Κοινή προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της υπουργικής Απόφασης για τη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου καταθέτουν από κοινού η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας), η ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
Με τη προσφυγή, ζητούνται ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή αναστολή της απόφασης. Οι τρεις οργανώσεις επισημαίνουν ότι η Υπουργική Απόφαση χρησιμοποιεί σαν πρόσχημα την ανάπτυξη του τουρισμού, ενώ στη πραγματικότητα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και των ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων, που με «όχημα» τις «ελεύθερες Κυριακές», θα σβήσουν από τον χάρτη τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του Εμπορίου, οι οποίες αποτελούν το 95% και απασχολούν πάνω από το 80% των εργαζομένων.
Τονίζουν επίσης, πως η απόφαση αυτή όχι μόνο δεν ενισχύει τον ανταγωνισμό αλλά αντιθέτως τον καταστρατηγεί εξόφθαλμα σε βάρος των μικρών και σε όφελος των μεγάλων, ενώ ταυτόχρονα καταστρέφει ουσιαστικά τις τοπικές αγορές, μεταφέροντας τζίρο και κατανάλωση σε επιλεγμένες περιοχές και σε επιλεγμένα καταστήματα.
Επιπλέον, οδηγεί στο κλείσιμο ακόμα περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη μείωση των θέσεων απασχόλησης στον κλάδο, αυξάνοντας τα ήδη δραματικά ποσοστά ανεργίας.
Σημειώνουν ότι με την απόφαση αυτή διαλύονται περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και οδηγούνται σε ανεξέλεγκτες και ακραίες καταστάσεις ευελιξίας με φθηνή κακοπληρωμένη εργασία ή/και αδήλωτη απασχόληση.
Εκτιμάται ότι πρόκειται για μια πράξη απόλυτα εχθρική κατά των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων που παρακάμπτει αντιδημοκρατικά τις οργανώσεις τους, τους παραγωγικούς φορείς και τις εκλεγμένες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις.
Αυτή η Υπουργική Απόφαση, υπογραμμίζουν ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΟΙΥΕ, προαναγγέλλει ότι από την επόμενη χρονιά, θα υπάρξει η πλήρης, παντελώς «ελεύθερη» και χωρίς όρια λειτουργία κατά τις Κυριακές όλων των καταστημάτων, όλες τις Κυριακές του χρόνου, σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει αποδώσει στις άλλες αγορές που έχει εφαρμοστεί και με αυτό το σκεπτικό δοκιμάζεται και στην ελληνική αγορά.
«Σε έναν χρόνο θα επανεξεταστεί η αποτελεσματικότητά του και αν τελικά αποδειχθεί ότι απέδωσε και στη δική μας αγορά τα αναμενόμενα, τότε είναι πιθανό να επεκταθεί σε όλη τη χώρα» συνέχισαν τα ίδια στελέχη σε συνομιλία τους με δημοσιογράφους.