Παιχνίδια εξουσίας στη ΝΔ-Συνάντηση Κ. Καραμανλή – Ντόρας Μπακογιάννη

Οι τεκτονικές πλάκες κινούνται και πάλι στην κεντροδεξιά παράταξη ύστερα από αρκετό καιρό και πλέον αρχίζουν να συγκρούονται, αν και προς το παρόν με μικρή ταχύτητα, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφονται όλες οι κινήσεις και παρεμβάσεις των βασικών παικτών της παράταξης.

Οιτεκτονικέςπλάκες κινούνται και πάλι στηνκεντροδεξιά παράταξη ύστερα από αρκετό καιρό και πλέον αρχίζουν να συγκρούονται, αν και προς το παρόν με μικρή ταχύτητα, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφονται όλες οι κινήσεις και παρεμβάσεις των βασικών παικτών της παράταξης.
Οι σεισμικές πολιτικές δονήσειςπου προκλήθηκαν από την προ ημερών τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ, αν και στη συνέχεια διευκρίνισε ότι δεν τίθεται με τα σημερινά δεδομένα, άνοιξαν μια μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό της Κεντροδεξιάς.

«Η κατάσταση δεν είναι στατική αλλά δυναμική»
λέει στο «Βήμα» κορυφαίος παράγοντας της ΝΔ με υπουργική εμπειρία, ενώ πολλοί συνάδελφοί του από τη «γαλάζια» ΚΟ παρομοιάζουν τηνΚεντροδεξιά με κινούμενη άμμο. Στο παρασκήνιοσυντελούνται αλυσιδωτές διεργασίες, ενώ καταγράφεταιιδιαίτερη κινητικότητα και γίνονται πολλές ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Οι κινήσεις αυτές δεν πραγματοποιούνται με στρατηγική αμφισβήτησης του Αντώνη Σαμαρά, διότι κάτι τέτοιο φαντάζει «σενάριο επιστημονικής φαντασίας», όπως λένε οι πιο μυημένοι, αλλά για να ανοίξει μια εσωκομματική συζήτηση για το «αύριο της παράταξης».
Μια συνάντηση με ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», στην αρχή της περασμένης εβδομάδας στο Πολιτικό Γραφείο του Κώστα Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Ντόρα Μπακογιάννη και συνομίλησαν για αρκετή ώρα για όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας.
Ο κ. Καραμανλής επιμένει σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να στηριχθεί ο Πρωθυπουργός και δείχνει σαφώς ότι δεν έχει καμία διάθεση να αναμειχθεί στην παρούσα φάση και υπό τις τωρινές συνθήκες στις εσωκομματικές διεργασίες. Δεν θέλει σε καμία περίπτωση να του χρεώσουν υπονομευτικές κινήσεις, αν και στις συζητήσεις που κάνει έχει σαφώς διαφωνίες για τη στρατηγική του κ. Σαμαρά σε διάφορα ζητήματα και μιλάει για λάθη που έχουν γίνει σε κρίσιμα πεδία.
Σε αυτό το παιχνίδι εξουσίας (το «γαλάζιο» power game) που είναι σε εξέλιξη στην Κεντροδεξιά αρκετά στελέχη θέλουν να τοποθετηθούν στην εσωκομματική σκακιέρα, ενώ η πιο χαρακτηριστική κίνηση ήταν αυτή του κ. Αβραμόπουλου που προκάλεσε εσωκομματικό πολιτικό σεισμό και έθεσε σε κίνηση τις τεκτονικές πλάκες στο πολιτικό σύστημα.
Η ενόχληση στο κεντρικό σύστημα εξουσίας ήταν δεδομένη και κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να μη λάβει διάσταση η τοποθέτησή του. Εξάλλου για το Μέγαρο Μαξίμου η τροφοδότηση αυτής της συζήτησης είναι υπονομευτική για την ίδια την παράταξη και για την κυβέρνηση, καθώς δημιουργεί κλίμα ηττοπάθειας, ενώ γίνονται συνειρμοί και για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ.
Γι’ αυτό προς άρση παρεξηγήσεων και για να μη φουντώσει η εσωκομματική εσωστρέφεια έγινε η διευκρινιστική παρέμβαση του κ. Αβραμόπουλου που επανήλθε με νέα συνέντευξη για να τονίσει ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο.
Αμέσως στο «γαλάζιο» παρασκήνιο άρχισαν τα υπόγεια χτυπήματα για τον υπουργό και αντιπρόεδρο της ΝΔ καθώς διάφοροι άφηναν να διαρρεύσει ότι η παρέμβαση συνδέεται με τη φιλοδοξία του να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι φλερτάρει πολιτικά με την αξιωματική αντιπολίτευση. Από την πλευρά Αβραμόπουλου αυτό διαψεύδεται κατηγορηματικά.
Η κυρία Μπακογιάννη κάνει προσεκτικές κινήσεις και η στρατηγική της στο εσωκομματικό πεδίο θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη που θα υπάρξει στο θέμα του νέου επιτρόπου της Ελλάδας στην ΕΕ. Το ζήτημα αυτό πιθανότατα θα κλείσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Πάντως υπάρχει ισχυρή αντίδραση από ένα μεγάλο τμήμα των «προεδρικών» στο πρόσωπό της.
Την ίδια στιγμή πολλοί βουλευτέςτης ΝΔ παρακολουθούν σιωπηλοί τη στρατηγικήτου κόμματος και αρχίζουνδειλά-δειλά να κινούνται, με πιο χαρακτηριστική τη στάση του Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος εκτιμά ότι, αν η ΝΔ δεν έχει τον κυρίαρχο ρόλο μετά τις εκλογές, κάτι που δεν εύχεται, τη λύση μπορεί να τη δώσει μια οικουμενική συνεργασία των κομμάτων. Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε «χρυσή εφεδρεία» τον κ. Καραμανλή, ο οποίος έχει διαμηνύσει μέσω συνεργατών του ότι δεν τον ενδιαφέρει το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προκαλώντας ενόχληση σε κυβερνητικούς κύκλους.
Από το Μέγαρο Μαξίμου τηρούν χαμηλούς τόνους, αν και όλοι και όλα αξιολογούνται και πλέον έχουν αποφασίσει να επιδεικνύουν αδιαφορία τόσο για τον πρώην υπουργό όσο και για άλλα στελέχη που παρασκηνιακά στάζουν χολή για το πρωθυπουργικό περιβάλλον τροφοδοτώντας κλίμα εσωστρέφειας στη ΝΔ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.