ μέσα για το τι αποφασίζουμε φαντάζεστε τι θα γίνεται στην κοινωνία;», έθετε το ερώτημα ο κ. Γερουλάνος. «Δεν είμαστε Κομμουνιστικό Κόμμα για να λαμβάνονται ομόφωνα οι αποφάσεις. Ας είναι και κατά πλειοψηφία δεν θα πάθουμε τίποτα » φώναζε ο κ. Κακλαμάνης.
Το προεδρείο τελικά ανακοίνωσε, σε συνθήκες μεγάλης έντασης καθώς ορισμένα στελέχη ήταν αποφασισμένα να καταψηφίσουν έτσι κι αλλιώς, ότι η απόφαση εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.
Ομιλίες συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ
Απόστολος Κακλαμάνης
Η Ελιά, ως εκλογικός και μόνο συνασπισμός, δεν ενθουσίασε τόσο την κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, ούτε συνένωσε στις εκλογές υπαρκτές και σοβαρές πολιτικές δυνάμεις, πέραν ορισμένων κινήσεων που ανήκουν ή έχουν προέλθει από το ΠΑΣΟΚ, χωρίς ειδικό βάρος στην κοινωνία. Συνεπώς δεν έχει λόγο ύπαρξης. Πρόταση για συνέδριο – συνάντηση (όχι ίδρυση) δημοκρατικής προοδευτικής συμπαράταξης των δυνάμεων μεταξύ Δεξιάς και ΣΥΡΙΖΑ με διατήρηση της αυτονομίας κάθε συμμετέχουσας πλευράς Για να είναι αποτελεσματική η προσπάθεια αυτή πρέπει να προηγηθεί ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ με πολιτικές και οργανωτικές διεργασίες των οργανώσεών του στη βάση της κοινωνίας Είναι πιθανότατη η εγκατάλειψη από τη Ν.Δ. της προσπάθειας για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και «απόδρασης» μέσω πρόωρων εκλογών, με τον κ. Σαμαρά να ισχυρίζεται ότι «έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια»!
Μιχάλης Χρυσοχοίδης
Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία μας που θέλουμε τόσο πολύ την Αλλαγή και δεν ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε. Όλος ο κόσμος του ΠαΣοΚ και της Παράταξης θέλει την ενότητα, την ανασυγκρότηση, τις μεγάλες αλλαγές στην φυσιογνωμία και στις ιδέες μας. Είμαστε, όμως, αμήχανοι και αντιφατικοί. Και, δυστυχώς, εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει ένα τεχνητός διχασμός που βασίζεται σε φανταστικά διλήμματα.ΠαΣοΚ ή Ελιά; ΠαΣοΚ ή Δημοκρατική Παράταξη; Δημοκρατική Παράταξη ή Ελιά; Στον κόσμο δεν υπάρχει κανένας τέτοιος διχασμός γιατί όλοι θέλουν την αλλαγή. Το ΠαΣοΚ πρέπει πρώτα να υπάρξει για να μπορέσει να αλλάξει πειστικά. Να ενώσει δηλαδή την παράταξη. Η παράταξη δεν είναι πρόσχημα για να κρυφτούμε. Δεν πάμε σε χορό μεταμφιεσμένων μήπως και ξεγελάσουμε κανέναν. Αλλαγή δεν σημαίνει ονοματολογία, ούτε συζητήσεις για να παράγουμε παραπολιτικές στήλες, ούτε μικρές παρέες μεταμφιεσμένων, ούτε ελιτίστικες προσεγγίσεις. Αλλαγή σημαίνει συλλογικότητα, αρχές, αξίες, πρόγραμμα, δημοκρατία. Αυτό που κρίνεται είναι αν είμαστε ακόμα κόμμα αρχών, αξιών. Αν είμαστε κόμμα ιστορικό και θεσμικό. Πρέπει να γίνει το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και της Παράταξης. Εκεί ξεκαθαρίζουμε την πολιτική μας πρόταση. Είμαστε η Προοδευτική Αριστερά. Να φτιάξουμε την νέα φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα ενωμένο, ανανεωμένο, σύγχρονο, ανοιχτό, μαζικό και λαϊκό. Πρέπει να εγγυηθούμε σήμερα, ότι το Συνέδριο θα γίνει με τρόπο ανοιχτό, μαζικό δημοκρατικό, συμμετοχικό. Με την μέγιστη δυνατή συσπείρωση του κόσμου μας, των κινήσεων και των ανθρώπων που θέλουν την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, με πολλούς νέους ανθρώπους, με όλες τις αναφορές μας στους δήμους, στις περιφέρειες, στους χώρους δουλειάς, στους επιστημονικούς συλλόγους, στα σωματεία, στο εργατικό κίνημα, στους νέους επιχειρηματίες.
