Το debate των υποψηφίων πρυτάνεων για το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μια διαφορετική προεκλογική περίοδος εξελίσσεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς την Πέμπτη οι καθηγητές του θα κληθούν να εκλέξουν τον νέο πρύτανη.

Μια διαφορετική προεκλογική περίοδος εξελίσσεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς την Πέμπτη οι καθηγητές του θα κληθούν να εκλέξουν τον νέο πρύτανη. Οι τρεις υποψήφιοι για την πρυτανεία τους οποίους και επέλεξε πρόσφατα το Συμβούλιο Ιδρύματος και συγκεκριμένα οι κ.κ. Ναπολέων Μαραβέγιας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Θεόδωρος Φορτσάκης, πρόεδρος της Νομικής Σχολής, και Γεώργιος Χρούσος, καθηγητής Παιδιατρικής, κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα πανεπιστημιακό debate. Εκεί, αφού έθεσαν τις ακαδημαϊκές τους απόψεις και παρουσίασαν το πρόγραμμά τους, απάντησαν σε ερωτήσεις φοιτητών και καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, τις οποίες μετέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου του κ. Δημήτρης Μπερτσιμάς.
Εκείνο που και οι τρεις υποψήφιοι επεσήμαναν με σθένος είναι η ανάγκη να επανέλθει η νομιμότητα στο Ιδρυμα, να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα βίας και να μπορέσει το Πανεπιστήμιο να παρέμβει στα κοινωνικά προβλήματα και να προσφέρει στην κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως είπε ο κ. Χρούσος στην ομιλία του, έλληνας πανεπιστημιακός, προερχόμενος από τη Φαρμακευτική Σχολή του Ιδρύματος, που ήταν συντονιστής μεγάλου πανευρωπαϊκού προγράμματος στο επιστημονικό του αντικείμενο, αναγκάστηκε να παραδώσει τον συντονισμό σε άλλον συνάδελφό του, καθώς στην Ελλάδα ήταν κλειστός ο ειδικός λογαριασμός των κοινοτικών κονδυλίων του λόγω των κινητοποιήσεων των διοικητικών του υπαλλήλων και δεν μπορούσε να εργαστεί… Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκαν οι τρεις υποψήφιοι είναι αν θα δώσουν προτεραιότητα στα θέματα διοίκησης του Πανεπιστημίου και θα αφήσουν πίσω την ερευνητική τους παρουσία όσο διοικούν το Ιδρυμα. Κάτι στο οποίο όλοι δεν είχαν δυσκολία να απαντήσουν ότι η αφοσίωσή τους στη διοίκηση θα είναι πρωταρχική.
Βία και πανεπιστήμιο


Στο ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα βίας στα ΑΕΙ και τι θα κάνουν ώστε η Σύγκλητος να λειτουργεί με νομιμότητα και να μη διακόπτεται συνέχεια από ομάδες φοιτητών ο κ. Μαραβέγιας απάντησε ότι «όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν σύντομα». «Πριν από μερικά χρόνια που ανέλαβα τη διοίκηση του ΤΕΙ Ιονίων νήσων ένα από τα πρώτα θέματα που τέθηκαν ήταν η είσοδος στον πανεπιστημιακό χώρο ανθρώπων που δεν είχαν σχέση με το Ιδρυμα» είπε. «Σήμερα έχει γίνει συνείδηση σε όλους ότι δεν μπορεί να μπαίνει χωρίς να ελέγχεται οποιοσδήποτε στους πανεπιστημιακούς χώρους. Η παρουσία στη Σύγκλητο ατόμων που δεν έχουν κληθεί στη συνεδρίασή της είναι για εμένα ένα ζήτημα που δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό, ξεκάθαρο απόλυτα. Απαγορεύεται η αλλοίωση της σύνθεσης της Συγκλήτου και δεν μπορεί το όργανο αυτό να συνεδριάζει παρουσία τρίτων, γιατί πολύ απλά οι αποφάσεις της είναι παράνομες» συνέχισε. Ο κ. Φορτσάκης για το ίδιο θέμα είπε ότι «η κίνηση των ιδεών είναι ελεύθερη αλλά και η βία πρέπει να κατασταλεί». Πρόσθεσε ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να περιφρουρηθεί από αυτή τη βία και η περιφρούρηση αυτή πρέπει να γίνει με τα μέσα που διαθέτει το ίδιο. «Δεν είναι δυνατόν το Πανεπιστήμιο να λειτουργεί με την Αστυνομία γύρω από τις πόρτες του. Πρέπει όμως να διαθέτει τους δικούς του τρόπους φύλαξης και τα όργανά του να συνεδριάζουν χωρίς την παρουσία τρίτων». Ο πρόεδρος της Νομικής πρόσθεσε ότι η είσοδος στο Ιδρυμα πρέπει να προφυλάσσεται και «το ίδιο το Πανεπιστήμιο να προφυλάσσει τον εαυτό του από φαινόμενα βίας και ανομίας».
Ο κ. Χρούσος, από την πλευρά του, τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο δεν είναι μέρος για να δέχεται κλέφτες και τοξικομανείς στους χώρους του και «εμείς οι ίδιοι έχουμε αποτύχει γιατί δεν καταφέραμε στο παρελθόν να το διαφυλάξουμε». Οπως είπε, χρειάζεται πλέον «να έχουμε φύλακες στις εισόδους, κάρτες εισόδου που θα δίνονται σε μέλη του Πανεπιστημίου και να δίνουν οι επισκέπτες τα στοιχεία τους προτού μπουν στον χώρο του. Επίσης πρέπει να προστατευθούν τα εμβληματικά κτίρια του κέντρου της πόλης. Η περιουσία του Πανεπιστημίου είναι περιουσία του ελληνικού λαού» τόνισε ο κ. Χρούσος.
«Υπέρ των φοιτητών και της κοινωνίας»


