Οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και στα ισχύοντα για την κύρηξη και υλοποίηση απεργίας θα βρίσκονται στην ατζέντα της συνάντησης του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση με την τρόικα την Παρασκευή το μεσημέρι. Εντωμεταξύ η Αντιπολίτευση, αλλά και το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη πάρει θέση μάχης. «Θα σταθούμε απέναντι σε αλλαγές στην εργατική νομοθεσία», ξεκαθαρίζει το ΠΑΣΟΚ.
Ειδικότερα, στην ατζέντα της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, όπως και όλες οι συναντήσεις της τρόικας με τους υπουργούς, περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρυθμίσεις του νέου συνδικαλιστικού νόμου, που αναμένεται να κατατεθεί έως το τέλος του έτους, η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, έως το 2016.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, έχει υποστηρίξει σε παλαιότερες δηλώσεις του ότι ο νόμος 1264 του 1982 «παρουσιάζει σημεία κόπωσης, ειδικά στο κομμάτι του συνδικαλισμού» προσθέτοντας όμως, ότι για να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις «θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση».
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση «να διασφαλίσει το δικαίωμα στην εργασία, στην προώθηση εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ των εταίρων και αποφυγής οποιασδήποτε αναίτιας διαταραχής στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να εξασφαλιστεί ότι το πλαίσιο λειτουργίας των συνδικάτων είναι ώριμο και συνδέεται με τις διεθνείς πρακτικές».
Οι αλλαγές που συζητούνται αφορούν κυρίως τον τρόπο κήρυξης της απεργίας και τον τρόπο λειτουργίας των συνδικάτων. Πηγές του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να μην εμποδίζεται η κήρυξη απεργίας, αλλά να μην μπορεί να γίνει με τις διαδικασίες που ισχύουν σήμερα.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι απαιτούνται αλλαγές στην οργάνωση και στη δομή των συνδικάτων, ώστε να ενισχυθεί η αντιπροσωπευτικότητά τους, ενώ θα πρέπει να επανεξεταστεί η διαδικασία της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών ενώσεων.
Το θέμα της χρηματοδότησης τίθεται και από τα συνδικάτα, μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και των εσόδων που είχαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις μέσω του Οργανισμού.
Στο θέμα τωνασφαλιστικών εισφορώνη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, ενώ εξετάζεται η περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά μία επιπλέον ποσοστιαία μονάδα, στο τέλος του έτους.
Σε ό,τι αφορά τοελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δοθεί σε δύο περιοχές της χώρας πιλοτικά εντός του 2014, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2015, θα υπάρξει καθολική εφαρμογή του θεσμού σε όλη την Ελλάδα.
Αντιδράσεις κομμάτων
ΠαΣοΚ: «Θα σταθούμε απέναντι»
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται:
«Σημερινά δημοσιεύματα αναφέρονται σε προθέσεις για αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, που αφορούν τις απεργίες, την ανταπεργία (lock out) και το νόμο για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα. (Ν.1264/82)»
» Το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει κατηγορηματικά ότι διαφωνεί με αυτές τις «προτάσεις» και ότι θα σταθεί απέναντι σε κάθε ενέργεια προώθησής τους.»
» Δεν είναι δυνατόν, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, να συζητάμε για επαναφορά του μέτρου της εργοδοτικής ανταπεργίας και για διεύρυνση των ομαδικών απολύσεων.»
» Και τέλος, δεν αποδεχόμαστε τιμωρητικού χαρακτήρα κινήσεις κατά των συνδικάτων, την ώρα που ο κοινωνικός διάλογος και η επανένωση του έθνους είναι όσο ποτέ αναγκαίοι όροι για την οριστική έξοδο από την κρίση και την εφαρμογή του νέου μοντέλου ανάκαμψης που επαγγελλόμαστε».
Οργή από την Αριστερά
Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση της Αριστεράς στο άκουσμα των κυβερνητικών σκέψεων για ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο.
«Η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση της απεργίας και του συνδικαλισμού» δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας:
«Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τσακίσει τις λαϊκές αντιστάσεις στις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές της και για να επιβάλλει στο λαό μας προς όφελος των κερδών της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας και των ξένων «επενδυτών» μισθούς Κίνας και εργασιακές σχέσεις Ουγκάντας, συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορό της που δεν έχει τέλος, βάζοντας σε διακινδύνευση πλέον και την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα μας».
«Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου» συνέχισε «μετά την ουσιαστική κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των εργαζομένων για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την αντιμετώπιση των απεργιών, όπως αυτή των εργαζομένων της ΔΕΗ, με πολιτικές επιστρατεύσεις, δικαστικές απαγορεύσεις και καταστολή, προωθεί, μέχρι το τέλος του 2014, με νόμο την κατάργηση των επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού».
Ο κ. Στρατούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στην ουσία, νεκρανασταίνει τον αντισυνδικαλιστικό νόμο 330/1976, το απεργοκτόνο άρθρο 4 του νόμου 1365/83, που ίσχυε μόνο για το δημόσιο τομέα, καθώς και το δικαίωμα των εργοδοτών για ανταπεργία, δηλαδή αντεργατικούς νόμους που καταργήθηκαν μετά από μεγάλους αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας».
«Καλούμε τους εργαζόμενους και όλο το λαό να δώσουν στα νέα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης την αγωνιστική, μαζική, ενωτική απάντηση που της αρμόζει και να συμβάλλουν με τους αγώνες και την ψήφο τους στην ανατροπή της, πριν προλάβει να κατεδαφίσει τα πάντα» κατέληξε.
ΚΚΕ: αντιλαϊκή πολιτική και καταστολή πάνε μαζί
«Από τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται αυτό που σταθερά λέει το ΚΚΕ, ότι η προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής θα συνοδεύεται αναπόσπαστα με την καταστολή και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών και λαϊκών ελευθεριών» τονίζει το ΚΚΕ.
«Η κυβέρνηση να μη διανοηθεί να προχωρήσει στις αντιδραστικές και αυταρχικές ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα αφορούν ακόμη και στην παρεμπόδιση έως και την απαγόρευση της κήρυξης απεργίας από τα σωματεία.»
» Το αυτονόητο δικαίωμα στην οργάνωση της πάλης και τη διεκδίκηση, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, αποτελούν την ασπίδα των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα διαρκείας της κυβέρνησης και της ΕΕ και δεν τίθενται σε ‘διαπραγμάτευση’» καταλήγει το ΚΚΕ.
ΔΗΜΑΡ: Πρέπει να αποκρουστεί κάθε τέτοια απόπειρα
«Οι κυοφορούμενες αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, που θίγουν εναπομείναντα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, αποκαλύπτουν προθέσεις αποδόμησης κάθε προστατευτικού πλαισίου των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων» επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ.
«Η αντίδραση των προοδευτικών κομμάτων, των συνδικάτων και του κόσμου της εργασίας πρέπει να είναι άμεση. Κάθε απόπειρα που απειλεί να ισοπεδώσει τις ήδη αποσαρθρωμένες εργασιακές σχέσεις πρέπει να αποκρουστεί» καταλήγει.