Θάνος Μωραΐτης
Να γίνει ανοιχτό συνέδριο της παράταξης αλλά όχι ξανά το ίδιο λάθος με την Ελιά. Το ΠαΣοΚ είναι ο κορμός της δημοκρατικής παράταξης. Μορφώματα που θα υποδύονται την παράταξη δεν μπορεί να ξαναυπάρξουν επειδή απλά θα εξυπηρετεί κάποιους. Βαφτίσια με το ζόρι δεν γίνονται. Για μετεξέλιξη ο λόγος ανήκει στη βάση του ΠαΣοΚ. Ήρθε η ώρα να ακουμπήσουμε θέματα που καίνε: Ταυτότητα, θέσεις, στρατηγική, ηγεσία. Κάποιοι, πιστεύουν ότι μεταθέτοντας τις εξελίξεις θα έχουν ρόλο στο πολιτικό νταραβέρι της επόμενης ημέρας και ας έχει εξαϋλωθεί το σύμπαν γύρω τους. Οι ευθύνες θα επιμεριστούν σε όσους την κρίσιμη ώρα είτε τηρούσαν ισορροπίες, είτε έπαιζαν παιγνίδια, είτε φοβήθηκαν και σιώπησαν. Είναι αδιανόητο να πάμε για εκλογές χωρίς να έχουμε επανακαθορίσει την ιδεολογική μας ταυτότητα. Δεν πείθουμε κανέναν απλά επειδή αυτοπροσδιοριζόμαστε ως προοδευτικός πόλος. Οι τακτικισμοί μας βύθισαν και αυτοί θα μας βυθίσουν ακόμα περισσότερο αν δεν αλλάξουμε πορεία. Κάθε φορά βάζουμε όλο και πιο χαμηλά τον πήχη της κυβερνητικής συνεργασίας. Το ΠαΣοΚ γίνεται μονίμως μέρος του προβλήματος.
Κώστας ΣκανδαλίδηςΗ Ελιά δεν ήταν μια προσπάθεια που έπεσε στο κενό. Ήταν ένα βήμα, μια αξιόλογη προσπάθεια. Πρέπει να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει στην παράταξη αφενός γιατί έχουμε περάσει στη φάση των κυβερνήσεων συνεργασίας και αφετέρου επειδή υπάρχουν μπροστά μας πολιτικές εξελίξεις. Αν δεν συσπειρώσουμε τις δυνάμεις και τα πρόσωπα του χώρου πως θα επιβάλλουμε δημοκρατικές κυβερνήσεις; Για να μην συνεχίσει το γαιτανάκι ΠαΣοΚ ή Ελιά που προκαλεί διχασμό και απειλεί με διάσπαση τον χώρο, να αποφασίσουμε ότι: Το ΠαΣοΚ δεν διαλύεται, διατηρεί το όνομα, την ταυτότητα, τα σύμβολα του ακόμα και αν τεθεί θέμα αυτοδιάλυσης του θα αποφασίσει για αυτό η βάση. Το συνέδριο θα έχει νόημα αν συσπειρώσει τις δυνάμεις σε σχήμα συμπαράταξης. Η ειδοποιός διαφορά με την Ελιά είναι ότι θα το επιβάλλει η βούληση της βάσης και όχι αποφάσεις κορυφής. Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου θα ξεκινήσει τις διαδικασίες από τους δήμους και θα θέσει το χρονοδιάγραμμα.
Χρ. ΠρωτόπαπαςΣτις ευρωεκλογές σταθήκαμε όρθιοι και ας μην υποτιμούμε ότι η συμπαράταξη της Ελιάς προσέφερε θετικά σε αυτό. Μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε σημαντικές πρωτοβουλίες στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη διαπραγμάτευση. Για να φτάσουμε εκεί πρέπει να φτάσουμε με ψηλά το κεφάλι. Δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία. Και εμείς θα πρέπει να εκδηλώσουμε όλες τις πρωτοβουλίες μας για να δώσουμε το περιεχόμενο που πρέπει. Και να έχουμε υπόψιν μας ότι αν δεν βρεθούν οι 180 για την προεδρική εκλογή θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για πολιτικές εξελίξεις.
