Χατζηδάκης: Σκέφθηκα να παραιτηθώ με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ

Την Τετάρτη 9 Ιουλίου ο βουλευτής της Ν.Δ., μίλησε στον Βήμα fm για τη θητεία του στο υπουργείο Ανάπτυξης, τη ΔΕΗ και τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Την Τετάρτη 9 Ιουλίου ο βουλευτής της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης μίλησε στον Βασίλη Χιώτη για τη θητεία του στο υπουργείο Ανάπτυξης, τη ΔΕΗ και τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.{{{ audio1 }}}

Για τη θητεία του στο υπουργείο Ανάπτυξης

«Είναι για μένα εξίσου σεβαστές και οι δύο αποφάσεις του πρωθυπουργού, τόσο αυτή που με έβαλε στην κυβέρνηση όσο και η πρόσφατη (του ανασχηματισμού). Καθένας από εμάς που είναι στο δημόσιο βίο ασφαλώς κάνει και λάθη. Προσωπικά, θεωρώ όμως ότι τόσο στο υπουργείο Ανάπτυξης όσο και στα υπόλοιπα υπουργεία έγινε μια πολύ σημαντική δουλειά και μπήκαν θεμέλια, κάτι που απαιτούσε και συγκρούσεις για να γίνουν μεταρρυθμίσεις, οπότε έπρεπε να πληρώσουμε και ένα κόστος της σύγκρουσης με διάφορες κοινωνικές ομάδες. Δεν μπορούσαμε, όμως, να κάνουμε αλλιώς. Δεν είμαστε φακίρηδες και με ένα μαγικό τρόπο να προχωρήσουμε τα πράγματα χωρίς την παραμικρή αντίδραση.

Εκεί που οι αντιδράσεις πήραν διαστάσεις ήταν στο θέμα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και του υπαίθριου εμπορίου. Είχαμε το θέμα των βιβλίων, το οποίο δεν συζητήθηκε πολύ, αλλά ήταν εστία τριβών, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που έφερε τριβές με τους φαρμακοποιούς και το θέμα του γάλακτος, με το οποίο διαφωνούσε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και κάποιοι βουλευτές.

Ήταν μια μνημονιακή υποχρέωση που υπήρχε πριν πάω στο υπουργείο. Έτσι το βρήκα και το προχωρήσαμε, αλλά ανεξαρτήτως του αν ήταν ή όχι μνημονιακή δέσμευση ή αν το ήθελε ή όχι η τρόικα ή αν κυβέρνηση μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ως αντιστάθμισμα για να μην περάσουν άλλα μέτρα, τα μέτρα αυτά ήταν χρήσιμα, διότι βοηθούσαν να ανοίξουν αγορές, να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και να υπηρετήσουμε το συμφέρον των καταναλωτών. Βεβαίως, έκλεψε την παράσταση το γάλα και το δεύτερο ημίχρονο ήταν οι λαϊκές αγορές, όπου υπήρξε μεγαλύτερη οξύτητα και εκεί πράγματι σκέφθηκα μήπως υπήρχε λόγος να παραιτηθώ, διότι οι ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης όχι όπως τις σκεφθήκαμε απλά, αλλά όπως τις καταθέσαμε στη Βουλή, δεν πέρασαν, διότι υπήρχε αντίδραση. Ξέραμε εκεί ότι από την αρχή δεν θα λειτουργήσουν αυτές οι ρυθμίσεις και έτσι σκέφθηκα μήπως παραιτηθώ, αλλά δεν το έκανα, διότι θεώρησα ότι θα μπορούσε να παρεξηγηθεί η στάση μου και να θεωρηθεί ότι ήθελα να περάσουν όλα από την εργαλειοθήκη και ότι ένας υπουργός κάνει του κεφαλιού του και δεν λογαριάζει ότι υπάρχει ισορροπία δυνάμεων στη Βουλή και επιπλέον πλησίαζαν οι ευρωεκλογές, οπότε πίστευα ότι μια παραίτησή μου δεν θα έκανε καλό στην κυβέρνηση και θεώρησα ότι αυτό δεν έπρεπε να συμβεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τη μη μεταρρύθμιση του γάλακτος θα τη χρεωθώ εγώ ή ο κ. Σκορδάς ή το υπουργείο Ανάπτυξης. Δεν ήταν δική μας ρύθμιση αυτή που πέρασε.»

Για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τη ΔΕΗ

«Τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό. Δίνεται η δυνατότητα, εάν το θέλουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, αν το θέλουν, να είναι ανοιχτά τα καταστήματά τους 52 Κυριακές το χρόνο. Κάποιοι πνίγονται σε μια κουταλιά νερό. Η ίδια η αγορά θα δώσει τις απαντήσεις και είναι ένα μέτρο πιλοτικό που θα δούμε για ένα χρόνο πώς λειτουργεί. Αν λειτουργήσει, θα πάμε μπροστά. Αν όχι, θα βγάλει η κυβέρνηση τα συμπεράσματά της μαζί με τους φορείς. Υπάρχει φόβος για το καινούργιο σε ορισμένους. Είναι ένα μέτρο που εξυπηρετεί τους καταναλωτές και τον τουρισμό και είμαστε μια χώρα τουριστική. Γιατί να μην εξυπηρετούνται οι τουρίστες; Και είδα χθες ένα μήνυμα στο Twitter ότι τουρισμός υπάρχει μόνο το καλοκαίρι. Από πού βγαίνει αυτό; Το χειμώνα, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη δεν μπορούν να γίνουν πόλεις που έχουμε τουρισμό το Σαββατοκύριακο, αυτό το citybreak; Πώς θα εξυπηρετήσουμε τον τουρισμό με κλειστά καταστήματα; Γιατί στην Κωνσταντινούπολη είναι ανοιχτά; Γιατί στη Λευκωσία είναι ανοιχτά; Πρέπει να στηρίξουμε αυτό το μέτρο και το στηρίζω είτε είμαι μέλος της κυβέρνησης είτε δεν είμαι και στηρίζω κάθε διαρθρωτική αλλαγή, όπως αυτή με τη μικρή ΔΕΗ. Μπράβο στην κυβέρνηση που προχωρεί προς αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να έχουμε πλήρως απελευθερωμένη αγορά ενέργειας, για να υπάρξουν και μεγαλύτερα οφέλη στην οικονομία. Όταν όλη η Ευρώπη πάει προς μια κατεύθυνση και εμείς προς μια άλλη, το πιθανότερο είναι ότι εμείς έχουμε κάνει κάποια λάθη και οι άλλοι το σωστό.»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.