Η τεχνολογία αναγνώρισης νοητικών εντολών αρχίζει να βγαίνει από τα εργαστήρια στην αγορά: βρετανική εταιρεία παρουσίασε μια εφαρμογή που συνδέει το Google Glass με φορετούς ηλεκτροεγκεφαλογράφους, δίνοντας στο χρήστη τη δυνατότητα να τραβά φωτογραφίες με τη δύναμη της σκέψης.
Η νεοσύστατη This Place, με έδρα το Λονδίνο, προσφέρει δωρεάν το λογισμικό MindRDR για να κεντρίσει το ενδιαφέρον προγραμματιστών που θα μπορούσαν να αναπτύξουν νέες εφαρμογές.
Η εφαρμογή επιτρέπει τη σύνδεση των ηλεκτρονικών γυαλιών της Google με ένα άλλο γκάτζετ, τον «βιοαισθητήρα» Neurosky, κόστους 71 λιρών (90 ευρώ). Η φορετή, ελαφριά συσκευή περιλαμβάνει ηλεκτρόδια που ακουμπούν στο κεφάλι και διαβάζουν εγκεφαλικά σήματα που σχετίζονται με την αυτοσυγκέντρωση.
Για να τραβήξει φωτογραφίες και να τις ανεβάσει στο Twitter, ο χρήστης πρέπει να εστιάσει τη σκέψη του μέχρι να μετακινηθεί μια λευκή γραμμή που εμφανίζεται στην οθόνη του Glass.
Αβολο σύστημα, χρήζει περαιτέρω βελτίωσης
Το σύστημα είναι όμως κάπως «άβολο» και αποτελεί ένα «υποτυπώδες βιώσιμο προϊόν, ένα πρώτο βήμα που θα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω», όπως σχολιάζει ρεπόρτερ του TechCrunch που παρακολούθησε επίδειξη της τεχνολογίας στα γραφεία της This Place.
Οι συσκευές ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG) που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά χρησιμοποιούνται κυρίως σε παιχνίδια, ενώ ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται σε έρευνες για το νοητικό έλεγχο υπολογιστών και προσθετικών μελών είναι πολύ ακριβότερος και ογκώδης.
Η τεχνολογία όμως προχωρά γρήγορα και η This Place αισιοδοξεί ότι το λογισμικό της θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο μέλλον από χειρουργούς ή ασθενείς με κινητικά προβλήματα.
«Παρόλο που οι σημερινές δυνατότητες του MindRDR περιορίζονται στη λήψη και την ανάρτηση φωτογραφιών, οι προοπτικές της «τηλεκίνησης» στο Google Glass είναι απεριόριστες» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο BBC.
Η Google, από την πλευρά της, διευκρίνισε ότι δεν έχει γνώμη για το MindRDR, ούτε το προσφέρει μέσω του app store του Glass, καθώς μέχρι σήμερα δεν το έχει δοκιμάσει.
«Φυσικά μας ενδιαφέρει να ακούμε για νέες εφαρμογές του Glass και έχουμε ήδη δει καταπληκτικές ερευνητικές προσπάθειες σε μια ποικιλία ιατρικών πεδίων, από τη χειρουργική μέχρι τη νόσο του Πάρκινσον» είπε εκπρόσωπός της στο BBC.