Και τότε θα πρέπει να μιλήσουμε με τους πολίτες για ο τι έχουμε μπροστά μας, για το νέο μοντέλο ανάκαμψης που επαγγελόμαστε. Για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Να διεκδικήσουμε τουλάχιστον την τρίτη θέση ώστε να έχουμε ενεργό ρόλο στις εξελίξεις ανεξάρτητα από το αν θα είμαστε στην κυβέρνηση η όχι. Τέλος, να πάμε με αποφασιστικότητα στην αυτοοργάνωση και στη δημιουργία εκ των κάτω της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που θα εκφράσουμε με το συνέδριο του φθινοπώρου.
Κατερίνα Μπατζελή
Το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος μας πρέπει να είναι «προκλητικά» ανοιχτό στις διεργασίες του και ριζοσπαστικό στις πολιτικές του θέσεις. Να ανατρέπει πρακτικές κομματολαγνείας, να αντισταθεί σε «νεοφώτιστους» σωτήρες, να ξεκαθαριστεί ότι δεν ψάχνουμε για «πεφωτισμένους» επικοινωνιακά αρχηγούς που θα μας οδηγήσουν στην αντίπερα όχθη. Να μην αναλωθεί το ΠαΣοΚ σε μια «εργαστηριακή» συγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Να υπάρξει μια ειλικρινής και διαφανής ιδρυτική διαδικασία όλα είναι ανοιχτά για όλους. Από τον αρχηγό μέχρι το απλό μέλος της μικρότερης οργάνωσης. Το διακύβευμα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τους πολίτες, να επανασυνδεθούμε μαζί τους με μια νέα κοινωνική συμφωνία με πραγματικούς όρους. Προτείνω διευρυμένη διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων για το συνέδριο, εκλογή του προέδρου και της Εκτελεστικής Επιτροπής από το συνέδριο, διαχωρισμό του προέδρου του Κινήματος από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Μιχάλης Καρχιμάκης
Η κεντρική πολιτική επιτροπή να δεσμευτεί και να αποφασίσει ότι η πολιτική και οργανωτική αυτονομία του ΠαΣοΚ δεν αμφισβητείται ούτε πριν ούτε μετά το συνέδριο της δημοκρατικής συμπαράταξης.
Το ΠαΣοΚ «δεν συγχωνεύεται δεν διαλύεται !δεν απορροφάται στις επιδιώξεις κανενός. Δεν μπορεί η προσφορά του και η συμβολή του στην ελληνική κοινωνία να εξοβελιστεί στην μαύρη τρύπα της ιστορίας
Να γίνει συνέδριο ΠαΣοΚ πρώτα και κύρια από οτιδήποτε άλλο, ένα συνέδριο που θα
αποτελέσει το κυρίαρχο όργανο και θα αποφασίσει για τα πάντα. Η ανασύνταξη της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης είναι πρωταρχικά ζήτημα περιεχομένου πολιτικών και συγκρούσεων ,διαδικασία συμμετοχής της βάσης και όχι εκλογικές συγκολλήσεις κορυφής. Να συγκληθεί τον Σεπτέμβρη η ΚΠΕ για να αποτιμήσει την πορεία ανταπόκρισης των άλλων δυνάμεων της δημοκρατικής συμπαράταξης.
Πάρις Κουκουλόπουλος
Πιστεύω ότι το συνέδριο της παράταξης πρέπει να πάρει το χαρακτήρα συνέλευσης ισότιμων αντιπροσώπων: Πιστοποιημένες διαδικασίες παντού. Ανοιχτό μητρώο μέχρι την τελευταία ημέρα. Μονοσταυρία παντού. Αντιπρόσωπος θα είναι οποίος συγκεντρώνει 20 σταυρούς και πάνω. Αντιπρόσωποι χωρίς σταυρούς είναι οι κ. Σημίτης, Παπανδρέου, Βενιζέλος και οι επικεφαλής κομμάτων και κινήσεων που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα (π.χ. Φ. Κουβέλης). Όλοι οι άλλοι ζητάμε 20 σταυρούς. Να γυρίσουμε όλοι στη βάση, να ζητήσουμε την εκλογή μας. Δηλαδή, 20 άνθρωποι στο εργοστάσιο, στο χωριό, συνταξιούχοι, άνθρωποι στο γραφείο, φίλοι της παράταξης στέλνουν τον αντιπρόσωπό τους. Μόνο έτσι ανταποκρινόμαστε στην κοινωνία. Αυτή είναι μία πρόταση ανατρεπτική. Ένα ειλικρινές και καθαρό κάλεσμα να πει η βάση πως θέλει την παράταξη. Να ξαναγυρίσουμε στη βάση, εκεί από όπου όλοι αρχίσαμε. Η βάση θα μας πει πως θέλει το κόμμα, και όχι οι μηχανισμοί, τα συμφέροντα και τα κανάλια.