«Αν ήσασταν πρύτανης κατά τη διάρκεια απεργιών ή κινητοποιήσεων όπως αυτές των διοικητικών υπαλλήλων που παρέλυσαν το Ιδρυμα για μήνες, τι θα κάνατε;» ρώτησε φοιτητής τους τρεις υποψήφιους πρυτάνεις.
Ο κ. Χρούσος απάντησε ότι γενικά διαφωνεί με τις συντεχνιακές απεργίες. «Θα πρέπει να κάνουμε διάβημα προς τα αρμόδια υπουργεία ώστε να προστατευθούν όσο περισσότεροι υπάλληλοι γίνεται και να μην απολυθούν. Αλλά, από την άλλη πλευρά, και αυτοί δεν μπορούν να παραλύουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Και αυτό γιατί έτσι πλήττονται οι φοιτητές, χάνουν χρόνο από τις σπουδές τους, γίνονται εκπτώσεις στα εξάμηνα, όλα αυτά είναι εις βάρος του Πανεπιστημίου και της κοινωνίας. Εγώ, αν ήμουν πρύτανης, θα προσπαθούσα να αποφύγω το κλείσιμο των σχολών. Σημεία κρίσιμα είναι η αύξηση της φύλαξης και η σωστή χρήση της διπλωματίας ώστε να αποφευχθεί».
Για το ίδιο θέμα ο κ. Μαραβέγιας δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που δεν αντιμετωπίστηκε σωστά από την αρχή: «Πρόκειται για μια παρεξήγηση από την πρώτη ώρα και, όπως λέει και ο λαός μας σοφά, όταν ξεκινήσει κάτι στραβά, συνεχίζεται στραβά». Μίλησε για λάθος συνεννοήσεις από την πλευρά Πανεπιστημίου και υπουργείου καθώς έπρεπε να γίνει κατανοητό ότι οι υπάλληλοι είναι απαραίτητοι. «Πρέπει όμως να θυμόμαστε κάτι.

Το Πανεπιστήμιο τελικά δεν λειτουργεί υπέρ των καθηγητών ή των υπαλλήλων του. Λειτουργεί υπέρ της κοινωνίας και της γνώσης. Λειτουργεί υπέρ των φοιτητών του. Συνεπώς αυτό πρέπει να κατανοήσουμε»

και κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να αποφεύγονται στο μέλλον τέτοιες αντιπαραθέσεις και οι διεκδικήσεις δεν πρέπει να γίνονται με το κλείσιμο σχολών αλλά με την αναζήτηση άλλων τρόπων. «Το δικαίωμα στην απεργία είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά, αλλά η κατοχύρωση αυτή περιέχει δύο περιορισμούς» είπε στην παρέμβασή του ο κ. Φορτσάκης. «Πρώτον, όταν πρόκειται για δημόσια υπηρεσία, να μπορεί να εξασφαλιστεί η συνέχεια στη λειτουργία της με την εξασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού, έστω και μειωμένου. Και, δεύτερον, να μην εμποδίζονται αυτοί που θέλουν να εργαστούν, οι οποίοι έχουν επίσης δικαίωμα στην εργασία». Και πρόσθεσε ότι όσοι δεν τήρησαν τους δύο αυτούς κανόνες θα έπρεπε να υποστούν κυρώσεις.
Και οι τρεις υποψήφιοι, τέλος, δήλωσαν ότι υπάρχει ένα διάχυτο κλίμα ανομίας σήμερα στα ελληνικά ΑΕΙ και η διοίκηση μοιάζει να μην μπορεί να αντιδράσει, οπότε το πρώτο βήμα που θα πρέπει να γίνει θα είναι η «επιστροφή στη νομιμότητα».

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.