Στην πραγματικότητα, όπως εκτιμούν στη Λευκωσία, οι τούρκοι δεν θέλουν λύση του κυπριακού. Επιδιώκουν τη δημιουργία δύο κρατών και επιζητούν ένα δυσλειτουργικό μόρφωμα στο οποίο παρόμοιό του δεν υπάρχει σε κανένα κράτος στον κόσμο. Αυτό αποκαλύπτεται από τα τουρκικά έγγραφα που έχουν κατατεθεί στις διαπραγματεύσεις και που προκαλούν τον έντονο προβληματισμό της ελληνικής πλευράς.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδης έρχεται στην Αθήνα στο τέλος του μήνα για τη χάραξη μίας νέας στρατηγικής για το κυπριακό με πλήρη αξιοποίηση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δεδομένο ότι η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς προωθούν λύσεις που μόνον τα συμφέροντά τους εξυπηρετούν.
Το πιο εξοργιστικό (όπως φαίνεται και στα τουρκοκυπριακά έγγραφά ) είναι ότι οι τούρκοι δεν δέχονται πλέον ότι υπάρχουν έποικοι στα κατεχόμενα και επιμένουν ότι δήθεν έχουν ενσωματωθεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Κάνουν μάλιστα διαχωρισμό ανάμεσα στους υπηκόους του ψευδοκράτους, που θεωρούν ότι θα πρέπει να καταστούν αυτοδικαίως υπήκοοι της ενωμένης Κύπρου και τους λοιπούς κατοίκους των κατεχομένων, των οποίων το καθεστώς θα εξελιχθεί με βάση το νόμο περί ιθαγένειας.
Τα έγγραφα και της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά και των τουρκοκυπρίων αποκαλύπτει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» κάνοντας μία σύγκριση των δύο προτάσεων που στην ουσία δεν οδηγούν πουθενά. Η τουρκοκυπριακή πλευρά επιχειρεί μάλιστα να παρακάμψει το ισχυρότερο θέμα των διαπραγματεύσεων, αυτό του εδαφικού (που περιλαμβάνει και την επιστροφή της Αμμοχώστου) λέγοντας ότι θα πρέπει να συζητηθεί μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, καθότι είναι θέμα που θα προκαλέσει αναστάτωση στον πληθυσμό. Το ίδιο επιθυμεί να γίνει και με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, με την προϋπόθεση να συζητηθεί μόνο στο πλαίσιο πολυμερούς διάσκεψης, με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων.
Όσον αφορά την διακυβέρνηση και την εκτελεστική εξουσία, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση προτείνει ότι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος θα προέρχονται από διαφορετικές συνιστώσες πολιτείες και ότι ο κάθε πολίτης της ενωμένης Κύπρου θα μπορεί να είναι υποψήφιος για μια από αυτές τις θέσεις και ότι ακόμα ο πρόεδρος θα εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία με απόλυτη πλειοψηφία (50% συν 1 ψήφοι), οι τουρκοκύπριοι έχουν εντελώς διαφορετική πρόταση με έντονο το στοιχείο του διαχωρισμού του κράτους. Προτείνουν η προεδρία να αποτελείται από δύο μέλη, έναν ελληνοκύπριο και έναν τουρκοκύπριο, τα οποία θα εναλλάσσονται εκ περιτροπής στη θέση του προέδρου με αναλογία 4:2. Το ελληνοκυπριακό μέλος της προεδρίας θα εκλέγεται από την ελληνοκυπριακή κοινότητα και το τουρκοκυπριακό από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, μέσω ξεχωριστών και παράλληλων εκλογών.