Οταν ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε τη Λούκα…

Για τον Αλ. Τσίπρα, η «μικρή ΔΕΗ» είναι μία αφορμή. Μέσω της αντίδρασης στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο επιδιώκει την επίτευξη ευρύτερων στόχων και πάντως ευελπιστεί στην εμπέδωση της ηγεμονίας του κόμματός του στον χώρο της Αριστεράς.

Για τον Αλ. Τσίπρα, η «μικρή ΔΕΗ» είναι μία αφορμή. Μέσω της αντίδρασης στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο επιδιώκει την επίτευξη ευρύτερων στόχων και πάντως ευελπιστεί στην εμπέδωση της ηγεμονίας του κόμματός του στον χώρο της Αριστεράς. Από τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε το σχέδιό του για τη δημιουργία ενός κοινοβουλευτικού μετώπου 120 βουλευτών, οι εξελίξεις ήταν ασυνήθιστες: ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τους Φ. Κουβέλη και Δ. Κουτσούμπα και έως αυτή τη στιγμή η πρότασή του για τη δημιουργία ενορχηστρωμένης αντίδρασης κατά της πώλησης της ΔΕΗ παραμένει «ζωντανή». Οι επόμενες ημέρες θα καταδείξουν αν επρόκειτο για μια εύστοχη κίνηση ή για ένα πρόχειρο πείραμα.
Ανοιγμα σε άλλους χώρους
Το άνοιγμα που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες εβδομάδες προς κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις του χώρου της Κεντροαριστεράς φαίνεται πως συνδυάζεται και με μια αυξημένη προθυμία του κ. Τσίπρα και της ομάδας του να υιοθετήσουν προτάσεις που δεν προέρχονται από το στενό κομματικό επιτελείο. Κάπως έτσι προέκυψε και η πρόταση για το δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Η αρχική ιδέα δεν προήλθε από το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε καν από κάποιον σύμβουλό του.
Διατυπώθηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου δύο εβδομάδες στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο «Τιτάνια» ως αντίδραση στην πώληση της ΔΕΗ και ως πρώτη αφορμή για τα πολιτικά ανοίγματα που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας.
Εκεί, ενώπιον ενός ακροατηρίου ετερογενούς σύνθεσης και πάντως με αισθητή την παρουσία των προερχόμενων από το ΠαΣοΚ συνδικαλιστών και πολιτικών προσώπων, μίλησε μεταξύ των άλλων και η Λούκα Κατσέλη.
Η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου, στην οποία έχει χρεωθεί το «λεφτά υπάρχουν» (με τις συνακόλουθες παρερμηνείες του), κατά τη διάρκεια της ομιλίας της κατέθεσε μία πρόταση: τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ και την οργάνωση μιας πολυδιάστατης ενημερωτικής εκστρατείας κατά των ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων και κοινωνικών αγαθών. Σε συνέχεια μάλιστα αυτών, η ίδια η κυρία Κατσέλη, ως πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα μια δική της εκδήλωση στο «Τιτάνια» με θέμα «Προασπίζοντας τα δημόσια αγαθά» και προσκεκλημένους ομιλητές στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ.
Ο κ. Τσίπρας όπως και πολλά κορυφαία στελέχη άκουσαν με προσοχή την πρόταση της κυρίας Κατσέλη. Πλην όμως, η πρώην υπουργός έκανε λόγο για τη διενέργεια ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος, κατ’ αντιστοιχία όσων διαδικασιών είχαν οδηγήσει στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Η ιδέα άρεσε. Ομως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν ακόμη προχωρήσει στην κατάστρωση του ευρύτερου σχεδίου, παρ’ όλο που με πρωτοβουλία του κόμματος είχε διενεργηθεί το «δημοψήφισμα» κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ ταυτόχρονα με τις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές.
Λίγες ημέρες αργότερα και ενώ ο κ. Τσίπρας ετοιμαζόταν για την επίσκεψή του στο Αμύνταιο (όπου και μίλησε σε μια συγκέντρωση στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες κυριάρχησε η παρουσία συνδικαλιστικών και άλλων οργανωμένων στελεχών), στην Κουμουνδούρου έφθασε μια ενημέρωση: οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ στην περιοχή, κάποιοι από τους οποίους υπήρξαν στελέχη του ΠαΣοΚ, είχαν διατυπώσει μια πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, την οποία και ετοιμάζονταν να υποβάλουν δημοσίως.
Τότε αποφασίστηκε να υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση –«μας άρεσε η ιδέα», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Ετσι, αφότου διερευνήθηκαν και οι συνταγματικές δυνατότητες, κατέστη σαφές ότι παρέχεται η ευκαιρία εκκίνησης ενός ευρύτερου πολιτικού παιχνιδιού. Στόχος: να ρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ «δίχτυα», να θέσει διλήμματα προς τις θεωρητικά συγγενείς (και όχι μόνο) πολιτικές δυνάμεις και να αποδυθεί σε μια αναγνώριση πεδίου, με το βλέμμα στραμμένο έως και το κρίσιμο πολιτικό «ραντεβού» της προεδρικής εκλογής.

