Το Λάουθ τιμά τον Ανδρέα Κάλβο

Τη μνήμη του Ανδρέα Κάλβου γιόρτασαν Βρετανοί και Ελληνες στο Λάουθ της Μεγάλης Βρετανίας στις 21 Ιουνίου.


Η πλάκα Σεφέρη στο Μουσείο του Λάουθ

Τη μνήμη του Ανδρέα Κάλβου γιόρτασαν Βρετανοί και Ελληνες στο Λάουθ της Μεγάλης Βρετανίας στις 21 Ιουνίου. Η πόλη στην οποία έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο ζακύνθιος ποιητής πραγματοποίησε αφιέρωμα στον διακεκριμένο ξένο δημότη της στη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκε στο Μουσείο του Λάουθ η έκθεση «Andreas Kalvos – George Seferis: Two Greek Poets in Louth», την οποία επιμελήθηκε η Βικτωρία Σολομωνίδου, σύμβουλος Μορφωτικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ποιητής των Ωδών είχε γνωρίσει την κατά είκοσι χρόνια νεότερή του Βρετανή Καρλότα Ογκάστα Γουάνταμς στην Κέρκυρα, όταν εκείνη εργαζόταν σε σχολείο θηλέων στο νησί, και το 1852 την ακολούθησε στην Αγγλία. Παντρεύτηκαν στις 5 Φεβρουαρίου του 1853 και έζησαν στο Λονδίνο ως το 1865, διευθύνοντας ένα σχολείο θηλέων στην προνομιούχο συνοικία του Μέιντα Βέιλ στο Δυτικό Λονδίνο. Μετακόμισαν στο Λάουθ στα τέλη του 1865, όπου η Καρλότα ανέλαβε τη διεύθυνση ενός σχολείου θηλέων. Ο Κάλβος πέθανε εκεί το 1869 και η σύζυγός του το 1888.
Στη διάρκεια των εφετινών εορτασμών έγιναν τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας Κάλβου που είχε τοποθετηθεί από τον Γιώργο Σεφέρη στον τάφο του Κάλβου, στην εκκλησία της Αγίας Μαργαρίτας στο Κέντινγκτον, το 1960, με την ευκαιρία της ανακομιδής των οστών του ζεύγους Κάλβου στη Ζάκυνθο. Η πλάκα θα εκτίθεται μόνιμα στο Μουσείο του Λάουθ, το οποίο αποφάσισε να φιλοξενεί μόνιμα και την έκθεση, για τους σκοπούς των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του. Το αφιέρωμα αποτέλεσε μέρος του τοπικού ετήσιου φεστιβάλ Zero Degrees Festival 2014 και διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τη ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στο πλαίσιό του πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο κενοτάφιο των Κάλβων στο Κέντινγκτον. Το μνημείο Κάλβου συντηρήθηκε από ντόπιο λιθοξόο και μεταφέρθηκε, όπως σχολίασε η Βικτωρία Σολομωνίδου, σε «εξαιρετική θέση, στο μονοπάτι που περνούσαν για τη βόλτα τους ο Κάλβος με τη γυναίκα του Καρλότα».
Οι γιορτές για τον Κάλβο όμως δεν σταματούν εδώ. Προγραμματίζεται ημερίδα το 2015, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την άφιξή του στο Λάουθ, ενώ μαθαίνουμε ότι ο δήμαρχος της πόλης σχεδιάζει να δώσει το όνομα του Κάλβου σε έναν από τους δρόμους της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.