ΒΒC: Παλαιστίνιος «Δαυίδ» εναντίον ισραηλινού «Γολιάθ»

Σε μάχη ενός «Δαυίδ» με έναν «Γολιάθ» εξελίσσεται η αιματηρή σύγκρουση του ισραηλινού στρατού με τις παλαιστινιακές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπως σημειώνει σχετικό άρθρο του BBC, που επισημαίνει πως το οπλοστάσιο των δύο αντιπάλων είναι δυσανάλογο.

Σε μάχη ενός «Δαυίδ» με έναν «Γολιάθ» εξελίσσεται η αιματηρή σύγκρουση του ισραηλινού στρατού με τις παλαιστινιακές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπως σημειώνει σχετικό άρθρο του BBC, που επισημαίνει πως το οπλοστάσιο των δύο αντιπάλων είναι δυσανάλογο.

«Η μάχη ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ και τις στρατιωτικές πτέρυγες της Χαμάς και των υπολοίπων παλαιστινιακών οργανώσεων στην Λωρίδα της Γάζας είναι μια κλασική ασύμμετρη σύγκρουση, αφού ο εξοπλισμός και το οπλοστάσιο των δυο πλευρών δεν συγκρίνονται», τονίζει ο Τζόναθαν Μάρκους, στρατιωτικός και διπλωματικός αναλυτής που βρίσκεται στο Τελ Αβίβ για λογαριασμό του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου.
Η σύγκριση δείχνει ότι το παλαιστινιακό οπλοστάσιο υπολείπεται σημαντικά του αντίστοιχου ισραηλινού. «Η Χαμάς διαθέτει αρκετές ρουκέτες απλού τύπου, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι σοβιετικής προέλευσης και από την πολυκαιρία έχει μειωθεί το βεληνεκές τους. Επίσης, υπάρχουν εκατοντάδες ρουκέτες Grad με εμβέλεια από 20 έως 50 χιλιόμετρα καθώς και ρουκέτες Qassam με μια εμβέλεια από περίπου 10 έως 15 χιλιόμετρα. Οι Παλαιστίνιοι διαθέτουν και πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς τύπου Fajr-5. Ο Fajr-5 είναι 6,5 μέτρα σε μήκος, και έχει μια εμβέλεια έως και 75 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ να βρίσκονται στην ακτίνα δράσης του, όμως ο χειρισμός του είναι δύσκολος, ενώ χρειάζεται και καμουφλάζ από τα εχθρικά μάτια, καθώς πρέπει η βάση εκτόξευσης του πρέπει να είναι τοποθετημένη από πριν σε κρυμμένα σημεία. Τέλος, υπάρχουν και οι νέοι πύραυλοι μακρού βεληνεκούς, που εγκαινιάστηκαν σε αυτή τη τελευταία σύγκρουση, οι συριακής κατασκευής Μ-302 Khaibar με βεληνεκές μέχρι 160 χλμ., δηλαδή μέχρι και την παραλιακή πόλη Χάιφα», τονίζει το άρθρο.
Αναφέρεται επίσης στις στρατιωτικές κι αμυντικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ. Η ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ είναι καλά προστατευμένη από το «Σιδερένιο Θόλο», το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας της χώρας που αναχαιτίζει πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς και βλήματα πυροβολικού που εκτοξεύονται από αποστάσεις 4 έως 70 χιλιομέτρων. Το σύστημα αποτελείται από κινητές μονάδες εκτόξευσης πυραύλων και είναι τόσο εξελιγμένο, ώστε εντοπίζει και χτυπά μόνο τις ρουκέτες που κατευθύνονται προς κατοικημένες περιοχές, ενώ «αγνοεί» όσες κατευθύνονται σε ανοιχτούς χώρους.
«Ωστόσο ο Θόλος δεν είναι ικανός να αποκρούσει σε ποσοστό 100% τις ρουκέτες που εκτοξεύονται προς το μέρος του. Για παράδειγμα, ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε πως από τους 255 πύραυλους που έχουν εκτοξευθεί εναντίον του Ισραήλ από τις αρχές των πολεμικών επιχειρήσεων πριν από λίγες μέρες, μόνο οι 71 έχουν αναχαιτιστεί πλήρως από το αντιπυραυλικό σύστημα», σημειώνει ο Μάρκους.
Και καταλήγει: «πάντως για όσο διάστημα ο Σιδερένιος Θόλος καταφέρνει κι αποκρούει επιτυχημένα τις ρουκέτες, υπερασπιζόμενος τον ισραηλινό πληθυσμό, η ύπαρξη του θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τον περιορισμό της κρίσης».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.