Συνεχίστηκε στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βουλής η αντιπαράθεση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της αναπληρώτριας υπουργού, Φώφης Γεννηματά, σχετικά με την ενημέρωση της Βουλής για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, το οποίο συναποφασίστηκε με την τρόικα.
Η κ. Γεννηματά δήλωσε πρόθυμη να ενημερώσει την Επιτροπή της Βουλής σχετικά με τα θέματα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, επέμεινε ωστόσο στην αρχική της θέση πως ενημέρωση επί των λεπτομερειών του σχεδίου αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ μπορούν να έχουν οι ενδιαφερόμενοι βουλευτές μονάχα στο γραφείο της στο υπουργείο, για λόγους εθνικής ασφάλειας.
«Ένα σχέδιο που το μαθαίνει η τρόικα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κλπ, θεωρούμε ότι είναι ντροπή να είναι απόρρητο από τη Βουλή» επέμεινε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Χατζηλάμπρου.
Υπέρ του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει η σχετική ενημέρωση σε κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση στη Βουλή είχε ταχθεί προηγουμένως από πλευράς ΝΔ ο πρώην υπουργός Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ενώ στο πλευρό της κ. Γεννηματά στάθηκε ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλος, ο οποίος υποστήριξε πως «το όριο της εθνικής ασφάλειας προσδιορίζεται από όλο τον Κοινοβουλευτισμό, από όλες τις Αρχές, από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής, ακόμα και από την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».
Κατά τα άλλα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο προβλέπει και την εθελούσια έξοδο προσωπικού των ΕΑΣ, υπερψηφίστηκε σήμερα και επί των άρθρων, με τη ΔΗΜΑΡ να αίρει τις επιφυλάξεις της, κατόπιν της ακρόασης των εκπροσώπων των εργαζομένων- κάτι που συνέβη και με τον εκπρόσωπο των ανεξάρτητων βουλευτών, Μάρκο Μπόλαρη.
Πράγματι, οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ προέταξαν στην πλειοψηφία τους την ανάγκη επιβίωσης της επιχείρησης έναντι της διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, αν και διευκρίνισαν πως το σχέδιο αναδιάρθρωσης ή το τελικό οργανόγραμμα δεν τους έχει ανακοινωθεί.
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του εργοστασίου του Υμηττού, Π. Δούκας, δήλωσε σύμφωνος με το πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων, «ως ένα ενδιάμεσο σχέδιο διάσωσης της εταιρείας, το οποίο όμως προϋποθέτει ότι στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει και στήριξη από όλες τις πλευρές».
Την έντονη δυσφορία της για τις εθελούσιες αποχωρήσεις εξέφρασε η εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων των ΕΑΣ, Ελένη Νίκου: «Με βίαιο τρόπο βγαίνουν οι υπάλληλοι στη σύνταξη, χωρίς να έχει εξασφαλισθεί εάν σε έναν χρόνο που θα συνταξιοδοτηθούν θα ισχύουν οι σημερινές διατάξεις» παρατήρησε.
«Ό,τι γνωρίσαμε από το περίφημο σχέδιο αναδιάρθρωσης είναι το κλείσιμο του εργοστασίου της Κύμης, το κλείσιμο δύο εγκαταστάσεων, της Μάνδρας και της Ελευσίνας και το σχέδιο για την εθελούσια έξοδο που μειώνει τις θέσεις κατά 260 σε σύνολο 760 εργαζομένων».