Ανοιχτή γραμμή με Περισσό

Την εκτέλεση της αποστολής ανέλαβε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τους κ.κ. Κουβέλη, Κουτσούμπα, Καμμένο, Μουτσινά, κ.ά., εγκαινιάζοντας μια πρακτική που παραπέμπει στο μέλλον και δείχνει πως είναι διατεθειμένος ο κ. Τσίπρας να επιδιώξει συγκλίσεις και συνεργασίες με άλλα κόμματα και πρόσωπα, ακόμη και πέραν των ορίων της Αριστεράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επικοινωνήσει εκ νέου με τον κ. Κουτσούμπα στις αρχές της εβδομάδας προκειμένου να καλλιεργήσει, έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων, ότι από την πλευρά του υπάρχουν οι προϋποθέσεις κοινής δράσης σε συγκεκριμένα ζητήματα.
Από αυτό το σημείο και έπειτα, κάθε εσωκομματική πτέρυγα αντιλαμβάνεται και με διαφορετικό τρόπο τους στόχους και τις επιδιώξεις. Η πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας είναι σαφές ότι κοιτάζει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τη συζήτηση με το ΚΚΕ, ενώ οι «προεδρικοί» έχουν στο στόχαστρό τους τη ΔΗΜΑΡ και κάποιους από τους ανεξάρτητους βουλευτές –εκεί εκτιμάται ότι θα εντοπιστούν και τα πολιτικά οφέλη της πρωτοβουλίας.
Βλέμμα στην κεντροαριστερά

«Κρατάτε χαμηλούς τόνους»


Στο πλαίσιο της προσπάθειας προσέγγισης του χώρου της Κεντροαριστεράς ο κ. Τσίπρας έχει στείλει σαφή μηνύματα προς πάσα εσωκομματική κατεύθυνση με τις εξής επισημάνσεις: προσοχή στους χειρισμούς, αποφυγή συγκρούσεων και εντάσεων με δυνάμει «συνεργαζόμενες» ομάδες και πρόσωπα και πολιτική χαμηλών τόνων.
Στο πλαίσιο αυτό χαρακτηριστικό ήταν ένα περιστατικό των προηγούμενων ημερών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να ενοχλήθηκε από μια μικρής κλίμακας σύγκρουση που εν πολλοίς πέρασε απαρατήρητη με πρωταγωνιστές τη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μιχελογιαννάκη.
Ο βουλευτής Ηρακλείου επιτέθηκε στην κυρία Ρεπούση με αιχμές για τα γραπτά της και τα σχόλιά της (Σμύρνη, Ζάλογγο κτλ.) και σε ανακοίνωσή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «υπό αμφισβήτηση είναι μόνο η συμμετοχή της κυρίας Ρεπούση στην πλατιά συμμαχία της πατριωτικής Αριστεράς που οφείλουμε να δημιουργήσουμε».
Σε κατ’ ιδίαν συνομιλία του με τον κ. Μιχελογιαννάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τού επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, να μη συνεχίσει την αντιπαράθεση, ειδικώς κατά την περίοδο αυτή, όπου στρατηγικός στόχος του είναι να προσελκύσει είτε πρόσωπα είτε ομάδες ψηφοφόρων, από οπουδήποτε κι αν προέρχονται.
Το γήπεδο της ΑΕΚ

Σολομώντεια λύση στη Φιλαδέλφεια


Με τα μέτωπα στο πεδίο των στρατηγικών επιδιώξεών του ανοιχτά και σε εκκρεμότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκε πολύ την προηγούμενη εβδομάδα ως προς τη δυνατότητά του να χειριστεί την «καυτή πατάτα» του γηπέδου της ΑΕΚ.
Το κόμμα αμφιταλαντεύτηκε πολύ ώσπου να καταλήξει σε μια εν τέλει σολομώντεια λύση και να αποφασίσει να καταψηφίσει τη σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το νέο ρυθμιστικό της Αττικής.
Κατά τον τρόπο αυτόν έληξε προς το παρόν η εσωκομματική διχογνωμία για το γήπεδο της ΑΕΚ, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτική δύναμη στηρίζει και τη δημοτική αρχή Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας υπό τον Α. Βασιλόπουλο, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως τη στάση του για το γήπεδο, καθώς μια μερίδα στελεχών δεν είχαν εναντιωθεί όσο σθεναρά θα αναμενόταν στην ενδεχόμενη παραχώρηση τμήματος του άλσους.
Κατόπιν όλων αυτών και αφότου διοργάνωσε και μια μαζική συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής, σε απάντηση επεισοδίων που είχαν προκληθεί τις προηγούμενες εβδομάδες από φερόμενους ως οπαδούς της ΑΕΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει «όχι» στην ανέγερση του γηπέδου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα καταληφθεί μέρος του άλσους και θα τηρηθούν μια σειρά άλλοι όροι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.