Φίλλιπος Σαχινίδης
Στις ευρωεκλογές επιβεβαιώθηκε, για μια ακόμη φορά, ότι η πολιτική ισορροπία της χώρας είναι περισσότερο ασταθής από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία της μεταπολίτευσης. Η αποδυνάμωση της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας είναι που καθιστά ασταθές το πολιτικό μας σύστημα.
Η χώρα πήγε μπροστά κάθε φορά που η Σοσιαλδημοκρατία κατάφερνε να διαμορφώσει κοινωνικές πλειοψηφίες και να κινητοποιήσει κοινωνικό δυναμικό για να επιτευχθούν πολλοί από τους μεγάλους στόχους, που τέθηκαν στην μεταπολίτευση. Σήμερα τίθεται ως πρόταση να αρκεστεί η Σοσιαλδημοκρατία σε τρίτο ρόλο. Με ποια προοπτική; Με την προοπτική να μετεξελιχτεί σε ένα σταθερό αξεσουάρ κυβερνήσεων της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ ανάλογα με τις εξελίξεις; Αυτή δεν είναι πρόταση προοπτικής. Είναι πρόταση αυτοκατάργησης
Εδώ θα συμφωνηθούν όλα όσα είναι αναγκαία, ώστε να διασφαλιστεί ότι το ιδρυτικό συνέδριο θα είναι πραγματικά ανοικτό στην κοινωνία, γιατί τότε μόνο θα είναι αντιπροσωπευτικό. Αλλιώς δεν θα αφορά κανέναν. Ούτε καν εμάς. Ανοιχτό προσκλητήριο, ανοιχτό μητρώο, ανοιχτή ατζέντα.
Στο Συνέδριο αποφασίζουμε για τα πάντα, θέσεις, όνομα, σύμβολα, όλα τα όργανα με τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση από τη βάση. Επίσης, θα συμφωνήσουμε τους κανόνες για τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Αλλιώς θα χάσουμε την τελευταία μας ευκαιρία.
Αναγέννηση ή τέλος- δεν υπάρχει μέση λύση!
Εφη Χαλάτση
Αφού μένει το ΠαΣοΚ δεν μπορούμε να μιλάμε για ιδρυτικό συνέδριο. Πρέπει να μιλάμε με τις άλλες δυνάμεις του χώρου; Σαφώς και πρέπει γιατί το ΠαΣοΚ δεν εκφράζει σήμερα το σύνολο του χώρου. Για να υπάρχει ένας χώρος διαλόγου, να γίνει η συνδιάσκεψη του ΠαΣοΚ το φθινόπωρο, να αποσαφηνίσουμε το στίγμα μας, ποιες κοινωνικές δυνάμεις εκφράζουμε και μετά να καλέσουμε σε διάλογο. Αν προκύψει μια εκλογική συμπαράταξη να προχωρήσουμε αλλά επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μην καταλήξουμε σε αποτέλεσμα να περιφρουρήσουμε τον δικό μας χώρο.
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Πρέπει να πορευθούμε μαζί μέσα από ένα συνέδριο ενότητας και συνεννόησης, με ένα στόχο : την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης και την τοποθέτησή της σαν έναν απαραίτητο όσο και πρωταγωνιστικό πόλο των πολιτικών εξελίξεων στην χώρα , αλλά πρέπει να διαλέξουμε σύντροφοι…! Πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον μας ή παραφράζοντας τον Στέλιο Ράμφο αναφερόμενος στην αδυναμία της Ελλάδας να ακολουθήσει την Ευρωπαϊκή νεωτερικότητα εδώ και 2 περίπου αιώνες, «να διαλέξουμε Παρόν με όρους του Μέλλοντος και όχι του Παρελθόντος». Ας γίνουμε λοιπόν, εμείς οι ίδιοι στο ΠΑΣΟΚ γενεσιουργοί φορείς αυτού του μετασχηματισμού. Ας γίνουμε φορείς όμως παράλληλα, της Προοδευτικής Ενότητας που απαιτείται για να γεννηθεί και θεσμικά η νέα πολιτική δύναμη του χώρου της Κεντροαριστεράς.
Παύλος Γερουλάνος
Στην πολιτική δεν είσαι ότι δηλώσεις αλλά ότι πράξεις. Εμείς δηλώνουμε σοσιαλιστές, αλλά κάναμε πράξη ένα Ευρωπαϊκό νεο-φιλελεύθερο Μνημόνιο. Ένα οικονομικό σχέδιο αποπληρωμής των χρεών μας χωρίς σεβασμό στις Εθνικές μας ιδιαιτερότητες και στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Δεν θα ήμουν εδώ αν πίστευα ότι ο πολιτικός μας χώρος εκπροσωπεί μια μικρή ζώνη ισορροπιστικών απόψεων στην μάχη Αριστεράς – Δεξιάς. Εκπροσωπεί πιστεύω την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων προοδευτικών που πιστεύουμε σε ένα σοσιαλιστικό κέντρο που απομονώνει πολιτικά τις δυνάμεις των άκρων.
