Υπομονή τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα πρέπει να κάνει ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης για να κλείσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε σχέση με τον τρόπο κάλυψης του όποιου δημοσιονομικού κενού της επόμενης διετίας. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι η συμφωνία με την τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2015 προϋποθέτει από τη μία πλευρά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών stress tests στα οποία συμμετέχουν οι τέσσερις εγχώριοι συστημικοί όμιλοι (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank) και από την άλλη τη νέα ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία θα οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Οπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, μόνο αφού πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα παραπάνω δεδομένα θα είναι σε θέση η τρόικα να συζητήσει για το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής των επόμενων ετών. Για παράδειγμα, σημειώνουν σχετικά, δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή συζήτηση για τον επανακαθορισμό των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα προτού ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του τμήματος του δημοσίου χρέους που διακρατείται από τον επίσημο τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν έχει δεχθεί επισήμως τουλάχιστον αυτό το αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο δεν θα απέκλειε εκ των προτέρων μία τέτοια κουβέντα, «υπό την προϋπόθεση ότι τα νούμερα βγαίνουν». Οπως εξηγούν πηγές που έχουν εικόνα της στρατηγικής που θέλει η τριμερής των δανειστών να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, η έξοδος στις αγορές με τις εκδόσεις νέων ομολόγων τα επόμενα τρίμηνα από το Ελληνικό Δημόσιο είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να συνεχιστεί η υποχώρηση των αποδόσεων.
Σε σχέση με τα κεφάλαια που βρίσκονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ύψους 11 δισ. ευρώ, πηγές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι αυτά είναι χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων και θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο στην περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες δεν καταφέρουν να ανακεφαλαιοποιηθούν με ίδια μέσα μετά τα ευρωπαϊκά stress tests, εφόσον φυσικά προκύψουν νέες ανάγκες.
Αναφορικά με τη στρατηγική περαιτέρω μείωσης της εξάρτησης του εγχώριου τραπεζικού κλάδου από τους μηχανισμούς χρηματοδότησης της ΕΚΤ, τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα θέμα που εξετάζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την τρόικα. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Ευρωτράπεζα δεν πρόκειται να «τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια» των πιστωτικών ιδρυμάτων, πιέζοντας άμεσα για την επιστροφή της σχετικής στήριξης. Ωστόσο, προσθέτουν ότι απαιτούνται από τις τράπεζες ρεαλιστικά πλάνα σταδιακής μείωσης του δανεισμού τους, η οποία θεωρούν ότι είναι εφικτή μέσω της επανασύνδεσης με τις αγορές, που έχει ήδη ξεκινήσει.
Σε σχέση με τις κρατικές εγγυήσεις μέσω των οποίων οι τράπεζες αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ και λήγουν στο β’ τρίμηνο του 2015, τονίζουν ότι η εγχώρια νομισματική αρχή αναζητεί εναλλακτικά σενάρια για τη δημιουργία νέων εξασφαλίσεων αποδεκτών από το ευρωσύστημα. Προσθέτουν πάντως με νόημα πως δεν θα επιθυμούσαν την αύξηση των εκδόσεων εντόκων γραμματίων από το Ελληνικό Δημόσιο, προς κάλυψή τους από τις τράπεζες, διότι σε αυτή την περίπτωση θα πρόκειται για έμμεση κρατική στήριξη από την ΕΚΤ.
HeliosPlus