Κρίση αξιοπιστίας για τους γερμανούς Πράσινους

Σε μια πρωτοφανή κρίση (αν)αξιοπιστίας έχει περιπέσει εδώ και περίπου έναν μήνα το θεωρητικώς ανεκτικό, ευαίσθητο σε κοινωνικά ζητήματα και αριστερών/κινηματικών καταβολών κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας.

Σε μια πρωτοφανή κρίση (αν)αξιοπιστίας έχει περιπέσει εδώ και περίπου έναν μήνα το θεωρητικώς ανεκτικό, ευαίσθητο σε κοινωνικά ζητήματα και αριστερών/κινηματικών καταβολών κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας. Αφορμή για ένα «τσουνάμι» κριτικής που υψώθηκε ήταν το ατόπημα στο οποίο υπέπεσε ένα από τα στελέχη της παράταξης στο Βερολίνο. Ο Πράσινος Χανς Πάνχοφ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου του προαστίου Κρόιτσμπεργκ, τάχθηκε υπέρ της βίαιης απομάκρυνσης από το εγκαταλειμμένο σχολείο Γκέρχαρντ Χάουπτμαν 40 μεταναστών αφρικανικής καταγωγής που απειλούσαν ότι θα πέσουν από το κτίριο αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης εκείνων που ζητούν άσυλο από τη Γερμανία.
Οπως επισημαίνει το «Spiegel», «για πολλούς υποστηρικτές του κόμματος, αυτό ήταν ένα λάθος για το οποίο κάποιος θα έπρεπε να λογοδοτήσει. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και αφού πρώτα είχε δοθεί μια λύση στο πρόβλημα (έπειτα από πολλές ημέρες διαπραγματεύσεων βρέθηκε τελικά μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των μεταναστών και της αστυνομίας του Βερολίνου), έσπευσε να κάνει δηλώσεις ο επικεφαλής των Πρασίνων στο Βερολίνο Ντάνιελ Βέσενερ, ο οποίος έμοιαζε να έχει κυριευθεί από το άγχος. «Αυτή είναι όντως μια πολύ δύσκολη κατάσταση για το κόμμα μου, αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουν πως όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μετανάστες, τότε τα όρια είναι πολύ λεπτά λόγω του νόμου και διαφόρων άλλων παραγόντων. Εμείς οι Πράσινοι πρέπει να αναλογιστούμε πολύ σοβαρά τα λάθη που κάναμε στον χειρισμό της υπόθεσης αυτής» δήλωσε ο Βέσενερ, προσπαθώντας να ανασκευάσει την προηγούμενη δήλωσή του για «χρήση ακόμη και βίας» προκειμένου να εκκενωθεί το κτίριο από τους μετανάστες καταληψίες.
Νέο υβριστικό σύνθημα στους τοίχους


Αλλά το κακό είχε ήδη γίνει: στους τοίχους της συγκεκριμένης βερολινέζικης συνοικίας ένα νέο σύνθημα εμφανίστηκε με σπρέι δίπλα στα ήδη γνωστά και οργισμένα, όπως το «Γ…έται η αστυνομία!» και το «Γ…έται η κυβέρνηση!». Ηταν το σύνθημα: «Γ…νται οι Πράσινοι!»
Το Κρόιτσμπεργκ, μια γειτονιά με παράδοση στα αριστερά και αντιεξουσιαστικά κινήματα, έχει επίσης παράδοση στη φροντίδα και στη στέγαση μεταναστών, προερχόμενων τα τελευταία χρόνια από χώρες όπως το Σουδάν και η Νιγηρία. Οταν οι πρώτοι μετανάστες εγκαταστάθηκαν στο εγκαταλειμμένο σχολικό κτίριο, στις αρχές του Ιουνίου, οι κάτοικοι της περιοχής και πολλοί φοιτητές έσπευσαν αμέσως να τους δώσουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Στο πλευρό των μεταναστών μέσα στο κτίριο κατάφεραν στην πορεία να μπουν και μερικές δεκάδες γερμανοί ακτιβιστές που δήλωναν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την επέμβαση των αστυνομικών αρχών –αν αυτή εκδηλωνόταν κάποια στιγμή. Πράγματι, πριν από μερικές ημέρες η αστυνομία του Βερολίνου απέκλεισε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, έχοντας δώσει τελεσίγραφο στους μετανάστες ότι σκόπευε να εισβάλει στο κτίριο προκειμένου να το εκκενώσει. Αμέσως παρενέβησαν διάφοροι γερμανοί πολιτικοί ζητώντας παράταση χρόνου ώσπου να εξεταστεί το αίτημα των μεταναστών για την παροχή ασύλου και όντως πριν από λίγες ημέρες υπογράφηκε μια συμφωνία, στην οποία προβλέπεται ότι οι μετανάστες μπορούν να συνεχίσουν να μένουν στον έναν από τους ορόφους του σχολικού κτιρίου, υπό την προϋπόθεση πως θα σταματήσουν τις διαμαρτυρίες.
«Ακόμη και οι Πράσινοι έγιναν αστοί»


Το αίτημα για μόνιμη παραμονή και εργασία τους στη Γερμανία δεν έχει εγκριθεί ακόμη. Αυτό όμως που θα μείνει, ως πικρή γεύση, από την υπόθεση είναι τα κακά αντανακλαστικά της αντίδρασης των Πρασίνων. Για πολλούς οπαδούς της παράταξης, το mea culpa του Βέσενερ δεν φτάνει, αφού, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, υπάρχει πλέον διάχυτη η αντίληψη πως «ακόμη και οι Γερμανοί Πράσινοι έγιναν αστοί». Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τις θεμελιώδεις αρχές της πολιτικής φιλοσοφίας του πράσινου κινήματος, όπως αυτό μορφοποιήθηκε κομματικά στη Γερμανία εδώ και 35 χρόνια (από το 1979), είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η μη χρήση βίας. Η ειρωνεία της υπόθεσης: ο Πάνχοφ υπήρξε κι ο ίδιος στα νιάτα του ένας φτωχός νεαρός που διέμενε σε εγκαταλειμμένα κτίρια, αδυνατώντας να βρει μόνιμο τόπο διαμονής.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.