Ο λόγος που ιδρύθηκε η Ελιά είναι να κάνει τον κόσμο να ξεχάσει τα λάθη του ΠαΣοΚ. Πιστεύετε αλήθεια σύντροφοι ότι αν η ταμπέλα πίσω μας γράφει Δημοκρατική Παράταξη ο κόσμος θα μας βλέπει αλλιώς; Δεν μας φταίνε τα σύμβολα. Εμείς πορευόμαστε σωστά φταίει ο Ήλιος; Αν διώξουμε τοβ ήλιο καλύετρα να φύγουμε κι εμείς. Ο άλλος λόγος που συγκροτήθηκε η Ελιά είναι η αποπαπανδρεοποίηση του ΠαΣοΚ. Μόνο που δεν ξεφορτωνόμαστε έναν Παπανδρέου αλλά δύο. Στραπατσάρουμε ένα κόμμα σύμβολο. Εχουμε κάτι να το αντικαταστήσουμε; Το ΠαΣοΚ ιδρύθηκε χάριν του λαού και της πατρίδας. Η Ελιά χάριν της ηγεσίας και της κυβέρνησης. Χρειαζόμαστε ένα συνέδριο του ΠαΣοΚ, όχι βιαστικό και ανούσιο, βάζοντας πρώτα τις θέσεις, μετά τα πρόσωπα και μετά τα σύμβολα.
Νίκος Σαλαγιάννης
Το ΠαΣοΚ δεν είναι μπαταχτσής. Ποτέ δεν θα έμπαινε σε μια διαδικασία να αποφύγει τα χρέη που συσσώρευσε. Αναγνωρίζει τα χρέη, μεγάλα χρέη, ασυλλόγιστα χρέη σε μια ασυλλόγιστη περίοδο. Παραχωρούμε όλη την κρατική χρηματοδότηση στις τράπεζες. Το 2011 το κράτος επιχορηγούσε τα κόμματα με 55 εκατ ευρώ, το 2014 το ποσό που έχουν τα κόμματα είναι μειωμένο κατά 85%. Έχει λοιπόν τραγικά μειωθεί η επιχορήγηση των κομμάτων. Ό,τι μας αναλογεί λοιπόν ως κρατική χρηματοδότηση πάει στις τράπεζες.Μπορούμε ως οργανισμός με τα δικά μας έξοδα να αντέξουμε; Πρώτη φορά σε πολιτικό συμβούλιο συζητήσαμε τα οικονομικά του κόμματός μας. Η μοναδική μας ελπίδα είναι να περιορίσουμε στο 5% τα έξοδά μας. Στο 3% καταφέραμε να τα περιορίσουμε με δραματικές περικοπές που αφορούσαν και τους εργαζόμενους του ΠαΣοΚ.
Δημήτρης Κρεμαστινός
Ας πω κάποια πράγματα που δεν έχουν λεχθεί. Ένα μεγάλο μπράβο εύγε στο Απόστολο Κακλαμάνη που καυτηρίασε σημαντικά θέματα. Να κάνω έκκληση στον Ευάγγελο Βενιζέλο να καλέσει τους 2 πρώην πρωθυπουργούς στην επόμενη συνεδρίαση. Έχουν υποχρέωση στους ανθρώπους που τους τίμησαν να είναι εδώ όπως και εμείς. Αυτή είναι υποχρέωση – να σεβαστούν στους ανθρώπους που τους τίμησαν. Εμείς εδώ έχουμε μια ιστορία. Η ιστορία μας λέγεται δημοκρατική παράταξη αρχίζει με τον Τρικούπη και συνεχίζει σε εμάς. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αν τον ρώταγες γιατί υπάρχει το ΠαΣοΚ σου απαντούσε γιατί αισθανόταν απογοητευμένος από όσους εκπροσωπούσαν την δημοκρατική παράταξη. Ο Ανδρέας έκανε το ΠαΣοΚ και το ΠαΣοΚ έκανε τη Δημοκρατική Παράταξη. Ο Παπανδρέου έφτιαξε τη Δημοκρατική Παράταξη και την ονόμασε ΠΑΣΟΚ. Και εμείς τώρα ερχόμαστε να δώσουμε ένα άλλο όνομα; Ας προβληματιστεί ο καθένας από εμάς.